zondag 30 juni 2013

Nederlandse voetbalrobots tweede op robot-WK in Eindhoven

Het robotvoetbalteam Tech United van TU Eindhoven is er op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te prolongeren. In een zinderende finale moesten de Eindhovense robots het na verlenging met 2-3 afleggen tegen het Chinese team ‘Water’ uit Beijing. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers wist RoboCup 2013 zich te ontpoppen tot een enorm publieksevent.
Vijf dagen lang was Eindhoven volledig in de ban van robots. Tijdens RoboCup 2013 streden 2500 deelnemers uit 40 landen met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots om de wereldtitel in 15 verschillende competities. “Het was fantastisch om zo’n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten”, aldus organisator René van de Molengraft. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagd evenement.
In de zogeheten Middle Size League, ook wel de ‘koningsklasse’ van het WK RoboCup genoemd vanwege het spectaculaire robotvoetbal, verdedigde Tech United de wereldtitel. Het Eindhovense team speelde een zeer sterk toernooi en wist zonder tegentreffer de finale te behalen. Tegenstander in de finale was het Chinese team ‘Water’ dat twee jaar geleden de wereldtitel veroverde.
De finale groeide uit tot een zenuwslopend schouwspel voor de overvolle tribunes in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. Binnen een minuut was de eerste tegentreffer van Nederland een feit, maar voor rust maakten de Eindhovense robots weer gelijk. In de tweede helft kwam Water wederom op voorsprong. De titel leek naar China te gaan totdat Nederland in letterlijk de laatste seconden de gelijkmaker maakte. In de verlenging kwam China voor de derde keer op voorsprong. Ditmaal was het beslissend: 2-3.
Het Eindhovense team was uiteraard teleurgesteld. Teamcaptain Robin Soetens: “Het hele toernooi hebben we mooi voetbal gespeeld maar het blijft balen dat we niet hebben kunnen winnen. Uiteindelijk wist het Chinese team toch efficiënter met de kansen om te gaan. We hebben laten zien dat de TU Eindhoven bij de wereldtop hoort op het gebied van robotica.” Het team was onder de indruk van de volle tribunes. “Het is een geweldige eer om in Eindhoven voor bijna vijfduizend mensen een thuiswedstrijd te spelen. Robotvoetbal is echt een publieksport geworden”, aldus Soetens.
De zorgrobot van de TU Eindhoven, AMIGO, haalde een fraaie derde plek in de competitie voor zorgrobots, de @Home league. Hierin streden zorgrobots met elkaar in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moesten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moesten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten. De wandelende 'humanoid'-robot TUlip uit Eindhoven, pakte de vierde plaats in de Humanoid-categorie.
Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.
Het toernooi werd georganiseerd vanuit de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. RoboCup2013 wordt gesponsord door onder meer de TU Eindhoven, ASML, MathWorks, Eindhoven365, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, 3TU, Aldebaran en Festo. Brainport regio Eindhoven mocht zich in 2011 de 'slimste regio van de wereld' noemen, door de toekenning van de titel Intelligent Community of the Year 2011.

Robot AMIGO mag koningin Maxima de bloemen aanbieden

Dat koningin Maxima bloemen krijgt aangeboden door een kind is niet bijzonder. Wel dat die eer vrijdag te beurt viel aan AMIGO, de @home-robot van de TU/e. AMIGO is het robotkind van Brainport Eindhoven.

Reddende robots en opruimers

Terwijl de robotvoetballers tegen elkaar beuken en het publiek (fanrobotjes incluis) hen in groten getale toejuicht, is het elders bij de RoboCup 2013 in Eindhoven een stuk rustiger. Een minder bekend wedstrijdonderdeel vormen de zorgrobots uit verschillende landen, die het tegen elkaar opnemen. En een rondrijdende robot die afval verzamelt of blikjes cola komt brengen, ziet er nou eenmaal een stuk minder sexy uit. En dat terwijl de RoboCup juist om dit soort maatschappelijk belangrijke ontwikkelingen begonnen is.

donderdag 27 juni 2013

RoboCup: de voetbalvedettes bereiden zich voor

Nederlands trots Tech United uit Eindhoven speelt in de zogenaamde Middle Size League. Dat houdt in dat ze met middelgrote robots mogen werken. Anders dan de Humanoid-categorie, waar de robots op twee benen moeten lopen, mogen deze modelletjes allerlei dingen die mensen niet kunnen. Om op te warmen spelen ze eerst een paar oefenwedstrijden. Woensdag nemen ze het op tegen Irak en Duitsland. Onze bewijsdrang richting de oosterburen geldt op een indoor nepgrasmat met robotvoetballers net zo heftig als 'in het echt'. Het Duitse team Carpe Noctem wordt dan ook dik ingemaakt door de blitse teamleden van de Technische Universiteit Eindhoven.

Meest indrukwekkende robots

Universiteiten, bedrijven en overheden bouwen allemaal al jaren aan robots. De ontwikkeling gaat steeds verder, maar wat zijn nu de meest indrukwekkende robots die op dit moment in ontwikkeling zijn? Robots worden uiteraard steeds realistischer en de Duitse organisaties voor kunstmatige intelligentie en ruimtevaart zijn daar druk mee bezig. Onderzoekers werken aan een robotaap die de motoriek van een normale aap sterk moet kunnen nabootsen. Nu al communiceren alle onderdelen met elkaar, maar in de toekomst zou de aap nog realistischer en soepeler moeten kunnen bewegen.

Ruimtereis voor pratende robot

"Dit is een kleine stap voor mij, maar een grote sprong voor robots," zo liet het 13 inch kleine robotmannetje weten tijdens een bijeenkomst in Tokyo waar de plannen werden onthuld. Kirobo stapt 4 augustus 2013 in het Tanegashima Space Center aan boord van het ruimteschip Kounotori 4 met als eindbestemming het International Space Station (ISS). Hier, hoog boven de aarde, zal Kirobo wachten op de komst van de Japanse astronaut Koichi Wakata. Hij zal wel wat geduld moeten hebben, want Wakata komt pas in november of december aan. Wanneer Kirobo en Wakata elkaar de hand kunnen schudden, zullen zij geschiedenis schrijven door het allereerste gesprek tussen een mens en een robot in de ruimte te voeren. De robot keert pas in december 2014 terug op aarde.

woensdag 26 juni 2013

'Robot 3 is de Messi van ons team'

Ergens onderin het faculteitsgebouw voor Werktuigbouwkunde van de Technische Universiteit Eindhoven zitten ze verstopt: het Tech United robotvoetbalteam. Het telt 26 mensen waaronder één vrouw en 5 robots. Samen hebben zij in 2012 de wereldkampioenschappen robotvoetbal gewonnen in Mexico: een samenspel van slimme techniek, software en hardware bedacht door mensen en uitgevoerd door robots. De voetballers reiken niet veel verder dan je bovenbeen, maar het zijn kleine kunstenaars met de bal.

dinsdag 25 juni 2013

Smartphone en robot lossen Rubik's kubus op



ARM ingenieur David Gilday heeft een robot gebouwd die Rubik's 4x4x4 kubus kan oplossen in ongeveer 50 draaibewegingen. Dit is ruim de helft van het aantal draaibewegingen wat een kubus-expert van vlees en bloed gemiddeld nodig heeft. De robot heet de 'MultiCuber 3', is opgebouwd uit een Lego Mindstorms set en wordt aangedreven door de Huawei Ascend P6 smartphone. Deze smartphone heeft een quad-core 1.5GHz K3V2 ARM-processor aan boord met 2GB werkgeheugen.

maandag 24 juni 2013

UM-team doet mee aan robot-WK

Na Singapore, Istanbul en Mexico City vindt de RoboCup dit jaar plaats in Eindhoven, van 26 tot en met 30 juni. Dit WK voor autonome robots trekt naar verwachting zo’n 2500 deelnemers uit 40 landen. Zij nemen het in verschillende competities tegen elkaar op met hun werk-, dans-, reddings-, zorg-, en voetbalrobots. Het SwarmLab@work-team van de Universiteit Maastricht strijdt om de wereldtitel RoboCup@Work. Het hele toernooi is gratis toegankelijk voor publiek.
Het team van UM’s Department of Knowledge Engineering nam eind april voor de eerste keer deel aan een RoboCup, waar het meteen de eerste prijs in de wacht sleepte (gedeeld met de huidige wereldkampioen), dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Binnen de @Work-competitie moeten de robots allerlei werk-gerelateerde taken uitvoeren, zoals naar bepaalde plekken navigeren en objecten verplaatsen. Het doel erachter is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling van innovatieve, mobiele robots die toegepast kunnen worden voor huidige en toekomstige industriële applicaties. Robots en mens werken dan samen om complexe taken uit te voeren, variërend van productie, automatisering en algemene logistiek.
De grootste en spectaculairste competitie binnen RoboCup is het robotvoetbal. In de Middle Size Leage worden wedstrijden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spannend om te zien. In de @Home-competitie gaan zorgrobots de strijd met elkaar aan in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten. De Rescue League draait om reddingsrobots. Deze robots moeten slachtoffers vinden in een nagebootste rampsituatie, erachter komen hoe ze eraan toe zijn, en tegelijk de omgeving en gebouwen in kaart brengen, en daarna verslag uitbrengen. Dit soort robots is hard nodig in rampsituaties, zoals bij het ongeluk met de kerncentrale van Fukushima.
Het doel van RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.
Het toernooi zal live te volgen zijn via een livestream. Kijk hiervoor, of voor meer informatie, op de RoboCup2013-website.

woensdag 19 juni 2013

Robot loopt als kat


Onderzoekers van het Zwitserse Biorobotics Laboratory hebben een robot ontwikkeld die loopt zoals een kat. Hij heet cheetah-cub. De robot bevat veren die werken als pezen, en actuators in de poten die dienen als spieren. De afmetingen van de poten maken natuurlijke bewegingen van de robot mogelijk

zaterdag 15 juni 2013

Robot Techniek Lab in Almere

Het Robot Techniek Lab gaat zich per 1 oktober 2013 vestigen op de Creative Campus Almere van MAC3PARK. Vandaag is daartoe op de Jaardag van Technocentrum Flevoland een contract getekend door de heren Andries Greiner (voorzitter Technocentrum Flevoland) en Meine Breemhaar (directeur MAC3PARK).
Enige tijd geleden is in Flevoland mede op initiatief van Technocentrum Flevoland het project Robot Techniek Lab (RTL) van start gegaan. Doel van dit project is de kennisontwikkeling op het gebied van robotica in het onderwijs en het bedrijfsleven te bevorderen. Een belangrijk onderdeel van dit project is de realisatie van een fysiek Robot Techniek Lab. Het Robot Techniek Lab moet een omgeving worden waar studenten van verschillende onderwijsinstellingen samen met het bedrijfsleven kunnen werken aan robot gerelateerde projecten.
 Het Robot Techniek Lab gaat zich op de Creative Campus richten op jongeren die door middel van samenwerking (action learning) praktische robot gerelateerde vraagstukken gaan oplossen. Het gaat daarbij om MBO (niveau 4, elektro, Werktuigbouwkunde, ICT) en HBO (IOT, IIE, werktuigbouwkunde/ elektrotechniek van Windesheim en de Agrarische Hogeschool Almere (CAH).
Er is een grote vraag naar goed opgeleide mensen met kennis in de robottechniek (combinatie van werktuigbouw, elektrotechniek en ICT). Gelijktijdig hebben de huidige opleidingen elektrotechniek en werktuigbouw een saai imago. Door een combinatie te maken van werktuigbouwkunde, elektrotechniek én ICT ontstaat het vakgebied robotica; dit moet een aantrekkelijke keuze voor jongeren gaan worden. Het bedrijfsleven heeft behoefte aan mensen met het nieuwe denken (productgericht: product vanuit nieuwe techniek optimaliseren; in tegenstelling tot oude denken, productiegericht: denken vanuit productieproces). Dit vraagt anders opgeleide mensen, in die behoefte voorziet het Robot Techniek Lab.
De aanpak van het Robot Techniek Lab sluit naadloos aan bij het Creative Campus, dat een creatieve broedplaats is met leer/werk locaties op creatief, technisch en cultureel niveau. De inrichting van het Robot Techniek Lab op de Creative Campus bestaat ruwweg uit drie onderdelen. Er komt een zogenaamd Leer- en Ontdekcentrum (LOC) dat is bestemd om jongeren uit alle lagen van het onderwijs veelvuldig in aanraking met techniek te brengen door ze spelenderwijs te laten ontdekken dat techniek in allerlei dagelijkse situaties voorkomt. Voorts zal er een Mechatronisch-besturingscentrum/practicum worden ingericht, dat een deel van de praktijkvoorziening vormt om zowel werknemers uit bedrijven als studenten uit het VMBO, MBO en HBO de principes van besturingstechniek en automatisering bij te brengen. En er komt een experimenteeromgeving, het eigenlijke Robot Techniek Lab. In deze experimenteeromgeving worden de prototypes van de robot geconstrueerd. In het Robot Techniek Lab staan straks de automatiseringsconcepten en -systemen opgesteld die een weergave zijn van toekomstige gerobotiseerde (productie)systemen

donderdag 13 juni 2013

Turbine met behulp van robot repareren

Compressor- en turbineschoepen zijn belangrijke onderdelen voor vliegtuigmotoren en gasturbines. Beschadigingen repareren is vaak goedkoper dan een nieuwe. Maar de reparaties zijn duur. Een robot ondersteund proces zorgt nu voor meer efficiency. De Fraunhofer-Innovationsclusters MRO hebben met de Forschungseinrichtungen IPK en het Institut für Werkzeugmaschinen und Fabrikbetrieb IWF van de TU Berlin als doel gesteld om een geautomatiseerd, robot ondersteund proces te ontwikkelen. "Terwijl machines even duur blijven, worden robots steeds goedkoper en kunnen die ondertussen ook bewerkingen uitvoeren", geeft Bilz op als aanleiding voor de instituten. De onderzoekers werden ondersteund door specialisten van turbomachinefabrikanten als MAN, MTU, Rolls-Royce en Siemens.

maandag 10 juni 2013

iRobot lanceert Ava 500 Video Collaboration robot

iRobot Corp., specialist op het gebied van op robottechnologie gebaseerde oplossingen, heeft met Cisco een overeenkomst gesloten voor gezamenlijke marketing en werkt nauw samen met Cisco om de Ava 500 ‘video collaboration’ robot op de markt te brengen. De robot brengt de autonome navigatie van iRobot en Cisco’s TelePresence samen, om mensen op verschillende locaties te laten samenwerken in vergaderingen en presentaties, met name wanneer het gaat om bijeenkomsten waar spontaniteit en interactie centraal staan. De nieuwe robot is ook ontwikkeld voor mobiele visuele toegang tot productiefaciliteiten, laboratoria, customer experience centra en andere faciliteiten op afstand als onderdeel van een toeleveringsketen.
Met de Ava 500 kan een werknemer van achter zijn computer met videocamera vergaderen met collega’s in een kantooromgeving, of bijvoorbeeld deelnemen aan een rondleiding in een gebouw, iets dat anders moeilijk of zelfs onmogelijk zou zijn op afstand. De robot maakt het mogelijk om, direct wanneer het nodig is, op afstand te overleggen met collega’s in bijvoorbeeld New York, Parijs, Hongkong of San Francisco, alsof de werknemer daar fysiek aanwezig is.
Voor de Ava 500 heeft iRobot zijn Ava mobiele robotpatform uitgebreid met een Cisco TelePresence EX60 video-endpoint. Dit endpoint is van origine een desktop-oplossing en wordt wereldwijd gebruikt door duizenden werknemers. Door het monteren van het 21,5 inch HD-beeldscherm van de EX Series op het iRobot mobiele robotplatform, maakt deze nieuwe, op standaarden gebaseerde oplossing van Cisco persoonlijk contact mogelijk buiten vaste omgevingen, door de gebruiker vrijheid van beweging en onafhankelijkheid van locatie te geven. Op duizenden kilometers afstand kan de gebruiker contact maken alsof hij of zij fysiek aanwezig is.

vrijdag 7 juni 2013

Koningin Máxima bezoekt robot-WK

Koningin Máxima bezoekt op 28 juni het robot-WK in Eindhoven. Daar verdedigt het team van de Technische Universiteit Eindhoven de wereldtitel robotvoetbal die het vorig jaar veroverde in Mexico. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanochtend laten weten. RoboCup 2013, het wereldkampioenschap voor robots, duurt van 26 tot en met 30 juni. Zo'n 40 landen doen dit jaar mee met het kampioenschap.