maandag 24 juni 2013

UM-team doet mee aan robot-WK

Na Singapore, Istanbul en Mexico City vindt de RoboCup dit jaar plaats in Eindhoven, van 26 tot en met 30 juni. Dit WK voor autonome robots trekt naar verwachting zo’n 2500 deelnemers uit 40 landen. Zij nemen het in verschillende competities tegen elkaar op met hun werk-, dans-, reddings-, zorg-, en voetbalrobots. Het SwarmLab@work-team van de Universiteit Maastricht strijdt om de wereldtitel RoboCup@Work. Het hele toernooi is gratis toegankelijk voor publiek.
Het team van UM’s Department of Knowledge Engineering nam eind april voor de eerste keer deel aan een RoboCup, waar het meteen de eerste prijs in de wacht sleepte (gedeeld met de huidige wereldkampioen), dus de verwachtingen zijn hooggespannen. Binnen de @Work-competitie moeten de robots allerlei werk-gerelateerde taken uitvoeren, zoals naar bepaalde plekken navigeren en objecten verplaatsen. Het doel erachter is het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling van innovatieve, mobiele robots die toegepast kunnen worden voor huidige en toekomstige industriĆ«le applicaties. Robots en mens werken dan samen om complexe taken uit te voeren, variĆ«rend van productie, automatisering en algemene logistiek.
De grootste en spectaculairste competitie binnen RoboCup is het robotvoetbal. In de Middle Size Leage worden wedstrijden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spannend om te zien. In de @Home-competitie gaan zorgrobots de strijd met elkaar aan in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten. De Rescue League draait om reddingsrobots. Deze robots moeten slachtoffers vinden in een nagebootste rampsituatie, erachter komen hoe ze eraan toe zijn, en tegelijk de omgeving en gebouwen in kaart brengen, en daarna verslag uitbrengen. Dit soort robots is hard nodig in rampsituaties, zoals bij het ongeluk met de kerncentrale van Fukushima.
Het doel van RoboCup is het stimuleren van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.
Het toernooi zal live te volgen zijn via een livestream. Kijk hiervoor, of voor meer informatie, op de RoboCup2013-website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten