donderdag 26 juni 2025

Eerste vliegen­de humanoïde met jetpack: iRonCub3

De iRonCub3 is ’s werelds

De iRonCub3 is ’s werelds eerste humanoïde robot die – zij het kort – de lucht ingaat dankzij een jetpack. Hoewel de vlucht nog wankel is, zweefde hij een paar seconden op circa 50 cm boven de grond.

Voor de vlucht is hij uitgerust met in totaal vier straalmotoren – twee op zijn rug in een jetpack, twee aan het uiteinde van zijn armen (waardoor hij zijn handen hiervoor heeft opgegeven). Samen leveren ze ruim 1000 N stuwkracht.

Wegens hoge hitte (meestal > 700 °C) is het frame versterkt met een stalen ruggengraat en hittebestendige materialen zoals titanium. Bovendien spuwen de straalmotoren bijna geluidssnelheid durende uitlaatstromen uit.

De balans is cruciaal: iRonCub3 heeft een langwerpige structuur met armen, benen en een beweegbaar zwaartepunt, in tegenstelling tot symmetrische drones.

De technische details van de robot en de eerste tests zijn beschreven in een recent wetenschappelijk artikel op arXiv: “iRonCub 3: The Jet‑Powered Flying Humanoid Robot” – met onder meer simulatie- en experimentele tests die de eerste liftoff demonstreren.

woensdag 25 juni 2025

Robot verleent eerste hulp op afstand

Onderzoekers van de Technische Universiteit München (TUM) hebben een medische robot ontwikkeld die op afstand levensreddende hulp kan bieden bij een spanningspneumothorax — een levensbedreigende aandoening waarbij lucht zich ophoopt in de borstholte en vitale organen onder druk zet. De robot, gepresenteerd op de Automatica-beurs, is onderdeel van het iMEDCAP-project en combineert een echografieapparaat met een speciaal ontworpen naald-kathetersysteem.

Dankzij deze technologie kan de robot zelfstandig een decompressienaald inbrengen op nauwkeurig bepaalde plekken in de borstkas, waardoor opgesloten lucht kan ontsnappen. Dit biedt uitkomst in situaties waar directe medische hulp niet beschikbaar is, zoals bij evacuaties uit rampgebieden. De robotarm kan worden bevestigd aan drones, zodat patiënten zelfs tijdens een vlucht behandeld kunnen worden.

Volgens de onderzoekers levert dit systeem kostbare tijdwinst op bij noodgevallen zoals verkeersongevallen of schotwonden. Het project toont hoe robotica en telegeneeskunde samenkomen om medische zorg toegankelijker en sneller te maken in crisissituaties.

maandag 23 juni 2025

Zuid-Duits robotica-startup wil miljarden ophalen

Het in Metzingen (Baden-Württemberg) gevestigde startup Neura Robotics bereidt volgens een Bloomberg-rapport gesprekken voor om ongeveer 1 miljard euro aan investeringen op te halen.

De focus ligt op de aankomende lancering van hun humanoïde robot genaamd 4NE-1, die met behulp van een AI-model zelfstandig allerlei taken zou kunnen uitvoeren.

Bij een eerdere financieringsronde in januari 2025 haalde het bedrijf al circa 120 miljoen euro op. Investeerders zijn onder meer Lingotto Investment Management, Blue Crest Capital Management, Volvo Cars Tech Fund en InterAlpen Partners.

Met het ambitieuze doel om 1 miljard euro op te halen, wil Neura de concurrentie aangaan met sterke spelers zoals Tesla, het door OpenAI gesteunde Noorse 1X Technologies, en het Californische Figure AI, dat al eerste commerciële toepassingen van zijn humanoïde robots kent en volgens Bloomberg 40 miljard dollar wil ophalen.

vrijdag 20 juni 2025

Nvidia en Foxconn in gesprek over inzet humanoïde robots in AI‑serverfabriek in Houston

Taiwanees elektronicabedrijf Foxconn en Amerikaanse AI‑chipmaker Nvidia zijn volgens twee ingewijden in gevorderde gesprekken over de inzet van humanoïde robots in Foxconn’s nieuwe fabriek in Houston, die de GB300 AI‑servers van Nvidia zal produceren.

Dat zou de eerste keer zijn dat Nvidia‑producten worden geassembleerd met behulp van humanoïde robots, en tevens de eerste keer dat Foxconn dergelijke robots inzet in de productie van AI‑servers.

De lancering staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar, wanneer de fabriek operationeel wordt. Het aantal en type robots zijn nog niet definitief vastgesteld. Foxconn ontwikkelt samen met Nvidia eigen humanoïde modellen en testte ook robots van het Chinese UBTech. Mogelijke taken zijn onder meer objectverplaatsing, het invoegen van kabels en andere assemblagewerkzaamheden.

Doordat de fabriek in Houston nieuw is en relatief veel ruimte biedt ten opzichte van bestaande productielocaties, lijkt de locatie ideaal voor deze eerste grootschalige inzet. Foxconn nam eerder dit jaar al twee robotprototypes mee naar een technologie‑event in Taipei: één op benen en één met een wieltjes‑base, waarbij de tweede variant goedkoper is.

In april kondigde Nvidia aan dat het supercomputer‑ en AI‑serverfabrieken in Texas wil opzetten: samen met Foxconn in Houston en Wistron in Dallas. Beide productielocaties zouden binnen 12 tot 15 maanden operationeel moeten zijn.

dinsdag 17 juni 2025

Tesla sleept oud-medewerker voor rechter: diefstal van Optimus‑geheimen

Tesla heeft een voormalige werknemer, Zhongjie “Jay” Li, aangeklaagd omdat hij vertrouwelijke informatie over de ontwikkeling van de Optimus-robot zou hebben gestolen. Volgens Tesla gebruikte Li deze gegevens om zijn eigen startup, Proception, op te richten—een bedrijf dat zich richt op geavanceerde robothanden.

Li werkte bij Tesla van augustus 2022 tot september 2024. In die periode zou hij gevoelige data over robothandsensoren hebben gedownload naar zijn persoonlijke smartphones. In zijn laatste weken bij het bedrijf zocht hij bovendien actief naar financieringsmogelijkheden voor een startup. Opmerkelijk: minder dan een week na zijn vertrek werd Proception al opgericht, en vijf maanden later presenteerde het bedrijf robothanden die sterk lijken op Tesla’s ontwerpen.

Optimus, Tesla’s mensachtige robot, werd in 2021 onthuld maar heeft sindsdien een hobbelig ontwikkeltraject doorgemaakt. Hoewel Elon Musk ambitieuze plannen heeft—zoals een verkoopstart in 2026—blijkt uit demonstraties dat de robot nog niet op het niveau zit van sommige concurrenten. 

maandag 16 juni 2025

Coco Robotics haalt geld op

Het in Los Angeles gevestigde Coco Robotics, een startup die zich richt op bezorgrobots voor de laatste kilometer, heeft woensdag aangekondigd dat het 80 miljoen dollar heeft opgehaald.

De financieringsronde omvatte investeerders zoals Sam Altman en Max Altman, die beide terugkerende investeerders zijn, evenals durfkapitaalfirma's zoals Pelion Venture Partners en Offline Ventures, onder anderen.

Hierdoor komt de totale financiering van het bedrijf boven de 120 miljoen dollar uit. In 2021 haalde Coco Robotics al $36 miljoen op in een Series A-ronde.

De emissievrije robots van Coco kunnen tot 90 liter aan boodschappen of goederen vervoeren en hebben sinds hun introductie in 2020 al meer dan 500.000 leveringen uitgevoerd, aldus het bedrijf. Coco werkt samen met nationale retailers zoals Subway, Wingstop en Jack in the Box.

Sam Altman heeft duidelijk een financieel belang in Coco. Naast zijn persoonlijke investering heeft OpenAI er blijkbaar ook voordeel van. In maart kondigde Coco een samenwerking met OpenAI aan, waardoor Coco gebruik kan maken van OpenAI-technologie, terwijl OpenAI de gegevens verzameld door de robots kan gebruiken om zijn modellen te trainen.

donderdag 12 juni 2025

Milan Kovac weg bij Tesla

Milan Kovac, hoofd van Tesla's humanoïde robot Optimus, heeft het bedrijf onverwachts verlaten. Kovac, die sinds 2022 leiding gaf aan het Optimus-programma en ook betrokken was bij Tesla's Autopilot Engineering, kondigde zijn vertrek aan op X. Hij gaf aan dat persoonlijke redenen de doorslag gaven—hij wil meer tijd doorbrengen met zijn familie in het buitenland.

Zijn vertrek kan een negatieve impact hebben op Tesla's robotontwikkelingen, aangezien Kovac een drijvende kracht achter het project was. 

Tesla had plannen om in 2025 duizenden Optimus-robots te produceren en later aan andere bedrijven te verkopen, maar dit plan kreeg eerder al een tegenslag door Chinese exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen, die cruciaal zijn voor de productie.

dinsdag 10 juni 2025

Robots ruimen succesvol afval op in haven van Hamburg

In de haven van Hamburg vond recentelijk een bijzondere demonstratie plaats: voor het eerst werd het SeaClear2.0-systeem, een Europees project gecoördineerd door TU Delft, live in actie getoond. Deze autonome robottechnologie is ontwikkeld om afval op en onder water op te sporen en op te ruimen.

Tijdens de demonstratie in het Hamburg-Werfthafen kanaal kregen op 22 mei genodigden uit de maritieme sector, milieubeleid, havenbeheer en de pers een live inkijkje in hoe het systeem werkt. De robots, die samenwerken via lucht, wateroppervlak en zeebodem, kunnen zelfstandig afval detecteren, classificeren en verwijderen – zelfs op moeilijk bereikbare plekken.

De TU Delft leidt het Europese SeaClear2.0-project en speelt een centrale rol in de ontwikkeling van de technologie. Onder leiding van hoogleraar Bart De Schutter werkt het Delftse team aan de detectie en herkenning van verschillende soorten afval, maar ook van onderwaterflora en -fauna, op basis van camerabeelden en sonar. Deze slimme beeldherkenning maakt het mogelijk om gericht en efficiënt op te ruimen, zonder schade aan het ecosysteem.

vrijdag 6 juni 2025

Amazon test mensachtige robots als pakketbezorgers

Amazon test momenteel mensachtige robots als pakketbezorgers in San Francisco. Deze robots stappen uit elektrische Rivian-bestelwagens om het laatste stukje van de bezorging te voltooien. 

In een speciaal indoor trainingsparcours worden ze voorbereid op deze taak. Amazon heeft al meer dan 20.000 van deze elektrische busjes in gebruik en wil dit aantal tegen 2030 uitbreiden naar 100.0001.

Deze nieuwe generatie robots is veelzijdiger dan eerdere modellen en kan niet alleen pakketjes bezorgen, maar ook trucks uitladen en onderdelen voor reparaties ophalen. Hoewel de technologie nog in de testfase zit, is het uiteindelijke doel om menselijke bezorgers volledig te vervangen. Dit roept vragen op over de toekomst van bezorgbanen en de impact van automatisering.

dinsdag 3 juni 2025

Robot speelt badminton tegen mensen

De vierbenige robot ANYmal, ontwikkeld door de ETH Zürich, blijkt zeer goed staat om badminton te spelen tegen mensen, wat een indrukwekkende demonstratie is van geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie. 

De robot maakt gebruik van geavanceerde sensoren en algoritmen om de shuttle te volgen en te slaan, wat een indrukwekkende prestatie is in de robotica.

Hoewel het spelen van badminton een demonstratie is, toont het de potentie van robots zoals ANYmal in het uitvoeren van complexe taken die nauwkeurigheid en snelheid vereisen.

De onderzoekers testten de robot in de praktijk tijdens een potje badminton met mensen. De robot was in staat om de shuttle vanuit veel verschillende posities terug te slaan. Volgens de wetenschappers van de ETH konden tot wel tien opeenvolgende slagen worden uitgevoerd.

maandag 2 juni 2025

Hugging Face heeft twee nieuwe open-source humanoïde robots gelanceerd

Hugging Face, het bekende AI-ontwikkelplatform, heeft op 29 mei 2025 twee nieuwe open-source humanoïde robots geïntroduceerd: HopeJR en Reachy Mini. 

HopeJR is een levensgrote robot met 66 actuatoren, wat hem in staat stelt om te lopen en objecten te manipuleren. Met een geschatte prijs van ongeveer 3.000 dollar is het een van de meest betaalbare humanoïde robots op de markt. Het open-source ontwerp stelt ontwikkelaars en onderzoekers in staat om de robot zelf te assembleren, aan te passen en te begrijpen hoe hij werkt.

Reachy Mini is een compacte robot die bedoeld is voor bureaubladgebruik. Hij kan zijn hoofd bewegen, luisteren, spreken en dient als platform voor het testen van AI-applicaties. Met een verwachte prijs tussen de 250 en 300 dollar biedt Reachy Mini een laagdrempelige instap voor AI-ontwikkelaars en hobbyisten.

De ontwikkeling van deze robots werd mede mogelijk gemaakt door de overname van het Franse robotica-startup Pollen Robotics in april 2025. Het team van Pollen Robotics bracht nieuwe expertise en mogelijkheden met zich mee die essentieel waren voor de realisatie van HopeJR en Reachy Mini.