donderdag 19 december 2024

Robotstofzuigers werken met Apple HomeKit

Vanaf iOS 18.3 voegt Apple HomeKit ondersteuning toe voor robotstofzuigers. De iOS-versie is sinds kort beschikbaar in het bètakanaal.

Apple kondigde in juni aan dat HomeKit robotstofzuigers zou ondersteunen. De ondersteuning voor slimme stofzuigers zou dit jaar worden toegevoegd, beloofde Apple toen. R

Via de Home-app op iOS kan je straks de kernfuncties van robotstofzuigers bedienen, zoals het instellen van de zuigkracht, de schoonmaakmodus en het activeren van de stofzuig- en/of dweilfuncties. Ook laat de Home-app je de oplaadstatus van de robotstofzuiger uitlezen en automatiseringen instellen voor de stofzuiger.

dinsdag 17 december 2024

Chinese politie vangt boeven met robotbal

De Chinese politie zet een robotische bal in voor het vangen van criminelen.

Met maximaal 35 kilometer per uur kan de robotbal een verdachte op de vlucht met gemak bijhouden.

De bal genaamd Rotunbot RT-G wordt na meerdere jaren van ontwikkeling nu op de markt gebracht. Logon Technology, het bedrijf achter de robot, laat weten dat de bal redelijk stil en recht op zijn doel afgaat.

De robotbal is voorzien van GPS om precies te bepalen waar hij zich bevindt. Daarnaast heeft hij meerdere camera's aan de zijkanten en kan hij via ultrasonische sensoren de omgeving in kaart brengen.

maandag 16 december 2024

Magazijnrobots van Exotec bereiken dagelijks meer dan één miljoen cycli en garanderen wereldwijd een uptime van 99%

Exotec, de wereldwijde specialist in magazijnrobots, zegt dat de Skypod-robots een belangrijke operationele mijlpaal hebben bereikt: wereldwijd voeren ze dagelijks meer dan een miljoen cycli uit. Exotec benadrukt hiermee zijn toewijding aan betrouwbare, hoogwaardige oplossingen die supply chains wereldwijd versterken.

Elke cyclus representeert de handeling waarbij een robot een bak ophaalt, naar een verzamelstation brengt en terugbrengt naar de opslag. Een enkele cyclus kan tot vier bestellingen verwerken, waardoor magazijnmedewerkers minder tijd en moeite nodig hebben om aan de vraag van klanten te voldoen.

In een traditioneel magazijn legt een magazijnmedewerker gemiddeld 10 kilometer per dag af. Dankzij het goods-to-person systeem van Exotec besparen magazijnmedewerkers duizenden stappen per dag doordat ze artikelen niet meer handmatig hoeven te verzamelen. Dit vervijfvoudigt de productiviteit bij het orderpicken.  

Sinds de oprichting heeft Exotec een enorme groei doorgemaakt en heeft het binnen vijf jaar 100 miljoen cycli bereikt. Vandaag de dag zou het bedrijf er slechts drie maanden over doen om dezelfde mijlpaal te bereiken.

maandag 9 december 2024

Clone Robotics onthult levensechte humanoïde robot

Clone Robotics, een Pools bedrijf opgericht in 2021, heeft zijn eerste humanoïde robot op ware grootte onthuld: Clone Alpha.

De robot beschikt over synthetische organen en kunstmatige spieren, die de functies van een menselijk skelet, spieren, bloedvaten en zenuwstelsel weerspiegelen.

Een belangrijk kenmerk van Clone Alpha is het gebruik van Myofiber, een kunstmatige spiertechnologie die in 2021 door Clone Robotics werd geïntroduceerd. Deze technologie drijft beweging aan door kunstmatige spieren vast te maken aan precieze punten op de botten, waardoor de structuur van dieren wordt nagebootst.

vrijdag 6 december 2024

Sonar is krachtig hulpmiddel voor robotnavigatie

Onderzoekers van UAntwerpen en Flanders Make lieten zich inspireren door de natuur bij het ontwikkelen van nieuwe sonartechnologieën

Onderzoekers van de Universiteit Antwerpen en Flanders Make introduceren twee nieuwe baanbrekende technieken in sonar- en echolocatieonderzoek. Uit de modellen blijkt de potentie die sonar heeft als krachtig hulpmiddel voor robotnavigatie en biologisch onderzoek.

De onderzoekers van de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen (UAntwerpen) en Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, baseerden zich op de bevinding dat de huidige sonarsensoren beperkt zijn in de hoeveelheid informatie die ze uit de omgeving distilleren. De meeste van de huidige geavanceerde systemen halen enkel de locatie van eenvoudige objecten uit de akoestische gegevens. Dit beperkt op zijn beurt de hoeveelheid complexe interacties die robots met behulp van deze informatie met hun omgeving kunnen aangaan, wat betekent dat ze louter zeer eenvoudige taken uit kunnen voeren.

Om dit probleem op te lossen, hebben de onderzoekers zich laten inspireren door de natuur om beter om te gaan met akoestische gegevens. In de biologie is het een gangbare hypothese dat de hersenen voortdurend voorspellingen doen over hoe de wereld eruit zou moeten zien wanneer ze wordt waargenomen door de zintuigen (ogen, oren, tastzin...). Deze benadering wordt predictive processing (voorspellende verwerking) genoemd. De voorspellingen worden gedaan met behulp van een model van de wereld, dat wordt verfijnd op basis van de discrepanties tussen de voorspellingen en de waarnemingen.

Met behulp van het nieuw ontwikkelde EchoPT-model, een soort ChatGPT voor sonargegevens, wordt het mogelijk om te voorspellen hoe de sensorische gegevens in de loop van de tijd zouden moeten evolueren terwijl een robot bepaalde bewegingen uitvoert. De discrepanties tussen de voorspellingen en waarnemingen kunnen dan worden gebruikt om de toestand van de wereld af te leiden en de robots beter te laten navigeren in complexe omgevingen, zoals lawaaiige industriezones.

Naast het EchoPT-model hebben de onderzoekers nog een nieuw model ontwikkeld: SonoNERFs. Met behulp van dit model is het mogelijk om gedetailleerde 3D-modellen van de wereld te reconstrueren met behulp van het soort sensorische gegevens die echolocerende vleermuizen gebruiken. Hierbij wordt uitgegaan van hetzelfde principe van voorspellende verwerking als bij het EchoPT-model. Dit basismodel voor hoe vleermuizen complexe beslissingen zouden kunnen nemen in ingewikkelde situaties heeft als inspiratie gediend voor de ontwikkeling van het EchoPT-model.

woensdag 20 november 2024

Zuid-Koreaanse robot loopt als eerste ooit een volledige marathon

Studenten van het Zuid-Koreaanse Institute of Science and Technology stuurden hun robothond op pad om 42 kilometer af te leggen.

Raibo2 is de allereerste viervoetige robot die een officiële marathon gelopen heeft, laat de Zuid-Koreaanse universiteit weten in een persbericht. Raibo2 is de opvolger van Raibo, een robothond die ontwikkeld werd om vlot op stranden te lopen.

De robothond heeft de marathon niet gewonnen. Raibo2 zette een tijd van 4 uur, 19 minuten en 52 seconden neer. De snelste mens deed het veel beter. Die liep de marathon in slechts twee uur, 36 minuten en 32 seconden.

dinsdag 19 november 2024

Robot herkent planten door bladeren aan te raken

Chinese onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die verschillende plantensoorten in diverse groeistadia kan identificeren door met een elektrode de bladeren aan te raken.

Volgens een studie die op 13 november in het tijdschrift Device is gepubliceerd, meet de robot eigenschappen zoals textuur en watergehalte van de bladeren—gegevens die niet toegankelijk zijn met bestaande visuele technieken.

De robot wist tien plantensoorten met een gemiddelde nauwkeurigheid van 97,7% te herkennen en identificeerde bladeren van de bloeiende bauhinia-plant zelfs met 100% nauwkeurigheid in verschillende groeifasen.

donderdag 14 november 2024

Deze robothond kan je op elk terrein achtervolgen

De vierpotige robot Lynx, ontwikkeld door het Chinese bedrijf DEEP Robotics, is ontworpen om allerlei terreinen te trotseren.

In tegenstelling tot eerdere robothonden die op 'poten' rondlopen, maakt de Lynx gebruik van wielen aan zijn vier ledematen.

Een demonstratievideo laat de Lynx in actie zien op een steil pad, waar hij soepel afdaalt en obstakels tot wel 80 centimeter hoog overbrugt. Ook op losse aarde, grind en andere ruwe

dinsdag 29 oktober 2024

Kun je medelijden hebben met een robot?

Een smekend geluidje uit blikkerige speakers, treurige virtuele ogen, trillende robotarmen: er is weinig voor nodig om medelijden te hebben met een robot. Dat blijkt uit onderzoek van Marieke Wieringa, die 5 november promoveert aan de Radboud Universiteit. Zij waarschuwt dat die menselijke compassie ook uitgebuit kan worden: wacht maar tot bedrijven een verdienmodel vinden in emotionele manipulatie door robots.

Objectief weten we het best: een robot kan geen pijn ervaren. Toch zijn mensen onder bepaalde omstandigheden toch net wat meer geneigd te geloven dat een robot pijn heeft, als ze maar op de juiste manier gemanipuleerd worden. ‘Als een robot kan doen alsof het emotioneel leed ervaart, voelen mensen zich schuldiger wanneer ze de robot mishandelen', legt Wieringa uit.

Tijdens verschillende tests keken Wieringa en collega's hoe mensen reageren op geweld tegen robots. 'Sommige deelnemers kregen video's te zien van robots die wel of niet mishandeld werden, soms vroegen we deelnemers zelf de robot flink te schudden. We hebben allerlei variaties geprobeerd: soms reageerde de robot niet, soms wel – met zielige geluidjes en andere uitdrukkingen die we associëren met pijn.’ Uit die tests bleek al snel dat de getergde robot medelijden opwekte: deelnemers waren minder bereid om de robot een tweede keer te schudden. ‘Vroegen we mensen om de robot te schudden die geen emotie toonde, dan leken ze er juist helemaal geen moeite mee te hebben.’

In een van de tests werd deelnemers gevraagd te kiezen: een tergend saaie taak uitvoeren, of de robot schudden. Een keuze voor langer schudden, betekende dat deelnemers de taak minder lang hoefden uit te voeren. ‘Bij een stille robot hadden de meeste mensen geen moeite met schudden, maar zodra de robot zielige geluiden maakte, besloten mensen toch maar de saaie taak op te pakken.’

Wieringa waarschuwt dat het een kwestie van tijd is voor organisaties die emotionele manipulatie uitbuiten. ‘De Tamagotchi was een tijdje een obsessie voor veel mensen: een virtueel huisdier dat succesvol emoties opriep. Maar wat als een bedrijf straks met een nieuwe variant op de Tamagotchi komt, waarbij je moet betalen om je virtuele huisdier te voeren? Daarom pleit ik voor richtlijnen vanuit de overheid die voorschrijven wanneer het geschikt is om emoties te tonen voor chatbots, robots en andere varianten.’

Helemaal verbieden lijkt Wieringa namelijk geen goed idee. ‘Het heeft ook zeker voordelen. Denk aan robots die in therapeutische situaties gebruikt worden, die mensen helpen om bepaalde dingen te verwerken. En ook tijdens het onderzoek zagen we dat de meeste deelnemers het juist goed vonden als de robot meelij opwekte: dat geeft volgens hen een signaal af dat gewelddadig gedrag niet oké is. Toch moeten we waken voor de risico's bij mensen die gevoelig zijn voor ‘neppe’ emoties. We denken graag dat we heel logische, rationele wezens zijn die nergens intrappen, maar uiteindelijk worden wij ook geleid door emoties. En dat is maar goed ook, anders zijn wij net robots.’

vrijdag 25 oktober 2024

Robot tentoonstelling van Chriet Titulaer in het Bonami SpelComputer Museum

Op vrijdag 8 november 2024 gaat bij het Bonami SpelComputer Museum in Zwolle een bijzondere robot tentoonstelling van start. Het gaat om de privé verzameling van Chriet Titulaer. De expositie bestaat uit circa 250 robots, 50 ruimtevaart speelgoed exemplaren en 25 foto camera’s.

Chriet Titulaer (1943 - 2017) had een hoge mate van interesse in wetenschap en techniek. In de jaren ‘70 en ‘80 was Titulaer een bekende Nederlandse televisiepresentator. Hij heeft onder andere live televisieverslag gedaan van de eerste maanlanding in 1969.

Van huis uit was Chriet Titulaer sterrenkundige. Ook schreef hij, naast het presenteren van TV programma’s als ‘Wondere Wereld’, heel veel populaire wetenschappelijke boeken en verhalen in een scala van tijdschriften.

Gedurende zijn leven heeft Titulaer een uitgebreide collectie mechanische robots verzameld. Het is voor het eerst dat deze unieke privé collectie opengesteld wordt voor het publiek.

Bezoekers van het Bonami SpelComputer Museum kunnen de robot tentoonstelling vanaf vrijdag 8 november 2024 om 11:00 komen bekijken. Familie van Chriet Titulaer zal tevens bij de opening aanwezig zijn.

donderdag 24 oktober 2024

Robots van Exotec verwerken eerste bestellingen bij Auchan Luxembourg

Auchan Retail Luxemburg heeft onlangs, als allereerste in het Groothertogdom, in zijn magazijn in Dudelange het Skypod Systeem van Exotec in gebruik genomen om de verwerking van bestellingen te automatiseren. 

Met dank aan 37 robots, die razendsnel door de rekken zoeven om producten uit de rekken te halen, en op die manier het werk van de medewerkers in het magazijn merkelijk lichter en aangenamer maken.

Retailers blijven jaar na jaar hun investeringen opdrijven in systemen om magazijnen te automatiseren. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Grand View Research zullen die tegen 2030 zelfs oplopen tot maar liefst 51,12 miljard dollar (46,31 miljard euro). Om hun koppositie in Luxemburg te beschermen, besliste de directie van Auchan Retail Luxemburg vorig jaar dan ook om in zee te gaan met Exotec, een innovatieve ontwikkelaar en producent van roboticasystemen voor de automatiering van magazijnen.

Onlangs werd in Dudelange het eerste magazijn in Luxemburg met het Skypod Systeem van Exotec in gebruik genomen. De installatie bestaat uit metershoge rekken waarin de 37 Skypod-robots autonoom in alle richtingen kunnen manoeuvreren om producten zo efficiënt mogelijk uit de 15.300 bakken te halen. Die brengen ze vervolgens naar een van de drie pickingstations, waar de bestelling verder wordt afgewerkt.

dinsdag 22 oktober 2024

Professionele robotmaaiers klaar voor AI-functies

Husqvarna introduceert in het voorjaar van 2025 nieuwe professionele robotmaaiers die klaar zijn voor het gebruik van Artificial Intelligence. De robotmaaiers draaien op een gloednieuw AI-ready platform. De drie nieuwe modellen zijn: Automower 580L EPOS, Automower 580 EPOS en Automower 560 EPOS. Deze maairobots leiden tot een verandering in het onderhoud van sportvelden, golfbanen en facility management.

Het nieuwe platform is toekomstbestendig; het is ontworpen om nieuwe functies direct te integreren zodra die beschikbaar zijn. Zoals compatibiliteit met een nieuwe zonnepaneellader voor afgelegen locaties, op maat gemaakt om naadloos samen te werken met het platform. De eerste toepassingen hiervan zijn een camera met nachtzicht en uitzonderlijke behendigheid in het vermijden van obstakels. De cameratoepassing zal in 2026 beschikbaar zijn en compatibel zijn met de drie nieuwe Automower-modellen.

De nieuwe robotmaaiers bieden geavanceerde autonome opties, kunnen draadloos maaien (zonder een grensdraad) en beschikken over selecteerbare maaipatronen. Met deze mogelijkheden is het mogelijk om de grasmat eenvoudig te onderhouden, tijd te besparen en kosten te reduceren terwijl de kwaliteit van het gras verbeterd wordt. De nieuwe Automower-modellen zijn ontworpen in Zweden en worden geproduceerd in Europa.

Het nieuwe Husqvarna-platform omvat drie modellen voor verschillende toepassingen.
- Golfbanen: De Automower 580L EPOS is afgestemd op golfbanen en uitgerust met een mes voor maaihoogtes tussen 10 en 50 mm. De krachtige maaier met draadloze bediening en selecteerbare maaipatronen is ideaal voor het maaien van fairways en roughs. De robotmaaier is geoptimaliseerd voor maximale uptime met start op afstand. De Automower 580L EPOS heeft een motor van 80W en maait tot 1,6 hectare in 48 uur. Hellingen tot 45% vormen geen probleem. Verkrijgbaar vanaf voorjaar 2025 voor € 7.109 (excl. btw).
- Sportvelden: De Automower 580 EPOS is primair ontworpen voor sportvelden en heeft een krachtige motor voor een grote oppervlaktecapaciteit. De maairobot werkt draadloos, wat zorgt voor eenvoudige installatie en gemakkelijk onderhoud. De Automower biedt extra flexibiliteit om sportvelden te onderhouden en houdt daarbij rekening met specifieke behoeften qua grashoogte (van 20 tot 60 mm) en speelomstandigheden. Verder beschikt de maairobot over start op afstand om de uptime te maximaliseren. De Automower 580 EPOS heeft een motor van 80W en maait tot 1,6 hectare in 48 uur. Hellingen tot 45% vormen geen probleem. Verkrijgbaar vanaf voorjaar 2025 voor € 6.951 (excl. btw).
- Facility management: De Automower 560 EPOS is specifiek gemaakt voor faciliteitenbeheer en is geoptimaliseerd voor maximale uptime met start op afstand en meer operationele flexibiliteit. De robotmaaier biedt ook draadloos maaien met selecteerbare patronen en heeft een flexibele vooras waardoor hij ideaal is voor heuvelachtige, uitgestrekte en complexe terreinen. De maaihoogte is instelbaar van 20 tot 60 mm. De Automower 560 EPOS heeft een motor van 40W en maait tot 1,2 hectare in 48 uur. Hellingen tot 50% vormen geen probleem. Verkrijgbaar vanaf voorjaar 2025 voor € 5.529 (excl. btw).

maandag 21 oktober 2024

Precisierobot verandert reconstructieve microchirurgie

Mede-oprichter van TU/e spin-off Microsure, microchirurg Tom van Mulken, promoveerde op 18 oktober aan de Universiteit Maastricht. Hij onderzocht de veiligheid en mogelijkheden van de operatieondersteunende robot voor microchirurgische ingrepen.

Dankzij een nieuw ontwikkelde operatierobot kan reconstructieve chirurgie in de toekomst veiliger en nauwkeuriger worden uitgevoerd. Naar verwachting leidt dat ook tot minder complicaties en een sneller herstel voor patiënten.

Reconstructieve chirurgie vereist een enorme precisie. Denk daarbij aan een borstreconstructie na kankerbehandeling of het herstellen van een geamputeerde vinger. Chirurgen hechten dan bloedvaten, lymfevaten en zenuwen die vaak dunner zijn dan een millimeter. Van Mulken richtte zich in zijn promotieonderzoek op het ontwikkelen en testen van een robot die dit soort uiterst delicate operaties kan ondersteunen.

Honey Badger-robot kan onder water lopen

 MAB Robotics heeft zijn onderwaterrobot Honey Badger getest in een zwembad. Het Honey Badger-project van MAB Robotics is een experiment met een viervoetige, hondachtige robot die zowel op land als onder water kan bewegen. Hij is ontworpen voor ruwe terreinomstandigheden en wordt getest op zijn vermogen om zich in uitdagende omgevingen voort te bewegen. Het project onderzoekt nieuwe toepassingen voor robotica in omgevingen waar conventionele voertuigen of robots niet kunnen komen.

vrijdag 18 oktober 2024

Robot rent op sneakers

Een Chinese robotfabrikant heeft met een opmerkelijke demonstratie laten zien hoe ver de ontwikkeling van mensachtige robots is gevorderd. Het bedrijf Robot Era organiseerde een wedstrijd tussen twee van zijn Star1-robots in de ruige Gobiwoestijn.

De robot met sportschoenen haalde na een valse start zijn concurrent in en versloeg die uiteindelijk.

De Star1-robots zijn dan ook indrukwekkende machines. Met een lengte van 1,71 meter en een gewicht van 65 kilo bewegen ze zich voort met een bijzondere loopstijl. Hun rug blijft kaarsrecht terwijl hun benen zich voortbewegen.

Eerder dit jaar filmde het bedrijf al hoe een van zijn robots over de Chinese Muur wandelde.

donderdag 17 oktober 2024

SAXION Hogeschool wint Pro-motor Award 2024 met robotinspectie gasleidingen

CHARISMA, een project van SAXION Hogeschool en TechForFuture won de Pro-motor Award 2024. Onderzoekers van Saxion en netbeheerder Alliander ontwikkelden samen een innovatieve technologie: robots die ondergrondse gasleidingen inspecteren. Juryvoorzitter Annemarie Jorritsma overhandigde de prijs aan het winnende team.

Dit project is een schoolvoorbeeld van samenwerking tussen beroepsonderwijs en bedrijfsleven en daarmee volgens de jury de terechte winnaar van de Pro-motor Award 2024.

De jury zag in CHARISMA een cruciaal punt van aandacht waar onderwijs en bedrijfsleven zich samen sterk voor maken: het verhogen van de productiviteit van mensen en bedrijven door technologische vernieuwingen. Dit project legt een basis voor de toekomst van de onderwijs- en bedrijfssectoren in met name de techniek. Het brengt studentengroepen bijeen in een complex technologisch ontwerp, verenigt opleidingen en bedrijfsleven en laat zo zien dat de techniekopleidingen in het beroepsonderwijs fascinerende, innovatieve prestaties kunnen leveren.

Naast CHARISMA waren nog vijf initiatieven genomineerd die zich onderscheiden door innovatieve aanpakken om mensen voor te bereiden op de arbeidsmarkt van de toekomst. De jury toonde zich onder de indruk van de kwaliteit ervan. De projecten dwingen respect af omdat ze stuk voor stuk bijdragen bij aan essentiële maatschappelijke vraagstukken: aan doorstroming van mensen naar nieuwe kansen; Aan integratie van nieuwkomers met een perspectief op een goed leven in ons land; Aan het oplossen van tekorten aan talenten en menselijk kapitaal die economie en samenleving zouden gaan verlammen; Aan innovatie en ondernemerschap én aan vernieuwing van onderwijs dat dit aanmoedigt.


donderdag 10 oktober 2024

Deze robot pakt alle soorten boodschappen in

Aan het MIT is een robot ontwikkeld die niet alleen kan voelen hoe hard hij in een product moet en mag knijpen als hij het oppakt (hard in bliksoep en zacht in muffins), maar ook begrijpt dat hij de kwetsbare boodschappen bovenop in de tas moet leggen.

vrijdag 4 oktober 2024

Robot van WUR-studenten naar het Weekend van de Wetenschap

Robatic Bullseye kan zelfstandig door een maisveld navigeren om allerlei taken uit te voeren en zelfs beginnende akkerbrandjes te blussen. De robot is ontworpen door zeven studenten van de opleiding agrotechnologie, en wordt gepresenteerd tijdens het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober.

Robatic Bullseye beweegt zelfstandig door de maisvelden. Met LiDAR-sensoren, die gebruik maken van laserpulsen, stelt de robot vast waar objecten zich bevinden. Zo navigeert de robot tussen de rijen mais door en telt de maisplanten. Het wagentje is ook uitgerust met apparatuur om onkruid te lokaliseren. Een spuit kan hier vervolgens gericht een bestrijdingsmiddel op spuiten.

Ook voegden studenten agrotechnologie hardware en software toe om de robot kleine brandjes op te laten sporen en te blussen. Voor deze taak is onze robot uitgerust met een multispectrale camera en een deep learning model om akkerbranden te detecteren. Wanneer de robot een brand ontdekt, schakelt hij direct over naar een blusmodus om het vuur te bestrijden.

donderdag 26 september 2024

Wereldprimeur met UV-C Desinfectie robot SAM bij Universitair Dierenziekenhuis Utrecht

Het Universitair Dierenziekenhuis van de Universiteit Utrecht heeft de primeur: voor het eerst wereldwijd wordt er een UV-C desinfectierobot ingezet in een dierenziekenhuis. Deze innovatie, genaamd Robot SAM, zorgt voor een nieuwe, duurzame manier van desinfecteren die zowel effectiever als efficiënter is. De pilot is opgezet door Asito in samenwerking met Loop Robots en is in mei 2024 van start gegaan. Het markeert een belangrijke stap in het verbeteren van de hygiëne in diergeneeskunde.
 
Robot SAM, ontwikkeld door Loop Robots, biedt een geautomatiseerde desinfectieoplossing die micro-organismen onschadelijk maakt zonder het gebruik van chemische middelen. Dit draagt niet alleen bij aan de verduurzaming van het desinfectieproces, maar vermindert ook de blootstelling van medewerkers aan potentieel schadelijke stoffen.
 
Bram Mensink, innovatiemanager bij schoonmaakbedrijf Asito, legt uit: 'Het handmatig desinfecteren moet zorgvuldig gebeuren en bestaat uit veel stappen. Door de vele handelingen is er kans op menselijke fouten. Daarnaast kan het herhaaldelijk gebruik van desinfectiemiddelen op de lange termijn problemen veroorzaken. De robot maakt het desinfecteren voor schoonmakers minder arbeidsintensief en minder risicovol. De rol van de schoonmaker verschuift naar voorbereiding, toezicht en het borgen van een veilige en effectieve inzet.'
 
Robot SAM maakt gebruik van UV-C straling om ruimtes tot 99,999% te desinfecteren. Deze technologie is getest en gevalideerd in laboratoria van de Radboud Universiteit.

Naast de verhoogde hygiëne, vermindert Robot SAM het gebruik van chemische middelen. Abdel Zantar, objectleider bij Asito, licht toe: 'Voorheen moesten operatiekamers na chemische desinfectie, bijvoorbeeld met chloor, een uur gesloten blijven om gezondheidsrisico’s voor mens en dier te vermijden. Met Robot SAM is dat niet langer nodig. Hierdoor kunnen ruimtes direct na de desinfectie weer in gebruik worden genomen.'
 
De pilot met Robot SAM wordt momenteel uitgevoerd op de gezelschapsdierenafdeling, maar er zijn plannen om dit uit te breiden naar andere afdelingen, zoals de apotheek en de paardenafdeling.

woensdag 25 september 2024

Een revolutie in robotica: robots die als mensen interacteren

Robots worden al lange tijd gebruikt in de auto-industrie en doen de laatste jaren hun intrede in nieuwe toepassingsgebieden zoals de logistiek. De huidige robots hebben echter nog veel beperkingen. Ze voeren meestal één handeling of een vaste reeks handelingen uit en herhalen deze telkens op dezelfde manier. Om robots te verbeteren, moeten ze meer op mensen gaan lijken. Denk bijvoorbeeld aan snelle interacties en ruimtelijk inzicht.

Alessandro Saccon, universitair hoofddocent nonlinear control and robotics aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU/e, rondde het I.AM-project af dat zich expliciet richt op het verbeteren van snelle fysieke interacties.

'Traditionele robots zijn niet ontworpen om dynamisch te interageren met hun omgeving; snel contact maken met de omgeving wordt over het algemeen koste wat het kost vermeden. Wij richtten ons juist op de interactie met de omgeving. We onderzochten hoe robots bijvoorbeeld zware objecten snel kunnen oppakken en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de uitvoering van dit soort bewegingen betrouwbaar blijft, ondanks verstoringen en onnauwkeurigheden in de waarneming. Een voorwerp kan zwaarder zijn dan de robot had verwacht, of de robot gaat ervan uit dat een voorwerp zich op een bepaalde plek bevindt, maar zit er net iets naast. Hoe maak je deze bewegingen robuust ondanks dergelijke onzekerheden? Dat is een van de dingen die we grondig hebben onderzocht.'

maandag 9 september 2024

Kleine robot brengt zeebodem in kaart

Bij de bouw van een windmolenpark op zee moet ook de ­zeebodem in kaart worden gebracht. Dat doet onderwater­robot Lobster veel goedkoper dan zijn concurrenten. De Lobster is klein en wendbaar genoeg om tot zestig centimeter boven de zeebodem te navigeren. De robot stelt zijn camera af op de hellingshoek van de bodem en slaagt er met behulp van heldere zaklampen in om ook bij troebel water scherpe foto’s maken. Daarnaast is de robot lichter en goedkoper dan de concurrenten. De robot is namelijk grotendeels van plastic gemaakt, dat door het ontwerp toch bestand is tegen hoge druk.

dinsdag 3 september 2024

Logistieke robot specifiek voor Micro-Fulfillment Centers (MFC’s)

Het in China gevestigde OrionStar Robotics heeft de CarryBot geïntroduceerd, een logistieke robot specifiek ontworpen voor Micro-Fulfillment Centers (MFC’s). Deze centra, meestal klein en sterk geautomatiseerd, bevinden zich in stedelijke gebieden om de reactietijd op bestellingen te verkorten. De CarryBot is bedoeld om de efficiëntie en flexibiliteit van operaties in deze compacte ruimtes te vergroten.

De CarryBot is uitgerust met multifunctionele transportopzetstukken die, volgens het bedrijf, de productiviteit met twee tot drie keer kunnen verhogen. Met behulp van VSLAM+ technologie kan de robot zich snel aanpassen aan wijzigingen in de lay-out van de faciliteit, zonder dat aanpassingen aan de bestaande infrastructuur nodig zijn. Daarnaast zorgen veiligheidsfuncties zoals LiDAR, dieptecamera’s, botsingsbeschermingssensoren en noodstopknoppen ervoor dat de robot veilig kan werken in de dynamische omgeving van MFC’s.

zondag 25 augustus 2024

Robotpil kan slokdarm verkennen

Voor een endoscopie van de maag moet er via de slokdarm een flexibele slang met minicamera naar binnen. Straks kan een robotpil deze procedure uitvoeren terwijl de arts online meekijkt.
 
De PillBot van de Amerikaanse startup Endiatx is als een miniduikboot die de maag in kaart brengt. Het eerste model PillBot v1 heeft een diameter van dertien millimeter. Dat is klein genoeg voor een patiënt om door te slikken, direct gevolgd door flink wat water.

vrijdag 23 augustus 2024

Atlas-robot doet nu ook push-ups

De mensachtige robot Atlas is weer iets menselijker geworden. Maker Boston Dynamics laat de robot nu ook push-ups doen. Atlas is de mens-achtige robot die lang is en op twee benen loopt. Het is voor die robot dus veel minder voor de hand liggend om push-ups te doen dan bijvoorbeeld voor Spot, de robot die lijkt op een hond en dus al op vier poten loopt.

donderdag 15 augustus 2024

‘Apple bezig met huisrobot met beweegbare arm’

Apple zou de aandacht hebben gericht op iets nieuws: robotica voor thuis. Het zou gaan om een robot voor op tafel en een robot die je in huis volgt.

olgens mensen met kennis van zaken werkt Apple nu met een team van enkele honderden mensen aan het apparaat. De dunne robotarm wordt gebruikt om een groot scherm te bewegen, dat kan kantelen en 360 graden ronddraaien.

Apple ziet het apparaat als een smart home-commandocentrum waarmee je ook kunt videobellen en waarmee je de beveiliging van je huis kunt regelen.

CEO Tim Cook en hardwarebaas John Ternus zijn grote voorstanders van het idee. Zij keurden de plannen van het project (codenaam J595) al in 2022 goed.

maandag 12 augustus 2024

Mensachtige robot begon te werken in de BMW-productiefabriek

De BMW Group onderzoekt voor het eerst het gebruik van humanoïde robots in de productie. Tijdens een aantal weken van testgebruik in de BMW Group-fabriek in Spartanburg, Californië, heeft de nieuwste mensachtige robot van Figure, Figure 02, plaatwerkdelen van het chassis in specifieke houders geplaatst.

'De ontwikkelingen op het gebied van robotica zijn veelbelovend. Dankzij de eerste proefoperatie onderzoeken we nu de mogelijke toepassing van humanoïde robots in de productie. We willen deze technologie ondersteunen van ontwikkeling tot industrialisatie', zegt Milan Nedeljković, bestuurslid van BMW AG.

zaterdag 3 augustus 2024

Deze robot doet huishoudelijke klusjes voor je

Iedereen droomt vast weleens over: een robot die vrijwel al je dagelijkse taken overneemt. Deze mensachtige robot van een Duits bedrijf komt daar aardig bij in de buurt. De 4NE-1, zoals de humanoid heet, staat in de werkplaats van het Duitse Neura Robotics. Alle robots van Neura maken gebruik van Nvidia-technieken die bedrijven krijgen als ze meedoen aan het Humanoid Robot Developer Program.

donderdag 1 augustus 2024

Deze robothond op wielen kan elk terrein aan

Robotfabrikant Unitree kwam vorig jaar met zijn flexibele robothond Go2. De nieuwste versie van de Go2 gaat echter een stap verder: door wielen toe te voegen, kan de robot elk type terrein aan. De robot is aan het uiteinde van zijn poten uitgerust met vier wielen met een diameter van 7 inch. In bijgaande video is te zien hoe de Go2-W even snel gaat als zijn niet-gewielde broertje in een race. Beide robots hebben volgens Unitree een maximale snelheid van zo’n 9 kilometer per uur.

zondag 21 juli 2024

Tech United wordt in Eindhoven wereldkampioen robotvoetbal

Vijf dagen lang stonden in Eindhoven de autonome robots centraal. Driehonderd teams uit veertig landen streden om titel in vijf leagues: RoboCupSoccer, RoboCupRescue, RoboCup@Home, RoboCupJunior and RoboCup Industrial.

Op de RoboCup 2024 werd Tech United voor de achtste keer wereldkampioen robotvoetbal in de Middle Size League (MSL). In een harde wedstrijd met gele kaarten over en weer won het team van de TU Eindhoven met 6-1 van het Chinese BigHeroX, dat in de halve finales nog korte metten maakte met de Falcons van ASML. Ook in de andere leagues zijn nieuwe kampioenen gekroond. De zorgrobot van Tech United eindigde op een verdienstelijke vijfde plaats.

Van Perslucht was met drie goals de robot of the match in de finale van de MSL. De nummer vier van Tech United schoot van afstand meerdere malen met scherp in een verder harde finale waarin BigHeroX regelmatig de beuk erin gooide. De andere goals van Tech United kwamen op naam van Robodinho, Zessi en de Moer.

Door een kapotte zekering moest het Chinese team een groot deel van de tweede helft met een robot minder spelen. Van Perslucht kreeg in de slotfase een publiekswissel in een vermakelijke finale die door het publiek gewaardeerd werd, getuige de wave die in de tweede helft werd ingezet.

In de @HOME-league streden de teams om hun robot de beste hulp in een thuissituatie te maken. Van de vaatwasser vullen tot koffie brengen, deze robots moesten het allemaal kunnen. Zo komen we steeds dichterbij praktische hulp in huis, waar bij een vergrijzende bevolking vanzelfsprekend steeds meer vraag naar gaat zijn. Het Japanse team Hibikino-Musashi@Home ging in de Domestic Platform Standard-competitie met de eerste prijs aan de haal. Tech United werd verdienstelijk vijfde.

Bij een ramp, zoals bij een aardbeving, moet er tussen de brokstukken snel gezocht worden naar overlevenden. En dan zijn er plekken of situaties die voor mensen niet veilig zijn, maar waar robots wel kunnen komen. De robots in de Rescue league worden getraind op parcours die door echte reddingswerkers zijn ontworpen. De winnaars in die categorie in de Major League is het team Robotec.

donderdag 18 juli 2024

Kennis van mieren leidt tot doorbraak in robotnavigatie

Drone-onderzoekers van de TU Delft lieten zich inspireren door biologisch onderzoek over hoe mieren hun omgeving visueel herkennen en hun stappen zorgvuldig tellen om zo veilig thuis te komen. Gewapend met dit inzicht creëerden ze een op insecten geïnspireerde autonome navigatiestrategie voor kleine, lichtgewicht robots. Met deze strategie komen deze robots na een lange tocht gewoon weer thuis, en dat met zeer weinig rekenkracht en geheugen (1,16 kilobyte per 100 m).

In de toekomst zouden minuscule autonome robots ingezet kunnen worden voor een breed scala aan toepassingen, van het bijhouden van voorraden in magazijnen tot het opsporen van gaslekken in de industrie. Op 17 juli 2024 hebben de onderzoekers hun bevindingen gepubliceerd in Science Robotics.

Kleine robots, met een gewicht van tientallen tot een paar honderd gram, hebben talloze interessante praktische toepassingen. Door hun lichte gewicht zijn ze extreem veilig, zelfs als ze per ongeluk tegen iemand opbotsen. En dankzij hun geringe grootte, schuwen ze ook de kleine ruimte niet.

Het grootste obstakel is dan ook dat dit soort robots zelf moeten kunnen navigeren om hun taken uit te voeren. Om dit probleem op te lossen, kunnen de robots hulp krijgen van externe infrastructuur. Zo kunnen ze buiten gebruik maken van GPS-satellieten of binnen van draadloze communicatiebakens. Het is echter vaak niet wenselijk om afhankelijk te zijn van dergelijke infrastructuur: binnen heb je geen GPS, en in volgebouwde omgevingen zoals moderne steden tussen hoge gebouwen is het dikwijls nogal onnauwkeurig. Het alternatief van het installeren en onderhouden van bakens is daarentegen vrij duur of simpelweg niet mogelijk, bijvoorbeeld bij reddingsoperaties.

De AI die doorgaans wordt gebruikt voor autonome navigatiemet de sensoren en rekenkracht op de robot zelf is in principe ontworpen voor grote robots, zoals zelfrijdende auto's. Deze aanpakken zijn gebaseerd op zware, energieslurpende sensoren zoals LiDAR-afstandsmeters, die niet eens gedragen kunnen worden door kleine robots. Een andere optie is het gebruiken van een zeer energiezuinige zichtsensor die rijke informatie over de omgeving levert als basis voor zeer gedetailleerde 3D-kaarten. Hiervoor is echter veel rekenkracht en geheugen nodig, en de bijbehorende computerapparatuur is te groot en verbruikt te veel energie voor zulke kleine robots.

De voorgestelde op insecten geïnspireerde navigatiestrategie stelde een 56 gram wegende CrazyFlie drone, uitgerust met een omnidirectionele camera, in staat om afstanden tot 100 meter af te leggen met slechts 1,16 kB aan geheugen. Alle berekeningen werden gedaan op een piepkleine computer, een zogeheten microcontroller, die in veel goedkope elektronische apparaten te vinden is.

dinsdag 16 juli 2024

Service robots groeien zes keer sneller dan industriële robots

De markt voor servicerobots heeft de afgelopen jaren grote veranderingen ondergaan. AI en machinaal leren hebben de ontwikkeling mogelijk gemaakt van machines die een verscheidenheid aan taken kunnen uitvoeren met een grotere nauwkeurigheid en efficiëntie dan ooit tevoren. Als gevolg hiervan heeft de hele sector een hoge vlucht genomen en groeit deze veel sneller dan de industriële robotmarkt.

Technologische vooruitgang en een toenemende vraag in de gezondheidszorg, logistiek, horeca en huishoudelijk gebruik, hebben ervoor gezorgd dat het totale aantal dienstrobots in de loop der jaren is gestegen.

Tussen 2016 en 2023 is hun aantal meer dan verdrievoudigd, van ongeveer 10 miljoen tot bijna 36 miljoen vorig jaar. De opwaartse trend zal zich dit jaar voortzetten, waarbij het totale aantal van deze machines zal stijgen tot meer dan 38 miljoen.

Volgens gegevens van Altindex.com zal de markt voor servicerobots naar verwachting met 66 procent groeien en in 2028 een waarde bereiken van 55 miljard.

maandag 15 juli 2024

Chinese wetenschappers creëren robot met menselijke hersencellen

Onderzoekers van de universiteit van Tianjin zijn erin geslaagd om een robot aan te sturen met behulp van wat ze een mini-brein noemen. De technologie werkt door een gekweekt brein te koppelen aan een chip die signalen kan versturen en ontvangen.

De universiteit van Tianjin gelooft dat deze technologie kan leiden tot de ontwikkeling van computersystemen die meer op echte hersenen lijken. De onderzoekers zeggen dat het op termijn zelfs kan leiden tot nieuwe behandelingen voor mensen met hersenproblemen.

Dit onderzoek is ondertussen een prioriteit geworden in China, aangezien de technologie in Amerika al veel aandacht kreeg door Neuralink, een project gesteund door Elon Musk.

vrijdag 12 juli 2024

Lidl Nederland zet 'grote stap' in duurzame landbouw met innovatieve onkruidrobot

Lidl Nederland en agritech startup Odd.Bot zijn een partnerschap aangegaan na een succesvolle pilot bij biologische teler We Grow Organic. De innovatieve wiedrobot van Odd.Bot, winnaar van de Lidl NL Biodiversity Startup Challenge georganiseerd in samenwerking met StartLife, bleek een effectieve en duurzame oplossing voor onkruidbestrijding, die minstens even goed presteert als handmatig wieden.

De Odd.Bot wiedrobot biedt een duurzaam alternatief voor handmatig wieden, wat steeds kostbaarder en arbeidsintensiever wordt. De robot werkt autonoom, dag en nacht, wat onze efficiëntie aanzienlijk verhoogt. Opvallend is dat de robot jonge en kleine onkruiden zelfs beter herkent en verwijdert dan menselijke wieders. Waar andere systemen al snel enkele tonnen kosten, ligt deze oplossing voor elke professionele teler binnen handbereik. Dit maakt duurzame onkruidbestrijding toegankelijk voor een brede groep telers.

De Odd.Bot wiedrobot levert ook een bijdrage aan regeneratieve landbouw. Het verwijderde onkruid wordt hergebruikt als groenbemester, wat de bodemkwaliteit verder verbetert. Bovendien werkt de robot volledig elektrisch en dus uitstootvrij.

donderdag 11 juli 2024

FANUC opent grote robotfabriek in VS

FANUC America heeft officieel zijn nieuwe West Campus-fabriek van 60.386 vierkante meter geopend in Auburn Hills, Michigan. Dit is een investering van $110 miljoen op 27 hectare grond.

De nieuwe faciliteit zal geavanceerde productproductie en op maat gemaakte automatiseringssystemen ondersteunen. Daarnaast bevat het magazijnruimte voor meer dan 6.000 snel leverbare robots en tienduizenden onderdelen.

Sinds 2019 heeft FANUC America meer dan 400 banen gecreëerd in Michigan en meer dan $187 miljoen geïnvesteerd, inclusief een 42.831 vierkante meter grote North Campus-faciliteit en nieuwe hoofdkantoren in Mexico en Canada.

woensdag 10 juli 2024

Robot Sam ontsmet kamers UZ Gent

Het UZ Gent zet vanaf deze week een hightech schoonmaakrobot in om kamers grondig te ontsmetten. De klus duurt zo maar 20 minuten in plaats van meer dan 24 uur.

Normaal gebeurt het schoonmaken handmatig. De schoonmaakploeg van het UZ Gent gebruikt chemische producten en om zeker te zijn dat alle ziekteverwekkers dood zijn, laten ze de kamer daarna 24 uur rusten. 'Robot Sam' van het Nederlandse bedrijf Loop Robots brengt daar verandering in.

De trouwe hulp van de schoonmaakploeg gebruikt UV-C-licht om ervoor te zorgen dat virussen en bacteriën zich niet kunnen vermenigvuldigen.

dinsdag 9 juli 2024

China investeert fors in humanoïde robots

China zet stevig in op de ontwikkeling van humanoïde robots en wil deze breed inzetten in diverse sectoren zoals gezondheidszorg, onderwijs en publieke diensten.

In Dalian, een kuststad in het noordoosten, wordt volop gewerkt aan de ontwikkeling van robots voor thuis en op kantoor. Deze geavanceerde robots zijn uitgerust met slimme AI om gezichtsuitdrukkingen en emoties te tonen.

maandag 8 juli 2024

Astro-robots stoppen na minder dan 1 jaar al met werken

Amazon biedt sinds november 2023 een robot onder de naam 'Astro', maar die stoppen in september al met werken.

Astro is een robot voor zakelijk gebruik, die aangeboden werd aan kleine en middelgrote bedrijven. Het toestel heeft iets weg van een robothond. De bedoeling is dat de robot rondrijdt in magazijnen en daar helpt om de inventaris te beheren.

De Astro-robots kwamen met een prijskaartje van $2350. Daar blijft het echter niet bij: bovenop die startprijs, moesten bedrijven ook een abonnement afnemen. Dat diende om de instructies voor en beelden van de robot in op te slaan, zodat die goed z’n werk kon doen.

Opmerkelijk is dat Amazon de robot niet louter uit verkoop haalt: het bedrijf komt met een nieuwe Astro-robot, die deze keer geschikt is voor thuisgebruik.

donderdag 4 juli 2024

Vandewiele automatiseert met magazijnrobots van Exotec

Vandewiele, marktleider in textielmachines, gaat samenwerken met Exotec, de wereldwijde specialist in magazijnrobots. Vandewiele wil zo zijn magazijn in Marke (België) verder automatiseren met het Skypod Systeem, om de workflow en opslagruimte te optimaliseren.

Al tientallen jaren vertrouwde Vandewiele op een miniload systeem voor de opslag van kleine onderdelen. Door de toenemende diversiteit aan producten en groeiende productie-eisen voldeed het huidige systeem niet meer aan de vereiste prestaties. Het werd dus tijd voor een upgrade, en het Skypod Systeem bleek een geschikte oplossing voor Vandewiele. Exotec’s systeem biedt een efficiënte oplossing door de beschikbare ruimte beter te benutten en bakken te stapelen in rekken tot twaalf meter hoogte.

Het Skypod Systeem stelt de Skypods – de magazijnrobots – in staat om zich in het magazijn te verplaatsen en tussen de magazijnrekken te klimmen. Het systeem is volledig schaalbaar, waardoor de opslagruimte in de toekomst verder uitgebreid kan worden. Ook kunnen er eenvoudig extra robots, pickstations en bakken worden toegevoegd.  

De implementatie van het Skypod Systeem is nauwkeurig afgestemd op de behoeften van Vandewiele’s magazijn. Het omvat twee manuele pickstations, een bin interface en maar liefst zestien Skypods. De Skypods stellen Vandewiele in staat om de nodige onderdelen voor hun interne productie en kitting aanzienlijk sneller en efficiënter te picken dan voordien.

dinsdag 2 juli 2024

Nieuwe generatie robotstofzuigers Anker

Anker Innovations introduceert zijn nieuwste huishoudhulp, de eufy Omni S1 Pro. Met ‘s werelds eerste dweil- en stofzuigrobot met alles-in-één station wordt de nieuwe premium eufy S-serie geïntroduceerd. Tijdens een spannende EK wedstrijd of etappe van de Tour de France zorgt de Omni S1 Pro voor het huishouden.

De eufy Omni S1 Pro beschikt over een reinigingskracht van 8.000 pascal, verwijdert moeiteloos stof, vuil en haren van huisdieren voor optimale schoonmaakresultaten op alle vloertypen. De innovatieve dweilfunctie van de robot bevat Eco-Clean Ozontechnologie en gebruikt leidingwater om geozoniseerd water te produceren voor een diepere reiniging en een effectievere bestrijding van bacteriën.

De Omni S1 Pro heeft ook een innovatief zelfreinigingsstation dat de dweil automatisch wast met schoon water en vervolgens droogt. Dit voorkomt onaangename geurtjes en verlengt de levensduur van het apparaat. Uitgerust met 3D MatrixEye diepteperceptie en TrueCourse Mapping navigeert de Omni S1 Pro met uiterste precisie door het huis en dweilt effectief om obstakels heen. Het idweil liftsysteem tilt de dweil automatisch omhoog als er tapijt in de weg zit. Het schoonmaakproces kan eenvoudig worden geregeld via de eufy-app en er kunnen individuele schoonmaakzones worden ingesteld. 

De veelzijdige robotstofzuiger is verkrijgbaar op Coolblue en de website van eufy voor 1.499 euro. Tot 12 juli geldt een lanceringsaanbod en is de eufy Omni S1 Pro tijdelijk verkrijgbaar voor 1.299 euro.

donderdag 27 juni 2024

Robot heeft levend huidweefsel om 'meer op een mens te lijken'

Wetenschappers hebben experimentele robots met gezichten van levend huidweefsel gemaakt. De uitvinding moet in de toekomst gebruikt worden om robots te bouwen die er meer zoals een mens uitzien.

Het team van de Universiteit van Tokyo gebruikte een speciale collageengel om de huid vast te hechten aan de robots. Ook werden er gaatjes gemaakt in het robotgezicht.

De techniek maakt het mogelijk om op elke vorm van oppervlakte huid aan te brengen. Met eerdere technieken lukte dat niet en ging de huid snel stuk.

zaterdag 15 juni 2024

Volgend jaar werken al ruim duizend mensachtige robots zelfstandig in Tesla-fabrieken

Elon Musk is wel heel positief gestemd over de winst en prestaties die de door Tesla gemaakte Optimus-robot kan gaan leveren. De verwachtingen van Musk is dat volgend jaar al ruim duizend mensachtige robots zelfstandig in Tesla-fabrieken werken.

Daarnaast zei Musk ervan overtuigd te zijn dat de wereldwijde markt voor mensachtige robots ongeveer 1 miljard exemplaren per jaar zal produceren. Tesla zou daar volgens Musk tien procent marktaandeel van kunnen pakken. De Optimus-robot moet dan ook het meest belangrijke Tesla-product worden.

Op dit moment werken er al twee zelfstandige robots in de fabrieken van Tesla. Dat moeten er volgend jaar 'duizend tot enkele duizenden' zijn, zei Musk volgens het Amerikaanse CNBC.

dinsdag 21 mei 2024

Speurneus voor gaslucht

Is een robothond de oplossing om alle ondergrondse gasleidingen in Nederland goed te kunnen blijven inspecteren? Inspecties zijn nodig om de veiligheid en betrouwbaarheid van het gasnet te kunnen garanderen. Door strengere Europese wetgeving moet het aantal inspecties de komende jaren omhoog. Een intensief karwei waarvoor veel mensen nodig zijn. Maar door het tekort aan technisch personeel is dit een enorme uitdaging. Daarom kijkt netwerkbedrijf Alliander naar innovaties om het werk te ondersteunen. Eén van deze innovaties is de robothond LASS-E, die samen met hogeschool Saxion wordt ontwikkeld.

Alliander is verplicht hun 42.000 kilometer aan leidingen en 2,5 miljoen aansluitleidingen te controleren op lekkages. Tot nu toe worden de inspecties op gaslekkages volledig door monteurs uitgevoerd, waar een toenemend tekort in is. Door nieuwe Europese regelgeving wordt het aantal inspecties verhoogd naar één keer per jaar, en mogelijk zelfs nog meer. “Daarom ontwikkelen Alliander en hogeschool Saxion samen een robothond die monteurs met zijn slimme speurneus kan ondersteunen bij het sneller en efficiënt inspecteren van ondergrondse gasleidingen”, zegt Eva Dienske, R&D Specialist bij Alliander.

De robothond LASS-E is voorzien van een ingebouwde computer waar kaartdata ingeladen wordt. Door de combinatie van kaartdata en de GPS-locatie kan LASS-E heel precies boven de ondergrondse gasleidingen lopen om ze te inspecteren. Onder begeleiding van de monteur detecteert de robot eventuele gaslekken met een ingebouwde gassensor. Het prototype van LASS-E is onlangs succesvol getest bij het testcentrum van KIWA Training in Apeldoorn.

Nu bewezen is dat de technologie werkt, is het tijd om de inzetbaarheid in de praktijk te onderzoeken. In het vervolgtraject van Alliander en Saxion richt men zich op de inzet van robots in de openbare ruimte.

LASS-E is ontwikkeld binnen het CHARISMA-project. CHARISMA (CH4 Autonomous Robotized Inspection for Sustainable Maintenance) is een project van de partners Alliander en hogeschool Saxion en wordt gefinancierd door TechForFuture. Het doel van het project is het ontwikkelen van een efficiënte, veilige en betrouwbare oplossing die voldoet aan de inspectienormen voor gasleidingen vanuit de Europese Unie en helpt het milieu te beschermen.

donderdag 16 mei 2024

Op hersenen geinspireerde AI game-changer voor autonome robots

Een team van onderzoekers van de TU Delft heeft een drone ontwikkeld die autonoom kan vliegen met behulp van neuromorfe beeldbewerking en besturing die zijn gebaseerd op de werking van dierenhersenen. Dierenhersenen gebruiken minder energie dan de huidige diepe neurale netwerken die op GPU’s (grafische chips) draaien.

De resultaten zijn veelbelovend: tijdens de vlucht verwerkt het diepe neurale netwerk van de drone op neuromorfe technologie data tot 64 keer sneller en verbruikt het drie keer minder energie dan bij gebruik van een GPU.

Verdere ontwikkelingen van deze technologie kunnen de sprong mogelijk maken voor drones om net zo klein, wendbaar en slim te worden als vliegende insecten of vogels.

Kunstmatige intelligentie heeft een groot potentieel om autonome robots te voorzien van de intelligentie die nodig is voor praktische toepassingen. De huidige AI is echter afhankelijk van diepe neurale netwerken waarvoor aanzienlijke rekenkracht nodig is. De processoren die gemaakt zijn voor het draaien van diepe neurale netwerken (Graphics Processing Units, GPU's) verbruiken een aanzienlijke hoeveelheid energie. Vooral voor kleine robots zoals vliegende drones is dit een probleem, omdat zij maar weinig sensoren en rekenkracht kunnen dragen.

Dierenhersenen verwerken informatie op een manier die heel anders is dan de neurale netwerken die op GPU's draaien. Biologische neuronen verwerken informatie asynchroon en communiceren voornamelijk via elektrische pulsen, die in het Engels “spikes” worden genoemd. Omdat het versturen van dergelijke spikes energie kost, minimaliseren de hersenen het spiken, wat leidt tot spaarzame verwerking.

Geïnspireerd door deze eigenschappen van dierenhersenen, ontwikkelen wetenschappers en technologiebedrijven nieuwe, neuromorfe processoren. Deze nieuwe processoren maken het mogelijk om spikende neurale netwerken te draaien die naar verwachting veel sneller en energie-efficiënter zijn.

Deze energie-efficiëntie wordt verder verhoogd als neuromorfe processoren worden gebruikt in combinatie met neuromorfe sensoren, zoals neuromorfe camera's. Dergelijke camera's maken geen beelden op een vast tijdsinterval. In plaats daarvan zendt elk pixel alleen een signaal uit wanneer het helderder of donkerder wordt. De voordelen van dergelijke camera's zijn dat ze beweging veel sneller kunnen waarnemen, energiezuiniger zijn en goed functioneren in zowel donkere als heldere omgevingen. Bovendien kunnen de signalen van neuromorfe camera's rechtstreeks worden gevoed aan spikende neurale netwerken die draaien op neuromorfe processoren. Samen kunnen deze technologieën de ontwikkeling van autonome robots, vooral kleine, wendbare robots zoals vliegende drones, mogelijk maken.

woensdag 15 mei 2024

Voor het eerst maakt een robot de campus schoon

In de gebouwen van de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Mechanical Engineering en bij Pulse bij de TU Delft kun je voortaan een schrobzuigrobot tegenkomen.

Schoonmakers worden er niet jonger op. Met een gemiddelde leeftijd van 49 jaar en weinig jonge instroom is het voor schoonmaakbedrijf Gom (8.000 medewerkers) een zorg om de schoonmakers gezond en inzetbaar te houden tot hun pensioen.

Om hun werk te verlichten, gebruikt het bedrijf inmiddels 30 geïmporteerde schoonmaakrobots. Na een succesvolle proefperiode is afgelopen maand een robot in gebruik genomen op de Delftse campus

donderdag 9 mei 2024

‘Bijna onverwoestbare’ robothand werkt met AI

Google’s DeepMind gebruikt AI-taalmodellen om robots beter te maken in het omgaan met mensen. Met de technologie is een onverwoestbare robothand ontwikkeld: Shadow Hand!

De Shadow Hand lijkt wat minder op een menselijke hand, met drie stevige klauwachtige vingers. Maar in elke vinger zitten honderden camera’s en andere sensoren.

Over de prijs gaf fabrikant The Shadow Robot Company nog geen details, maar naar verwachting ligt die wel hoger dan de gemiddelde robothand.

zaterdag 4 mei 2024

BAS gaat brandende gebouwen naar binnen

Klein van formaat, maar wel van groot belang. Robot BAS rijdt als eerste een brandend gebouw binnen om te kijken hoe heftig een vlammenzee is. Dat moet het werk voor de brandweer veiliger maken. Twee jaar geleden was het nog een prototype, maar nu is hij af.

BAS is bedacht door sloopbedrijf Bork uit Stuifzand. Bij grote branden helpen zij de brandweer door gebouwen te slopen, zodat het blussen makkelijker wordt.

De lancering van de robot kan op veel interesse rekenen. Verschillende brandweerkorpsen in Nederland hebben oren naar de robot.

donderdag 18 april 2024

eufy robotstofzuiger met dweilfunctie

Anker Innovations introduceert zijn nieuwste robotstofzuiger, de eufy X10 Pro Omni.

Dit nieuwe lid van de eufy Clean familie combineert een krachtige stofzuiger met een grondige dweilfunctie, om zelfs de hardnekkigste vlekken te verwijderen. Deze ultieme metgezel voor elke schoonmaakbeurt is vanaf vandaag verkrijgbaar op de website van eufy en Coolblue voor 799 euro.

Naast de enorme zuigkracht van 8.000 Pascal heeft de stofzuiger een rolborstel die gebaseerd is op het Pro Detangling Comb-ontwerp. Hiermee worden zelfs vloerkleden eenvoudig haarvrij gemaakt, ideaal voor mensen met huisdieren. Daarnaast is de eufy X10 Pro Omni uitgerust met het MopMaster 2.0-systeem. Hierdoor worden vlekken met één kilogram contactdruk en twee roterende dweilen makkelijk verwijderd. Het vijfhoekige ontwerp zorgt voor een groter bereik en een betere reiniging van de hoeken. Na het schoonmaken keert de stofzuiger terug naar het automatische leeg- en laadstation. Hier wordt het vuil geleegd, maakt hij de twee dweilen schoon en droog en zorgt dat hij weer volledig opgeladen is voor de volgende schoonmaakbeurt.

De eufy X10 Pro Omni maakt gebruik van AI.See, een slimme AI-navigatie waarmee de robotstofzuiger moeiteloos alle obstakels ontwijkt. De AI-camera (bestaande uit een RGB-camera en LED) herkent en vermijdt de obstakels, zoals draden, pantoffels, meubels, maar ook eventuele uitwerpselen van huisdieren. Met de iPath Laser Navigation maakt de eufy X10 Pro Omni een plattegrond van het huis, zodat hij eenvoudig zijn weg kan vinden tijdens het schoonmaken. Daarnaast kan de robotstofzuiger dankzij de eufy Clean-technologie herkennen wanneer hij een tapijt nadert. In dit geval wordt de dweil automatisch verhoogd met 12 millimeter om het tapijt droog te houden tijdens het stofzuigen.

De eufy X10 Pro Omni kan bediend worden met spraakbesturing via Amazon Alexa of Google Assistant of de bijbehorende app en is nu verkrijgbaar voor 799 euro via de website van eufy en Coolblue.

woensdag 17 april 2024

Boston Dynamics ontwikkelt nieuwe versie Atlas-robot

Boston Dynamics heeft een nieuwe versie van de Atlas-robot gepresenteerd die voor bewegingen alleen elektromotoren gebruikt in plaats van de hydraulische gewrichten van de eerste versies.

Hoewel Atlas lijkt op een mens, zegt Boston Dynamics dat de robot niet 'beperkt moet zijn door het bereik van mensen'. Atlas moet dan ook bewegingen kunnen maken die mensen niet kunnen doen.

Boston Dynamics wil uiteindelijk Atlas commercieel verkopen en gaat hiervoor eerst kleinere tests uitvoeren met 'een kleine groep bedrijven'.

Boston Dynamics stopt met Atlas-robot

Boston Dynamics is gestopt met de Atlas-robot. Het bedrijf ontwikkelde de mensachtige robot sinds 2013, maar bracht hem nooit op de markt.

In de Farewell to HD Atlas-video zegt Boston Dynamics dat het 'tijd is voor onze hydraulische Atlas-robot om achterover te leunen en te ontspannen', zonder verder aan te geven waarom er met Atlas wordt gestopt.

De Atlas werd in juli 2013 voor het eerst gepresenteerd in het kader van een roboticawedstrijd van Darpa, een onderzoekstak van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

maandag 15 april 2024

DippieDoe is een rondrijdende robot

Attractiepark DippieDoe in Best heeft een primeur in Europa: een snackautomaat die zelf het park rondrijdt en gasten van lekkernijen voorziet.

De nieuwe werknemer heeft de naam DoeDoe. De robot rijdt een vaste route door het park en stopt op verschillende plekken.

De robot heeft meerdere sensoren en camera’s. Daarmee kan het snel navigeren en ziet hij tot honderd meter ver zonder dode hoeken.

maandag 8 april 2024

Kijkrichting en gezichtsuitdrukking van robots is essentieel voor interactie met mensen

Door de snelle ontwikkelingen in kunstmatige intelligentie en robottechnologie zullen sociale robots steeds vaker worden ingezet in de samenleving. Robotica-onderzoeker Chinmaya Mishra bekeek het belang van kijkrichting en menselijke emoties in onze communicatie met robots en ontwikkelde twee systemen om het gezicht van robots in ons voordeel te laten werken. Mishra promoveert op 17 april aan de Radboud Universiteit.

Je ziet ze al in bijvoorbeeld de gezondheidszorg, detailhandel en onderwijs: robots worden steeds meer onderdeel van onze samenleving. Daardoor wordt het ook belangrijker dat we gemakkelijk met ze kunnen communiceren. Sociale robots zijn – in tegenstelling tot industriële robots – specifiek bedoeld om interactie te hebben met mensen. ´Het gaat dan dus niet om een stofzuigrobot, maar om een robot met wie we daadwerkelijk kunnen communiceren, zoals een personal assistent´, legt robotica-onderzoeker Chinmaya Mishra uit. ´We willen dat ze zich gedragen zoals we dat in onze samenleving verwachten. Om ons leven te vergemakkelijken, moeten robots zo gemaakt worden dat ze passen bij onze manier van communiceren. ´

Het gezicht van robots speelt daarin een grote rol. ´Dat is door veel ontwikkelaars genegeerd, omdat het supermoeilijk is om een robotgezicht hetzelfde te laten doen als dat van een mens´, zegt Mishra. ´Er zijn robots die het kunnen, maar die zijn peperduur.´ Met name oogcontact, kijkrichting zijn en gezichtuitdrukkingen zijn cruciaal in menselijke communicatie. ´Een sociale robot die mensen moet ontvangen in een ziekenhuis zou bijvoorbeeld kunnen glimlachen als hij iemand doorverwijst naar de juiste ruimte, of even wegkijken als hij moet nadenken´, zegt Mishra. ´Daardoor ontstaat een meer persoonlijke en natuurlijke interactie.´

Voor zijn onderzoek gebruikte de robotica-onderzoeker een Furhat-robot, een sociale robot met een op de achterkant geprojecteerd geanimeerd menselijk gezicht dat kan bewegen en emoties kan uitdrukken op een mensachtige manier. Hij ontwikkelde een algoritme om het kijkgedrag van de robot tijdens mens-robot-interactie te automatiseren. Het systeem werd vervolgens geëvalueerd met proefpersonen. ´Vooral het afwenden van de blik bleek heel belangrijk´, legt Mishra uit. ´Als we de robot lieten staren naar de deelnemer, dan begon die zich ongemakkelijk te voelen en de blik van de robot te vermijden. Als een robot niet-menselijk kijkgedrag vertoont, wordt de interactie ermee dus moeilijker.´

Emoties
Om de robot de juiste emoties te laten uitdrukken, maakte Mishra gebruik van de voorloper van ChatGPT (GPT-3.5). Dat ´luisterde´ mee tijdens het gesprek, en voorspelde op basis daarvan de emotie die de robot moest tonen -  zoals blij, verdrietig of verrast -  die vervolgens op de Furhat-robot verscheen. Resultaten van een gebruikersonderzoek toonden aan dat deze aanpak goed werkte en dat deelnemers hoger scoorden in een samenwerkingstaak met de robot wanneer de robot de juiste emoties uitte.  Deelnemers voelden zich ook positiever over hun interactie met een robot als deze de juiste emoties toonde. Mishra: ´Ook dat toont aan hoezeer non-verbaal gedrag in onze hersenen zit verankerd. Een robot die emotioneel passende reacties geeft, zorgt voor een effectievere samenwerking tussen mens en robot.´

Uit het onderzoek van Mishra blijkt dat passend non-verbaal gedrag onze interactie met robots vergemakkelijkt, maar dat betekent niet dat er straks levensechte, menselijke robots door de straten lopen. ´Robots zijn gereedschappen´, stelt de onderzoeker. ´Ze hoeven niet alles te kunnen wat wij kunnen, dat is over-engineering. Maar als ze op een vertrouwde manier met ons kunnen communiceren, hoeven wij onszelf geen nieuw communicatiegedrag aan te leren. Kijkrichting zou je ook kunnen aangeven met een pointer, een emotie kun je weergeven met een kleur. Maar dat is niet natuurlijk voor ons. Waarom zouden wij ons moeten aanpassen? We kunnen beter robots ontwikkelen die zich aanpassen aan wat wij kennen.´