EU steunt onderzoeksproject naar sociale zorgrobot
Het klinkt als toekomstmuziek: een robot die fysiek beperkte ouderen helpt bij sociale interactie. Als het aan de wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam ligt, is dit over een aantal jaar echter wel de realiteit. Voor het project TERESA (Telepresence Reinforcement-learning Social Agent) ontvingen ze een subsidie van in totaal 3 miljoen euro, waarvan bijna 800.000 euro voor de UvA, binnen het Seventh Framework Program (FP7) van de EU.
Het doel van het TERESA-project – onder leiding van UvA-wetenschapper Shimon Whiteson in samenwerking met Maarten van Someren – is om een sociaal intelligent telepresence robotsysteem te ontwikkelen. Mensen kunnen op afstand een robot aansturen en zo communiceren met andere personen. Het TERESA-systeem zorgt ervoor dat de robot automatisch in groepen mensen navigeert, zich sociaal wenselijk gedraagt en een acceptabele houding aanneemt in interactie met personen, zonder dat de bestuurder dat hoeft aan te sturen.Veel mensen leven geïsoleerd omdat ze zich niet of lastig kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte. TERESA's sociaal intelligente telepresence-mogelijkheden zal hen in staat stellen om op afstand sociale contacten te onderhouden.
Om deze doelen te bereiken zal de techniek in de cognitieve robotsystemen moeten worden verbeterd. De wetenschappers willen niet alleen nieuwe inzichten genereren in sociaal normatief robotgedrag, ook maken ze nieuwe algoritmes voor de interpretatie van sociaal gedrag, voor het navigeren in door de mens-bewoonde omgevingen en voor het controleren van lichaamshoudingen op een sociaal intelligente manier.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse partners waaronder de Universiteit Twente, het Imperial College Londen en Universidad Pablo de Olavide in Sevilla.
De totale subsidie van de Europese Commissie bedraagt 3 miljoen euro. De UvA is de coördinerende partner en ontvangt 780.000 euro.
Geen opmerkingen: