donderdag 26 september 2024

Wereldprimeur met UV-C Desinfectie robot SAM bij Universitair Dierenziekenhuis Utrecht

Het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht heeft de primeur: voor het eerst wereldwijd wordt er een UV-C desinfectierobot ingezet in een dierenziekenhuis. Deze innovatie, genaamd Robot SAM, zorgt voor een nieuwe, duurzame manier van desinfecteren die zowel effectiever als efficiënter is. De pilot is opgezet door Asito in samenwerking met Loop Robots en is in mei 2024 van start gegaan. Het markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de hygiëne in diergeneeskunde.
 
Robot SAM, ontwikkeld door Loop Robots, biedt een geautomatiseerde desinfectieoplossing die micro-organismen onschadelijk maakt zonder het gebruik van chemische middelen. Dit draagt niet alleen bij aan de verduurzaming van het desinfectieproces, maar vermindert ook de blootstelling van medewerkers aan potentieel schadelijke stoffen.
 
Bram Mensink, innovatiemanager bij schoonmaakbedrijf Asito, legt uit: 'Het handmatig desinfecteren moet zorgvuldig gebeuren en bestaat uit veel stappen. Door de vele handelingen is er kans op menselijke fouten. Daarnaast kan het herhaaldelijk gebruik van desinfectiemiddelen op de lange termijn problemen veroorzaken. De robot maakt het desinfecteren voor schoonmakers minder arbeidsintensief en minder risicovol. De rol van de schoonmaker verschuift naar voorbereiding, toezicht en het borgen van een veilige en effectieve inzet.'
 
Robot SAM maakt gebruik van UV-C straling om ruimtes tot 99,999% te desinfecteren. Deze technologie is getest en gevalideerd in laboratoria van de Radboud Universiteit.

Naast de verhoogde hygiëne, vermindert Robot SAM het gebruik van chemische middelen. Abdel Zantar, objectleider bij Asito, licht toe: 'Voorheen moesten operatiekamers na chemische desinfectie, bijvoorbeeld met chloor, een uur gesloten blijven om gezondheidsrisico’s voor mens en dier te vermijden. Met Robot SAM is dat niet langer nodig. Hierdoor kunnen ruimtes direct na de desinfectie weer in gebruik worden genomen.'
 
De pilot met Robot SAM wordt momenteel uitgevoerd op de gezelschapsdierenafdeling, maar er zijn plannen om dit uit te breiden naar andere afdelingen, zoals de apotheek en de paardenafdeling.

woensdag 25 september 2024

Een revolutie in robotica: robots die als mensen interacteren

Robots worden al lange tijd gebruikt in de auto-industrie en doen de laatste jaren hun intrede in nieuwe toepassingsgebieden zoals de logistiek. De huidige robots hebben echter nog veel beperkingen. Ze voeren meestal één handeling of een vaste reeks handelingen uit en herhalen deze telkens op dezelfde manier. Om robots te verbeteren, moeten ze meer op mensen gaan lijken. Denk bijvoorbeeld aan snelle interacties en ruimtelijk inzicht.

Alessandro Saccon, universitair hoofddocent nonlinear control and robotics aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU/e, rondde het I.AM-project af dat zich expliciet richt op het verbeteren van snelle fysieke interacties.

'Traditionele robots zijn niet ontworpen om dynamisch te interageren met hun omgeving; snel contact maken met de omgeving wordt over het algemeen koste wat het kost vermeden. Wij richtten ons juist op de interactie met de omgeving. We onderzochten hoe robots bijvoorbeeld zware objecten snel kunnen oppakken en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de uitvoering van dit soort bewegingen betrouwbaar blijft, ondanks verstoringen en onnauwkeurigheden in de waarneming. Een voorwerp kan zwaarder zijn dan de robot had verwacht, of de robot gaat ervan uit dat een voorwerp zich op een bepaalde plek bevindt, maar zit er net iets naast. Hoe maak je deze bewegingen robuust ondanks dergelijke onzekerheden? Dat is een van de dingen die we grondig hebben onderzocht.'

maandag 9 september 2024

Kleine robot brengt zeebodem in kaart

Bij de bouw van een windmolenpark op zee moet ook de ­zeebodem in kaart worden gebracht. Dat doet onderwater­robot Lobster veel goedkoper dan zijn concurrenten. De Lobster is klein en wendbaar genoeg om tot zestig centimeter boven de zeebodem te navigeren. De robot stelt zijn camera af op de hellingshoek van de bodem en slaagt er met behulp van heldere zaklampen in om ook bij troebel water scherpe foto’s maken. Daarnaast is de robot lichter en goedkoper dan de concurrenten. De robot is namelijk grotendeels van plastic gemaakt, dat door het ontwerp toch bestand is tegen hoge druk.

dinsdag 3 september 2024

Logistieke robot specifiek voor Micro-Fulfillment Centers (MFC’s)

Het in China gevestigde OrionStar Robotics heeft de CarryBot geïntroduceerd, een logistieke robot specifiek ontworpen voor Micro-Fulfillment Centers (MFC’s). Deze centra, meestal klein en sterk geautomatiseerd, bevinden zich in stedelijke gebieden om de reactietijd op bestellingen te verkorten. De CarryBot is bedoeld om de efficiëntie en flexibiliteit van operaties in deze compacte ruimtes te vergroten.

De CarryBot is uitgerust met multifunctionele transportopzetstukken die, volgens het bedrijf, de productiviteit met twee tot drie keer kunnen verhogen. Met behulp van VSLAM+ technologie kan de robot zich snel aanpassen aan wijzigingen in de lay-out van de faciliteit, zonder dat aanpassingen aan de bestaande infrastructuur nodig zijn. Daarnaast zorgen veiligheidsfuncties zoals LiDAR, dieptecamera’s, botsingsbeschermingssensoren en noodstopknoppen ervoor dat de robot veilig kan werken in de dynamische omgeving van MFC’s.