maandag 30 december 2013

Robot fixeert wervel

Er bestaan verschillende technieken waarmee afgeschoven rugwervels weer kunnen worden vastgezet. Deze operaties, spondylodesen genaamd, worden in Nederland ruim 1300 keer per jaar uitgevoerd. De laatste jaren heeft daarbij de robottechniek zijn intrede gedaan. Neurochirurg bij de afdeling Bewegingszorg van de Bergman Clinics in Naarden Marc Schröder, introduceerde de techniek in Europa en heeft inmiddels de 100ste operatie uitgevoerd. "Dankzij de assistentie van een robot kan de neurochirurg deze operaties niet alleen veel veiliger en preciezer uitvoeren, maar ook met minder weefselschade.

vrijdag 27 december 2013

Robotspier belooft superkracht

Destructieve robots die de wereld veroveren en alles op hun pad vernietigen, kennen we alleen uit films. We gaan ervan uit dat zoiets nooit in het echt gebeurt. De enige robots die we tot nu toe gebouwd hebben worden namelijk ingezet voor simpele taken die niks met vechten te maken hebben. Daar kan verandering in komen. Wetenschappers van de University of California in Berkeley hebben namelijk een microscopisch kleine robotspier ontwikkeld die duizend keer sterker is dan een menselijke spier.

Medicijnrobot bij C1000 Wilnis geplaatst

Inwoners van Wilnis kunnen sinds maandag hun medicijnen bij een robot in de C1000 ophalen. De dorpsapotheek Veldzijde sluit per 1 januari en daarom is bij de supermarkt een zelfbedieningssysteem geplaatst. Wethouder Pieter Palm verricht maandag 30 december om 14.00 uur de feestelijke opening van de medicijnrobot. De service bestaat uit een medicijnrobot met 162 vakken. De robot wordt dagelijks gevuld met medicijnen.

zondag 22 december 2013

Google wint 'robotspelen'

Het Japanse robotbedrijf SCHAFT, dat eerder dit jaar werd overgenomen door Google, heeft de DARPA Robotics Challenge Trials gewonnen, een internationale wedstrijd voor robots.  De robot van SCHAFT verzamelde 27 van de 32 punten, die verdiend konden worden bij in totaal acht onderdelen, meldt Gizmodo. SCHAFT won de competitie daarmee met gemak: de nummer twee, een robot van IHMC Robotics, verdiende 20 punten. Tartan Rescue, de nummer drie, haalde 18 punten binnen.

dinsdag 17 december 2013

NASA onthult geheimzinnige mensachtige robot Valkyrie

NASA heeft meer bekendgemaakt over de geheimzinnige robot Valkyrie die menselijke taken autonoom moet gaan kunnen overnemen en zo moet helpen bij bijvoorbeeld rampen. NASA is één van de zestien teams die binnen enkele weken mee doen aan een robotwedstrijd van DARPA, een onderdeel van het Amerikaanse leger. In deze wedstrijd strijden tal van robots om te kijken welke robot het best in staat is de mens te helpen of te vervangen bij gevaarlijke situaties en opdrachten.

maandag 16 december 2013

TU Delft presenteert robot die zelfstandig vliegt




Onderzoekers van de TU Delft hebben de DelFly Explorer ontwikkeld, 's werelds eerste Micro Air Vehicle (MAV) met flapperende vleugels dat zelf obstakels kan ontwijken. Deze prestatie is uniek vanwege het zeer lage gewicht van de DelFly Explorer (20 gram, evenveel als een paar vellen papier), waardoor nieuwe toepassingen mogelijk worden voor zowel kleinere als grotere MAV's
Door zijn twee flapperende transparante vleugels lijkt de DelFly nog het meest op een robotachtige libelle. Het miniatuurvliegtuigje is nu voorzien van een nieuw systeem met stereoscopisch beeld. Het hele systeem weegt slechts vier gram en bestaat uit twee camera's en een minuscule computer. De afstand tot obstakels wordt bepaald door de beelden van de twee camera's te combineren, op dezelfde manier als mensen doen met hun twee ogen. De minuscule computer verwerkt de beelden net zo snel als ze worden ontvangen, waardoor de DelFly precies weet waar zich obstakels bevinden.
Als er een obstakel wordt gedetecteerd, vliegt de DelFly nog een klein stukje verder en maakt daarna een cirkelbeweging tot het obstakel niet meer zichtbaar is. Vervolgens vliegt de DelFly in die richting verder. Op die manier is het miniatuurvliegtuigje in staat om zelfstandig onbekende gebieden te onderzoeken, zonder hulp van buitenaf.
De DelFly Explorer kan autonoom opstijgen, op dezelfde hoogte blijven en obstakels ontwijken tot de batterij op is (na ongeveer 9 minuten). De gegevens van de sensoren worden aan boord verwerkt, zonder tussenkomst van mensen of een externe computer.
Er zijn andere MAV's die ook obstakels kunnen ontwijken, zoals quadrocopters, maar die wegen 50 keer zo veel of nog meer. De uitdaging voor de onderzoekers van de TU Delft was dan ook om het systeem zo licht en snel te maken dat het voor de DelFly kon worden gebruikt. Daarnaast moest het systeem worden aangepast aan de flapperende beweging van de vleugels. Een speciaal ontwikkeld algoritme zorgt ervoor dat de DelFly beelden net zo snel kan verwerken als ze worden ontvangen.

Google gaat 'eng goede' robots maken



Google bevestigde vrijdagavond de overname van de robotfabrikant Boston Dynamics. De robots van dit bedrijf zijn 'even cool als dat ze eng zijn', vindt BoingBoing. Boston Dynamics werkt aan razendsnelle robots met een goed gevoel voor evenwicht en een grote wendbaarheid. Check bijvoorbeeld de Cheetah, een van de snelste robots van het moment (iets sneller dan Usain Bolt). Hieronder de Wildcat, een galopperend katachtige robot.

woensdag 11 december 2013

Lockheed maakt robotlander

Mars One, het project van UT-alumnus Bas Lansdorp, heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin gestrikt om een robotlander te ontwikkelen voor de bemande missie naar Mars in 2025. SSTL (Surrey Satellite Technologie Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet. Dat maakte Mars One bekend tijdens een persconferentie in Washington. De Universiteit Twente is de officiële science and education partner van Stichting Mars One.
Het is de bedoeling dat de robotlander en satelliet in 2018 gelanceerd worden. De twee onbemande ruimtescheepjes gaan technologieën testen en demonstreren die van belang zijn voor de latere, bemande vlucht in 2025. In dat jaar gaat een internationale bemanning van vier personen op expeditie naar Mars. De samenwerking met beide grote industriële partijen vormt een mijlpaal in de aanloop naar de bemande vlucht.
De robotlander is gebaseerd op het ontwerp van NASA’s Phoenix-Marslander. Het apparaat heeft een graafarm aan bod en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en dunne zonnepanelen. De lander maakt voortdurend videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar aarde worden gestuurd.
Bas Lansdorp, co-founder van Mars One en UT-alumnus, is blij met de samenwerking met Lockheed Martin en SSTL. “Beide zijn erg grote spelers in hun vakgebied en hebben een uitstekende reputatie. Het gaat hier om de eerste particuliere ruimtevaartuigen die naar Mars gaan. Hun succesvolle aankomst zal een historische overwinning worden.”
Als science and education partner verweeft de UT Mars One in onderwijs en onderzoek. De vakgroep Robotica en Mechatronica levert een bijdrage aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. De expeditie legt een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Het onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie gaat hen helpen te ‘overleven’ in deze nieuwe omgeving. De Mars One-expeditie komt tevens aan bod in ATLAS, het University College van de UT dat dit jaar van start ging.
Lansdorp zei eerder dit jaar blij te zijn met de samenwerking met de UT. “De Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers.”

maandag 9 december 2013

Promotie Lanah Evers op ‘Robust and Agile UAV Mission Planning’

Afgelopen 28 november, promoveerde Lanah Evers aan de Erasmus Universiteit op Agile en robuuste routeplanningsmethoden voor onbemande vliegtuigen in verkenningsmissies. ‘Robust and Agile UAV Mission Planning’ biedt ondersteuning binnen de toegenomen dynamiek, complexiteit en omvang van huidige en toekomstige militaire operaties. Tegenwoordig moeten militaire beslissingen steeds vaker op basis van onvolledige of onzekere informatie worden gemaakt. Bovendien moeten de beslissingen en planningen vaker herzien worden zodra er nieuwe informatie beschikbaar komt. Deze problematiek werd het onderwerp van het zojuist afgeronde promotieonderzoek binnen een samenwerkingsverband tussen TNO, de NLDA en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Haar onderzoek heeft geresulteerde en in baanbrekende resultaten, die gepubliceerd zijn in verschillende hoogstaande internationale wetenschappelijke tijdschriften. De resultaten zijn van toegevoegde waarde voor defensie, en in het bijzonder voor uiteenlopende defensieplanningsvraagstukken, waaronder toekomstige aanschaf en inzet van onbemande vliegtuigen (UAV’s: Unmanned Aerial Vehicles).

woensdag 4 december 2013

'Robot treedt uit autofabriek'

Google is druk bezig met het overnemen van bedrijven die zich met robots bezighouden. De internetgigant heeft het afgelopen half jaar al zeven van dit soort bedrijven gekocht. Wat moeten we ons bij zulke robots voorstellen? “Het is niet een ding met een hoofd en twee armen en twee benen dat rondloopt en bliepbliep zegt”, zegt Martijn Wisse (TU Delft Robotics Institute).

Android-vader bouwt robotleger voor Google

De oorspronkelijke maker van Android werkt bij Google aan echte androïdes, en andere robots. Misschien ooit versus de bezorg-drones die Amazon in de toekomst wil inzetten. Google wil eigen robots. Naast de zelfrijdende auto's die de internetreus al ontwikkelt, werkt het aan mensachtige robots. Dat gebeurt onder leiding van voormalig Android-opperbaas Andy Rubin die dat mobiele besturingssysteem oorspronkelijk heeft gemaakt, voordat Google het opkocht.

vrijdag 29 november 2013

Intelligente robot moet slagen voor examens

Een Japanse robot heeft met behulp van kunstmatige intelligentie vier van de tien rekenvragen van een toelatingsexamen voor hoger onderwijs goed beantwoord. Dat meldt Fujitsu dat samen met de Japanse overheid en tal van andere techbedrijven werkt aan de Todai Robot. Het doel van het project is om de robot zo slim te maken dat hij in 2021 zal slagen voor het toelatingsexamen van de universiteit van Tokio.


Robot scant tunnels snel en nauwkeurig op scheuren

Scanrobot Robinspect moet tunnels sneller en nauwkeuriger dan het menselijk ook gaan inspecteren. De robot is een initiatief van de EU. De robot is een deels autonome robotarm die zowel zelf als gemonteerd achterop een vrachtwagen kan functioneren.

maandag 25 november 2013

Europese subsidie voor onderzoek naar de verantwoordelijkheid van intelligente systemen

Jan Broersen, universitair hoofddocent bij het departement Informatica aan de Universiteit Utrecht, ontvangt van de European Research Council een Consolidator Grant van 2 miljoen euro voor zijn onderzoek naar de verantwoordelijkheid van intelligente systemen. De Consolidator Grant is een prestigieuze subsidie voor het ondersteunen van veelbelovende onderzoekers.
Kunstmatige intelligentie is zo succesvol, dat steeds complexere taken worden uitbesteed aan autonome, intelligente systemen, van handelen op de beurs tot het besturen van auto’s. Nóg complexere systemen zijn in aantocht, zoals drones die zelf kunnen beslissen om tot de aanval over te gaan. “Daarmee dragen wij steeds grotere verantwoordelijkheden over aan een systeem, maar wat als het misgaat?”, licht Broersen zijn onderzoek toe.
Theoretisch kaderHet systeem opereert autonoom, maar is niet verantwoordelijk. Het neemt beslissingen op grond van algoritmes waarmee het geprogrammeerd is en namens de mensen die het systeem gebruiken. Broersen: “Stel dat een zelfbesturende auto bij een inhaalmanoeuvre op een gevaarlijk punt op een tegenligger botst. In hoeverre is dan de ontwerper van de auto verantwoordelijk en in hoeverre de bestuurder? We hebben zelfs nog geen theoretisch kader om die vraag te kunnen beantwoorden."
Broersen begint dan ook met het ontwikkelen van zo’n kader, vanuit zowel juridisch als filosofisch perspectief. Vervolgens wil hij op basis van dit denkraam een formele voor een computer begrijpbare logische taal ontwikkelen waarmee gerekend kan worden aan concrete vragen. Uiteindelijk doel is een prototype van een computersysteem dat de risico’s, verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden bij de inzet van intelligente systemen bepaalt.
De Europese Unie maakt met de ERC Grants een substantieel budget vrij voor grensverleggend onderzoek dat is geïnitieerd door de excellente onderzoekers zelf. Deze persoonsgebonden subsidie is voor maximaal vijf jaar en wordt toegekend aan uitzonderlijke en richtingbepalende onderzoekers.

maandag 18 november 2013

Robot-kont helpt doktoren

Dat medische studenten moeten oefenen is logisch, maar er zullen weinig vrijwilligers zijn die hun posterieur ten behoeve van de wetenschap willen stellen. Daar komt Patrick de robot nu mooi voor in aanmerking. Voordat een medische student de witte jas aan mag trekken en in konten mag prikken in de naam van wetenschap, moet deze natuurlijk eerst een uitgebreide opleiding hebben ondergaan. Daar helpt deze robo-reet bij. Niet alleen meet deze hoe grondig het onderzoek gebeurt, maar ook of de kontfriemelaar misschien per ongeluk teveel kracht zet of iets aanraakt wat ie niet zou moeten doen.

zaterdag 16 november 2013

De robot rukt op in China

De poel aan goedkope arbeidskrachten leek oneindig in China, maar in de provincie Zhejiang, net onder Shanghai, stijgen de lonen zo hard dat de provincie miljarden gaat investeren in robots. De provincie Zhejiang steekt 61 miljard euro in de ontwikkeling en het gebruik van robots de komende jaren. Dat meldt The China Daily donderdag.

vrijdag 15 november 2013

Roomba pleegt 'zelfmoord'

In de Oostenrijkse plaats Kirchdorf is een Roomba-robotstofzuiger op bizarre wijze aan zijn eind gekomen. De Roomba stond 'uitgeschakeld' op het aanrecht en zou zichzelf op mysterieuze wijze hebben aangezet en naar het fornuis zijn gereden. Daar duwde hij een hete pan weg en ging op de kookplaat staan, waarna het ding vlam vatte en de keuken in de hens ging.

dinsdag 12 november 2013

Ouderenfonds ontwikkelt elektronische butler Alfred

Het Nationaal Ouderenfonds start met de ontwikkeling van ALFRED, een virtuele butler voor ouderen, waardoor hun zelfredzaamheid vergroot wordt. Deze spraakgestuurde butler stelt sociale activiteiten voor, houdt de gezondheid in de gaten via sensoren en ouderen fit door speciaal uitgedachte spelletjes. ALFRED wordt de komende 3 jaar ontwikkeld en getest in samenwerking met 11 partners uit 5 Europese landen en is mede gefinancierd door de Europese Commissie.
ALFRED (Personal Interactive Assistant for Indepedent Living and Active Ageing) zal via smartphone of tablet werken en is speciaal toegespitst op ouderen. De komende maanden brengt het Ouderenfonds via focusgroepen in kaart wat de precieze behoeften zijn onder ouderen voor deze virtuele butler. In maart zullen de technische onderdelen ontwikkeld worden door de partners, zoals spraaktechnologie, de geavanceerde sensoren verwerkt in textiel en fysieke spelletjes en games voor hersen- en fysieke training.
Volgend jaar gaat het Ouderenfonds dan deze prototypes samen met ouderen testen. "De bedoeling is dat ALFRED de doelstellingen van het Nationaal Ouderenfonds versterkt. Door het automatisch linken van Ouderenfondsevenementen, worden ouderen gestimuleerd erop uit te gaan en de mogelijkheid geboden om ouderen uit hun isolement te halen of te voorkomen dat ze vereenzamen. Daarnaast vindt het Ouderenfonds het belangrijk dat ouderen gezond oud worden ", aldus Nina van der Vaart, Europees project manager van het Nationaal Ouderenfonds.

Heemskerk Fijnmechanica koopt honderdste robot van Gibas

Universal robot van Gibas gekocht. Toeval of niet, Lucien Heemskerk was enkele jaren geleden ook degene die de 1e Universal robot bij Gibas kocht. ‘En het zal niet de laatste zijn', liet hij op de beursvloer alvast weten. Automatiseren moet. Dat is de stellige overtuiging van Lucien Heemskerk, eigenaar van Heemskerk Fijnmechanica in Waddinxveen. ‘Wil je in Nederland nog een boterham verdienen in de verspaning, dan moet je automatiseren. Net zoals je vroeger moest overstappen op een CNC-bank.'

zondag 10 november 2013

Robot van de toekomst gebruikt uw urine als energiebron

Wetenschappers hebben een robot ontwikkeld die al zijn energie haalt uit menselijke urine. De robot pompt de urine met behulp van een apparaatje dat ongeveer net zo werkt als het menselijk hart in een biobrandstofcel en die zet de urine om in elektriciteit. De robot – aangeduid als EcoBot – beschikt over een apparaat dat ongeveer net zo functioneert als een menselijk hart. Met dat apparaat kan de robot urine in een biobrandstofcel pompen. Eerder werden daarvoor ook wel gewone motorpompen gebruikt, maar die vallen gemakkelijk ten prooi aan verstoppingen en mechanische problemen.

zondag 3 november 2013

Pratende Nao-robot klinkt als Knabbel en Babbel



Aldebaran Robotics en Nuance Communications hebben aangekondigd dat Aldebaran's Nao robot geïntegreerd is met de software van Nuance. Hier door krijgt de robot betere mogelijkheden op het gebied van stemherkenning en het zelf kunnen spreken. De Nao-robot, die een aardig balletje kon trappen op de RoboCup, kan nu dus ook een gesprek met je aangaan. De robot is volledig programmeerbaar en bevat hoogwaardige mogelijkheden op het terrein van bewegings, visuele herkenning, tactiele feedback en audio.

donderdag 24 oktober 2013

Kuka komt met zevenassige mobiele robot

Op de jongste ‘Schweissen und Schneiden' lieten constructeurs robots zien met interne nutsleidingen voor veiliger werken. Ook is de trend ingezet om robots dichter bij de operator op de vloer te brengen. Kuka testte de markt met een robot-assistent in een pick & place-toepassing die niet meer achter het veiligheidsscherm moet. Kuka liet met de Light Built Robot-Intelligent Industrial Working Assistant (LBR-IIWA) een mobiele zevenassige robot zien. Het toestel, dat in twee versies komt - 7 en 14 kg hefvermogen - staat op een rol-platform zodat het van de ene bewerkingsmachine naar de andere gereden kan worden om er te assisteren.

Eenarmige robot voor weinig geld

Terwijl wij nog even nadenken over de mogelijkheden van een rijdende robot met slechts één arm, hebben we hier alle informatie over de UBR-1. De UBR-1 is het geesteskind van het Amerikaanse bedrijfje Unbounded Robotics. Ze stelden zich als doel een robot op basis van een open source-platform t bouwen, en kwamen eerder al met de peperdure PR2. De UBR-1 gaat slechts 10 procent van de prijs van de PR2 kosten, namelijk 35.000 dollar. In het robotwereldje noemen ze dat goedkoop.

woensdag 16 oktober 2013

Robot werkt zij aan zij met mensen

Het Deense bedrijf Universal Robots heeft de eerste robot gemaakt die veilig genoeg is om naast een productiemedewerker aan de lopende band te werken. De robot is zijn werk deze maand begonnen in een fabriek van BMW in South Carolina in de Verenig-de Staten.

Technische vooruitgang: maak van een kakkerlak een robot

Kakkerlakken. Het zijn niet bepaald de eerste dieren die je vrijwillig in huis haalt. De insecten, die erom bekend staan bacteriën, schimmels en ziektekiemen te verspreiden, zijn de nachtmerrie van iedereen die weleens een hotelkamer in een exotisch land heeft genomen. Toch zijn er mensen die grof geld willen neerleggen voor het diertje. Maar dan wel uitgerust met een fraai stukje elektronica.

vrijdag 4 oktober 2013

Uiterlijk robot moet aangepast worden aan de specifieke taak

De verwachtingen over het uiterlijk van robots worden in belangrijke mate bepaald door de leeftijd van de doelgroep, maar ook door de opdracht die aan de machines wordt toevertrouwd. Dat is de conclusie van een studie van wetenschappers aan het Georgia Institute of Technology. De onderzoekers stelden vast dat jonge volwassenen en ouderen duidelijk afwijkende voorkeuren vertonen voor het uiterlijk van een robot, maar naarmate de taken die aan de machines worden opgelegd, blijkt er wel een verschuiving in die preferenties vastgesteld te kunnen worden. De ontwikkelaars moeten bij het design van robots volgens de onderzoekers dan ook rekening houden met de taak die door de machine zal moeten worden uitgevoerd.

donderdag 3 oktober 2013

‘Factory in a day’ maakt robotica betaalbaar voor kleinere bedrijven

Het midden- en kleinbedrijf in Europa maakt zelden gebruik van geavanceerde robottechnologie. Het EU-project ‘Factory in a Day’ probeert daar verandering in te brengen door het ontwikkelen van een flexibel, leasebaar en goedkoop roboticasysteem dat binnen 24 uur operationeel is. Dit project ontvangt de komende vier jaar 11 miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ‘Factory of the Future’. Het internationale consortium bestaat uit zestien partners en de TU Delft is de penvoerder. De formele kick-off van het programma is op 8 oktober 2013 in Delft.
Processen als het verpakken en controleren van fruit, het polijsten van staalvormen en het vullen van een verfspuitmachine hebben één ding gemeen: ze worden meestal handmatig uitgevoerd. Dat komt doordat er geen robot of geautomatiseerd proces is dat deze taken net zo efficiënt kan uitvoeren als de mens.
Het installeren van een roboticasysteem duurt tegenwoordig weken tot maanden en is erg duur. De seizoensgevoelige bedrijven in het MKB produceren meestal maar kleine partijen, waardoor dergelijke investeringen meestal niet rendabel zijn. Bovendien bieden hypermoderne systemen niet de flexibiliteit die ze nodig hebben om concurrerend te blijven op de wereldmarkt. Vandaar dat het MKB in Europa nauwelijks gebruikmaakt van geavanceerde robottechnologie.
Het Factory in a Day-project biedt de oplossing voor deze problemen: het introduceert een robot die binnen 24 uur operationeel is. MKB-bedrijven gebruiken de robot voor een bepaalde taak en het personeel leert hoe het moet samenwerken met de robot om de productie te optimaliseren. “Met behulp van de technologische en organisatorische innovaties van het Factory in a Day project willen we de manieren waarop robots worden gebruikt in de productie fundamenteel veranderen”, zegt projectcoördinator Martijn Wisse, universitair hoofddocent aan de TU Delft.
Hoe ziet zo'n installatiedag eruit? Voordat de robot naar het bedrijf wordt gebracht, analyseert een systeemintegrator welke stappen in het proces kunnen worden overgenomen door de robot. Meestal wordt repetitief werk door de robot uitgevoerd, terwijl de menselijke werknemer zich bezighoudt met flexibele taken die meer nauwkeurigheid vereisen, en met het oplossen van problemen.
Klantspecifieke hardwareonderdelen worden geproduceerd met een 3D-printer en op de grijpers van de robot geplaatst. Daarna wordt de robot naar de fabriek gebracht en geïnstalleerd. Ook worden eventuele hulpcomponenten, zoals camera's, geïnstalleerd in de productiefaciliteiten, die verder ongewijzigd blijven. Vervolgens wordt de robot via merkonafhankelijke software verbonden met de machinesoftware, waarna de robot wordt geleerd hoe hij taken als het oppakken van een object moet uitvoeren. De operator staat daarbij in fysiek contact met de robot. Ook is er een set vooraf gedefinieerde vaardigheden beschikbaar, op dezelfde manier als apps voor smartphones. Zodra de robot operationeel is, kan het personeel worden getraind in het gebruik ervan. En dat allemaal binnen 24 uur.
Omdat de robot werkt zonder afscherming – een situatie die niet gebruikelijk is bij de meeste industriële toepassingen – zal er nog een aantal veiligheidsmaatregelen worden ontwikkeld.
Het project ‘Factory in a Day’ maakt deel uit van het onderzoeksthema ‘Robots that Work’, een van de drie hoofdthema's van het TU Delft Robotics Institute. Het project heeft een totaalbudget van 11 miljoen euro, waarvan 7,9 miljoen wordt gefinancierd door de Europese Unie in het kader van het FP7-programma ‘Factory of the Future’.
Het internationale consortium bestaat uit zestien partners; de TU Delft is penvoerder. Voor de technologische innovaties zorgen vooraanstaande onderzoekinstituten en universiteiten op het gebied van robotica: Fraunhofer IPA en IPT, Technische Universität München (Duitsland), the Katholieke Universiteit Leuven (België) en het Centre National de la Recherche Scientifique (Frankrijk).
Verder zijn mkb-bedrijven uit Nederland (Factory Control), Duitsland (Unicam Software GmbH), Spanje (PAL Robotics), het Verenigd Koninkrijk (EMP Tooling Service Ltd) en Denemarken (Universal Robots) partners in het project. Zij leveren technologische oplossingen of tonen de haalbaarheid van het projectidee aan. Andere industriële partners zijn Lacquey BV (Nederland), Materialise NV (België), Philips Consumer Lifestyle BV, Randstad Nederland BV, Siemens Industry Software (Frankrijk) en Siemens AG (Duitsland).

dinsdag 1 oktober 2013

EU steunt onderzoeksproject naar sociale zorgrobot

Het klinkt als toekomstmuziek: een robot die fysiek beperkte ouderen helpt bij sociale interactie. Als het aan de wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam ligt, is dit over een aantal jaar echter wel de realiteit. Voor het project TERESA (Telepresence Reinforcement-learning Social Agent) ontvingen ze een subsidie van in totaal 3 miljoen euro, waarvan bijna 800.000 euro voor de UvA, binnen het Seventh Framework Program (FP7) van de EU.
Het doel van het TERESA-project – onder leiding van UvA-wetenschapper Shimon Whiteson in samenwerking met Maarten van Someren – is om een sociaal intelligent telepresence robotsysteem te ontwikkelen. Mensen kunnen op afstand een robot aansturen en zo communiceren met andere personen. Het TERESA-systeem zorgt ervoor dat de robot automatisch in groepen mensen navigeert, zich sociaal wenselijk gedraagt en een acceptabele houding aanneemt in interactie met personen, zonder dat de bestuurder dat hoeft aan te sturen.
Veel mensen leven geïsoleerd omdat ze zich niet of lastig kunnen verplaatsen, bijvoorbeeld als gevolg van ziekte. TERESA's sociaal intelligente telepresence-mogelijkheden zal hen in staat stellen om op afstand sociale contacten te onderhouden.
Om deze doelen te bereiken zal de techniek in de cognitieve robotsystemen moeten worden verbeterd. De wetenschappers willen niet alleen nieuwe inzichten genereren in sociaal normatief robotgedrag, ook  maken ze nieuwe algoritmes voor de interpretatie van sociaal gedrag, voor het navigeren in door de mens-bewoonde omgevingen en voor het controleren van lichaamshoudingen op een sociaal intelligente manier.
Het project wordt uitgevoerd in samenwerking met diverse partners waaronder de Universiteit Twente, het Imperial College Londen en Universidad Pablo de Olavide in Sevilla.
De totale subsidie van de Europese Commissie bedraagt 3 miljoen euro. De UvA is de coördinerende partner en ontvangt 780.000 euro.

maandag 30 september 2013

UZ Gent zet robot in voor kinderrevalidatie

Het UZ Gent heeft voor de komende twee jaar Zora in dienst genomen, een 57 centimeter grote programmeerbare humanoïde robot die 25 graden bewegingsvrijheid heeft en over allerlei sensoren beschikt. Voor het eerst ter wereld wordt een humanoïde robot ingezet voor (kinder)revalidatie en valdetectie bij epilepsiepatiënten en ouderen. Met het tweejarig project willen het UZ Gent, de vakgroep Revalidatiewetenschappen en Kinesitherapie (UGent), de Christelijke Mutualiteit (CM) en de firma Qmbt/Qbis onderzoeken hoe een robot (aanvullend) ingezet kan worden binnen de gezondheidszorg.

zondag 29 september 2013

Kunstmatige pezen maken robots menselijker

Om robots menselijker te maken moeten onderzoekers gebruikmaken van plastic spieren en kunstmatige pezen. Dat kan ze uiteindelijk ook intelligenter maken. Dat vertelt Rolf Pfeifer, hoofdontwikkelaar van Roboy, aan Technology Review. Deze robot is ontwikkeld door de universiteit van Zurich. Roboy is zo'n 1,22 meter hoog en kan niet lopen. Hij heeft de vorm van een mens en de onderzoekers hebben geprobeerd de spieren van het menselijk lichaam na te bouwen

woensdag 25 september 2013

Robot tegen arbeider: de één kun je ontslaan, de ander niet

Tal van Chinese bedrijven zijn al hard bezig met het verbeteren van de inzet van robots op de Chinese werkvloer, zo schetst zakenkrant The Wall Street Journal. Daarbij zitten Europese bedrijven zoals het Zwitserse conglomeraat ABB en Kuka uit Duitsland. Maar ook Foxconn, toeleverancier van onder meer Apple, heeft grote ambities met robots.

dinsdag 17 september 2013

Grootste lopende robot

Deze enorme vuurspuwende draak heeft het Guinness World Record voor grootste lopende robot ter wereld op zijn naam staan. De draak is 15,5 meter lang, 3,8 meter breed en 4,5 meter hoog. Het gevaarte weegt 11 ton en is gebouwd door een Duits bedrijf (Zollner Elektronik AG).

vrijdag 13 september 2013

Onze trouwe viervoeter is wél klaar voor de komst van robots

Nieuw onderzoek wijst uit dat honden op sociale wijze met robots omgaan. Zelfs als die robots helemaal niet op mensen lijken. Voorwaarde is wel dat de robots zich sociaal opstellen en de interactie met de hond aangaan. Wetenschappers verzamelden 41 honden en deelden de dieren in twee groepen in. De honden werden in een kamer gezet, samen met een robot (die absoluut niet op een mens leek) en hun baasje.

woensdag 4 september 2013

Wetenschappers verbeteren kunstmatige spieren voor robots

Onderzoekers uit Singapore hebben kunstmatige spieren ontwikkeld die sterker en flexibeler zouden zijn dan bestaande kunstmatige spieren. De spieren zouden in robots gebruikt kunnen worden en ze sterker en levensecht maken. De kunstmatige spieren werden ontwikkeld door een team onderzoekers van het Engineering Science Programme and Department of Civil and Environmental Engineering, onderdeel van de nationale universiteit van Singapore. Het vierkoppige team, onder leiding van Adrian Koh, werkte ruim een jaar aan de spieren.

maandag 2 september 2013

Water smeert nanomachines

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben ontdekt dat kleine moleculaire machines veel sneller bewegen als je 'smeermiddel' toevoegt aan hun omgeving. Tot verrassing van promovendus Matthijs Panman en zijn collega's blijkt water verreweg het beste te smeren. Het onderzoek staat deze week in Nature Chemistry.
Het onderzoek, gefinancierd door de Stichting FOM, was er op gericht de bewegingssnelheid te bepalen van twee nanomachines: een moleculair wiel en een door licht aangedreven moleculaire motor. Beide machines bestaan uit slechts één molecuul (opgebouwd uit enkele tientallen atomen) en zijn ongeveer één nanometer groot (een miljardste meter). De onderzoekers bestudeerden de moleculaire machines bij het Van 't Hoff Institute for Molecular Sciences met geavanceerde fysische technieken, zoals kernspinresonantie en ultrasnelle lasers.
Tijdens het onderzoek bevonden de machines zich in een organisch oplosmiddel (acetonitril). Daarbij bleek de gemeten bewegingssnelheid afhankelijk van de gebruikte fles acetonitril. Analyse bracht een kleine variatie in het (op zich al geringe) watergehalte van het oplosmiddel aan het licht. Verrassend genoeg bleek er een verband tussen het watergehalte en de gemeten moleculaire snelheden.
De HIMS researchers besloten dit effect verder te onderzoekers en voegden nog méér water toe. Het effect was opmerkelijk. Slechts drie procent water blijkt de motoren al zó goed te smeren dat de bewegingsnelheid meer dan verdubbelt.
De onderzoekers voegden ook andere stoffen toe, maar hoe minder de toegevoegde stof op water lijkt, hoe minder goed de smerende werking is. Butanol, dat qua eigenschappen tussen water en smeerolie in zit, maakt de beweging zelfs langzamer.
Het is nog niet helemaal duidelijk waarom water in deze toepassing zo'n goed nano-smeermiddel is. De onderzoekers denken dat het te maken heeft met de relatief zwakke waterstofbruggen tussen de twee ten opzichte van elkaar bewegende delen van de motor. Beweging is alleen mogelijk als de waterstofbruggen tijdelijk verbroken worden. Maar aangezien de losgeraakte helften van een gebroken waterstofbrug elkaar snel weer kunnen 'vastgrijpen', staat er als het ware altijd een rem op de beweging van de machine
In de aanwezigheid van water verandert dat. Dan kunnen de verbroken waterstofbruggen nieuwe bindingen vormen met de watermoleculen, in plaats van met elkaar. De waterstofbruggen tussen de beweegbare delen van de machine blijven dan langer 'open', waardoor de interne wrijving van de moleculaire machine vermindert en de beweging versnelt.
Watermoleculen zijn klein en beweeglijk en vormen makkelijk waterstofbruggen. Daardoor zijn ze waarschijnlijk de ideale kandidaat om de nanomachines te versnellen.
De vondst is van belang bij het ontwerpen en optimaliseren van nieuwe nanomachines. De potentiële toepassingen van dergelijke machines variëren van moleculaire computers tot oppervlakken met schakelbare eigenschappen. Daarnaast komen waterstofbruggen ook voor in natuurlijke, biologische moleculaire machines, waarbij water wellicht ook een smerende rol speelt.

zondag 25 augustus 2013

Boomgaard-robot op proef in Erichem



Fruitmachinefabriek KWH in Buren heeft samen met twee andere bedrijven en de Wageningen Universiteit een boomgaard-robot gebouwd. De machine kan schoffelen, maaien en sproeien. Volgens de ontwikkelaars levert de robot de gebruiker tijd en geld op en is het een grote sprong voorwaarts wat betreft de Nederlandse concurrentiepositie tegenover de lagelonenlanden.

woensdag 21 augustus 2013

NASA's robot-aap gaat reddingsoperaties doen

NASA heeft een robot met vier identieke ledematen met speciale grijphanden ontwikkeld. De robot kan klimmen, voorwerpen gebruiken en zelfs voertuigen besturen. Door zijn veelzijdige eigenschappen is de robot, RoboSimian, volgens NASA uitermate geschikt voor reddingsoperaties. RoboSimian is ontwikkeld door JPL, de NASA-afdeling die normaal gesproken onbemande ruimtevaartuigen ontwikkeld.

maandag 19 augustus 2013

Gartner: machine gaat mens vervangen en aanvullen

De relatie tussen mens en machine zal zich de komende jaren door zaken als slimme machines en het Internet of Things steeds verder ontwikkelen, waarbij machines uiteindelijk mensen zullen vervangen en aanvullen. Dat voorspelt marktvorser Gartner in de "Hype Cylcus van 2013", een samenvatting van verschillende opkomende technologieën die het gat tussen mens en machine zullen overbruggen. "Door te kijken hoe opkomende technologieën door early adopters worden gebruikt, zijn er drie voorname trends zichtbaar", zegt onderzoeker Jackie Fenn. Het gaat dan om het aanvullen van mensen met technologie, zoals een werknemer die een draagbare computer bij zich draagt.

woensdag 14 augustus 2013

Aardbeien perfect gehalveerd en gesneden met robot

In Flanders Fields groeien niet alleen bloedrode klaprozen, ook de aardbeienteelt floreert er weelderig. De samenwerking tussen een grootschalige aardbeienteler en een machinebouwer resulteerde in een half-automatische unit. Deze machine zorgt ervoor dat aardbeien ontsteeld en meteen gehalveerd kunnen worden. Waarom een snijmachine voor aardbeien? De machinebouwer verduidelijkt. "Toen ik hoorde dat chirurgen perfect opereren met robot, dacht ik: "Dat is de toekomst voor het snijden van aardbeien."

donderdag 8 augustus 2013

Nieuwe generatie aandrijvingen voor hulprobotten

Bram Vanderborght (1980) van de Vrije Universiteit Brussel heeft een substantiële financiering verworven voor zijn onderzoek naar robots. Bram Vanderborght wil met het geld een nieuwe generatie aandrijvingen voor robots ontwikkelen. Het onderzoeksteam van Bram Vanderborght laat zich daarvoor inspireren door de werking van menselijke spieren. Deze startsubsidie wordt verschaft door de European Research Council (ERC) van de Europese Unie.
De roboticaonderzoeksgroep waartoe Bram Vanderborght behoort, ontwikkelt robots die mensen op verschillende vlakken assisteren. Deze robots kunnen hele verschillende vormen aannemen, zoals een robotprothese die een been vervangt met het wandelen, een exoskelet dat om het lichaam heen zit om te helpen bij revalidatie of ondersteuning, en daarnaast zijn er sociale robots die bijvoorbeeld kinderen met autisme communicatieve vaardigheden aanleren.  De algemene verwachting is dat robots een steeds grotere rol in ons leven zullen spelen. Volgens een studie van consultancybureau McKinsey zal de markt voor robots in 2025 groter zijn dan de huidige pc-markt.
Het grote probleem in de robotica is dat de aandrijvingen niet efficiënt zijn en te weinig kracht hebben. Een typische industriële robot die zelf honderd kilo zwaar is, kan maar tien kilo optillen. Robots bewegen maar met 1 procent van de efficiëntie van mens of dier.
Het onderzoek van Bram Vanderborght heeft als doel hier verandering in te brengen. Met de gelden van de Europese Unie wil het team op zoek gaan naar betere aandrijfmotoren. Bram Vanderborght laat zich daarvoor inspireren door de werking van menselijke spieren. In ons lichaam zijn alle skeletspieren opgebouwd uit dezelfde basis bedieningseenheid: de spiervezel. Het team wil ook op dat niveau in de robot modulariteit aanbrengen. Zo'n element is een ontbrekende schakel in de robotica en zal de manier waarop robots worden ontworpen en gebouwd op grote schaal innoveren.

woensdag 7 augustus 2013

3D-geprinte robot inspecteert hoogspanningskabels

Een 3D-geprinte robot kan het gevaarlijke controleren van hoogspanningskabels van mensen overnemen. Dergelijke robots bestaan al, een 3d-geprint model blijkt goedkoper. De Skysweeper controlerobot is gemaakt van standard verkrijgbare onderdelen en componenten uit de 3d-printer, meldt Cnet. Zo kan de robot voor minder dan 1000 dollar (750 euro) gemaakt worden. De robot is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Californië.

zondag 4 augustus 2013

Raket met pratende robot naar ISS

Voor het eerst is een pratende robot de ruimte in geschoten. Japan heeft een raket met de humanoïde robot genaamd Kirobo vannacht gelanceerd. Kirobo heeft het formaat van een pop en is bedoeld als maatje voor de Japanse astronaut Koichi Wakata die binnenkort naar het International Space Station (ISS) gaat. De robot communiceert via een andere robot op aarde.

woensdag 31 juli 2013

Nieuwe robot wandelt door, zelfs als u zijn benen breekt

Wanneer wij mensen wandelen en plots een pijnscheut voelen, weten we vaak in eerste instantie niet waar die pijn vandaan komt. Maar we weten wel dat als we onze voet net ietsje anders neerzetten of als we net wat meer op het andere been leunen, de pijn minder wordt. Dus wat gaan we doen: we passen ons gedrag aan en wandelen – zo goed als dat gaat – verder. Uiteindelijk moeten we tenslotte toch thuis zien te komen.  Wetenschappers hebben nu ook robots met die vaardigheid uitgerust. Ze ontwikkelden daartoe het T-resilience algoritme. Zodra een robot merkt dat lopen niet meer zo goed gaat als in het verleden, past deze zijn gedrag aan zodat zijn prestaties toch weer zoveel mogelijk in de buurt komen van de prestaties uit het verleden.

maandag 29 juli 2013

Lekker zuipen bij Duitse robot

Wie het een beetje gehad heeft met de doorsnee barkeep die je op zaterdagavond in je stamkroeg aantreft, kan tegenwoordig terecht in het Duitse Ilmenau. Daar worden de drankjes namelijk geschonken door een heuse robot. Carl, zoals de barkeepende robot gedoopt is,  is een creatie van Ben Schaefer, een ingenieur die al 23 jaar actief is in de elektronica

zaterdag 27 juli 2013

Robot kan automatisch bloed prikken



De Veebot is een robotarm die zelf bloed kan prikken door geschikte aders te detecteren. De robot zou bij het afnemen van bloed sneller en veiliger zijn dan mensen. Patiënten steken hun arm door een opblaasbaar manchet onder de Veebot, die maakt dat de aders beter zichtbaar zijn. Vervolgens zoekt Veebot middels infrarood naar geschikte aders om bloed door af te nemen.

maandag 22 juli 2013

Wetenschappers leren robot te leren

Brown University roboticus Chad Jenkins verwacht dat de robot revolutie in zicht komt omdat robots zelf beginnen te leren. Leren door anderen te observeren en vragen te stellen. Net zoals mensen zelf leren. Het wordt steeds duidelijker dat de werkelijk nuttige dingen die we van een robot verwachten te moeilijk zijn om te programmeren.  Het zu teveel tijd kosten alles te programmeren.

vrijdag 19 juli 2013

Epke Zonderland krijgt concurrentie



Grote projecten als ASIMO en BigDog ten spijt, echt atletisch zijn robots nog altijd niet. Dit kleine exemplaar van heeft echter de nodige flexibiliteit in huis. Aan de rekstok laat het robotje van de verder anonieme makers zien waar het toe in staat is, met een perfecte viervoudige backflip en een strakke landing. Epke, maak je borst maar nat.

donderdag 18 juli 2013

Robot en Philips-röntgen werken samen

Het Philips-röntgensysteem Allura is in staat om volledig samen te werken met een operatierobot van partner Hansen Medical. Ze kunnen worden ingezet voor operaties, via een katheter in de lies, aan aderen die zich buiten het hart bevinden. Philips Healthcare en het Californische bedrijf Hansen Medical werken al geruime tijd samen. Woensdag maakten ze bekend dat hun beide systemen nu naadloos op elkaar aansluiten en samenwerken.

Robot voor dementerenden in Engeland

Engelse patiënten met dementie krijgen als proef een robot om hen langer thuis te laten wonen. De Giraff, zoals de robot heet, heeft een ingebouwde camera en microfoon waarmee familie en mantelzorgers contact kunnen leggen met de patiënt. Daarover bericht E-health Insider (EHI). Jon Harris, hoofd ict bij NHS Western Isles, dacht in eerste instantie aan een soort “Skype op een stok”. ‘

woensdag 17 juli 2013

Robot start-up investeert in ketendenken

Robomotive uit Roermond heeft een robot ontwikkeld die zijn eigen gereedschap pakt en aankoppelt en losgestorte onderdelen uit een bak haalt (bin picking). Niet alleen de robotcel is innovatief, ook de netwerkorganisatie die rond Robomotive is opgebouwd, is een voorbeeld van vernieuwend ondernemerschap. Syntens fungeerde daarbij als klankbord. Met zijn twee armen die tegelijkertijd en onafhankelijk van elkaar aangestuurd worden, lijkt de motoriek van de robot op die van de mens. Het bijzondere van deze robotcel zit in de combinatie van standaard robotfuncties met geïntegreerde, intelligente 3D Vision, slimme software en nieuwe gereedschappen.

maandag 15 juli 2013

UT scoort erg goed bij Europese ICT call

Veertien projecten van UT-onderzoekers zijn gehonoreerd bij de laatste ICT-call van de Europese Unie. Met name het CTIT heeft extreem goed gescoord en haalde 5,7 miljoen euro onderzoeksfinanciering op. Iddo Bante, zakelijk directeur van het CTIT, is trots: “We hebben blijkbaar een perfect netwerk op Europese schaal. Dat betaalt zich nu uit.”
Het Zevende Kaderprogramma (KP7), het grootste subsidieprogramma van de Europese Unie op het gebied van onderzoek, moet internationale samenwerking tussen bedrijven en wetenschappelijke instellingen stimuleren. Via diverse ‘calls’ kunnen onderzoekers financiering aanvragen voor onderzoek waarbij ze nauw samenwerken met andere Europese partners. Bij de laatste ICT-call heeft de Universiteit Twente het erg goed gedaan. Veertien projecten werden gehonoreerd: twee van onderzoeksinstituut MIRA en maar liefst twaalf van het CTIT.
Van de 45 door het CTIT ingediende projecten werden er twaalf gehonoreerd. Een slagingspercentage van 27 procent. Dat lijkt niet per se heel veel, maar Iddo Bante, zakelijk directeur van het CTIT, legt uit dat het wel degelijk heel bijzonder is. “De concurrentie is zeer groot. Een slagingspercentage van 27 procent is een enorme prestatie, ver boven het gemiddelde van minder dan achttien procent! In totaal gaat het om een EU bijdrage van 5,7 miljoen euro. Belangrijker is dat we niet eenmalig goed weten te scoren, maar dat we het structureel zo goed doen. Vorig jaar deed het CTIT het ook al erg goed. De vakgroepen die goed scoren zijn blijkbaar in staat dat succes te herhalen. Het is dus zeker geen toevalstreffer!”
Als belangrijkste succesfactor noemt Bante het goede internationale netwerk van de CTIT-vakgroepen. “We hebben een perfect netwerk op Europese schaal, zowel met andere kennisinstellingen als met het bedrijfsleven. Voor onderzoeksfinanciering wordt Europa steeds belangrijker. We werken veel samen en zijn al vele jaren betrokken bij allerhande Europese projecten. Dat betaalt zich nu uit.”
Bante is, los van het aantal gehonoreerde projecten, met name trots op het feit dat het CTIT over de volle breedte goed heeft weten te scoren, van slimme systemen voor de toekomstige energievoorziening tot robotica en van sensornetwerken tot ethiek: “De Europese agenda is structureel opgenomen in het denken van onze vakgroepen.”
Topscoorder van de UT is Vanessa Evers van de vakgroep Human Media Interaction. Zij wist maar liefst drie projecten in de wacht te slepen. Bij al deze projecten staan ‘sociale systemen’ centraal: (computer)systemen die de interactie aangaan met mensen. Evers: “Deze systemen moeten in staat zijn om sociale situaties te monitoren. Bij de onderzoeken kijken we onder meer hoe robots het beste kunnen reageren. Het eerste project moet leiden tot een systeem voor telepresence, in wezen een zelflerende robot die fysiek de plaats van een gebruiker, die achter een computer zit, kan overnemen. Deze robot moet leren hoe hij sociaal gedrag overneemt – zoals de juiste afstand tot gesprekspartners houden – zodat de gebruiker zich puur op de conversatie kan richten. De twee andere projecten richten zich op kinderen en moeten leiden tot een (virtueel) systeem dat een of twee kinderen een omgeving biedt om ontdekkend te leren en een robot die met meerdere kinderen spelenderwijs kan opruimen en ondertussen de kinderen leert om goed samen te werken. Hierbij is het opruimen een spel samen met de robot wordt gespeeld.”
Overigens gaat het bij de gehonoreerde projecten lang niet alleen om enkel technologische innovatie, benadrukt Bante. “We doen hier geen wetenschap puur voor de wetenschap; uiteindelijk draait het om concrete toepassingen waar de maatschappij iets aan heeft. De analoge en de digitale wereld groeien steeds verder naar elkaar toe. Dit leidt tot veranderende sociale systemen. Daarom is het van groot belang dat we technologisch onderzoek altijd koppelen aan de gedrags- en maatschappijwetenschappen, zoals we op de UT doen.”
Zo heeft ook de vakgroep Wijsbegeerte van Philip Brey meerdere projecten in de wacht gesleept. Onder meer op het vlak van de professionalisering van ethische aspecten van onderzoek, zoals privacy, informatieveiligheid en rechtvaardigheid. Brey: “We gaan proberen om tot een systeem voor ethische certificering te komen, een soort keurmerk, waarmee bedrijven en kennisinstellingen kunnen aantonen dat ze aan gestelde kwaliteitseisen voldoen. Internationale standaarden geven de partijen handvaten om het werk beter te doen en maken onderzoeksresultaten beter uitwisselbaar.
Dit jaar is het laatste jaar dat EU-onderzoeksfinanciering via het Zevende Kaderprogramma verloopt. Daarna zal dit via het Horizon 2020 programma gebeuren. Hierbij ligt de focus op de zogenaamde Grand Challenges zoals klimaatverandering, vergrijzing, voedselveiligheid en betaalbare duurzame energie.
Ook al komen er met een nieuw programma nieuwe spelregels, bang dat het CTIT het hierdoor minder goed zal doen is Bante allerminst. “Door ons goede Europese netwerk, onze technische expertise, de koppeling van technologie aan gedrags- en maatschappijwetenschappen en ons goede track record op valorisatiegebied zijn we al goed voorgesorteerd op de uitdagingen van Horizon 2020.”

vrijdag 12 juli 2013

Amerikaans leger bouwt 'meest menselijke robot'

Het Amerikaanse leger heeft naar eigen zeggen de meest menselijke robot tot nu toe gebouwd. Dat blijkt uit een video die online is verschenen. De robot is ontwikkeld door Boston Dynamics in opdracht en met geld van de Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie.

donderdag 11 juli 2013

Rose de thuiszorgrobot



Maak kennis met Rose, de zorgrobot die ontwikkeld is op de TU/e. Rose kan bijna alles. Rose is een robot die zorgklusjes kan overnemen zoals het halen en brengen van een drankje en een maaltijd in de magnetron opwarmen en opdienen. De TU/e en zorgverzekeraar CZ gaan Rose na een reeks testen nu op de markt brengen.

woensdag 3 juli 2013

Internationale belangstelling voor Utrechts roboticaonderzoek

Journalisten van onder andere de Vancouver Sun, Hindustan Times, CCTV (China Central Television) en de Chileense televisie waren eind juni te gast bij de faculteit Bètawetenschappen in het kader van de Mediatour Robots & Robotics.
Een week lang werd een groep van vijftien internationale journalisten en camerateams rondgeleid door Nederland om te zien wat ons land te bieden heeft op het gebied van robotica. De Mediatour werd georganiseerd door AgentschapNL. De internationale journalisten kwamen ook kijken bij het roboticaonderzoek van het departement Informatica. Robots moeten immers geprogrammeerd worden en hebben kunstmatige intelligentie nodig. ‘Eén derde van de robotica bestaat uit programmeren’, aldus dr. ir. Frank van der Stappen, universitair docent aan de Universiteit Utrecht.
De middag begon met een presentatie van Van der Stappen over hoe robots worden ingezet om objecten vast te pakken en te manipuleren. Daarna vertelde dr. Roland Geraerts, samen met twee van zijn promovendi, over crowd simulaties en waar hun simulaties allemaal al zijn ingezet.
‘Het leukste bewaren we voor het laatst’, deelde Geraerts aan het einde van zijn presentatie mee. En inderdaad, toen de groep journalisten even later het Motion Capture Lab van de Research Community COMMIT/ binnen stapten, kwamen de camera’s, telefoons en microfoons tevoorschijn. Het is natuurlijk hartstikke spectaculair om één van je collega’s in een pak te zien met tientallen bolletjes, en tegelijkertijd op het beeldscherm een dansende zombie die precies dezelfde bewegingen maakt (zie foto).
Het internationale gezelschap was enthousiast, en de organisator gaf aan in september graag terug te komen om een nieuwe groep buitenlandse journalisten een kijk te geven in het onderzoek van de Universiteit Utrecht, ditmaal op het gebied van gaming.

Hanson Robotics maakt robotpeuter

Het bedrijf Hanson Robotics is van plan een robotpeuter te maken. Hij zou de 'slimste robot' ter wereld moeten worden. De robot heet Adam Z1 en zal in staat zijn om te spreken, met speelgoed te spelen, tekeningen te maken en te reageren met emotie, zo meldt iO9. Voor het project heeft oprichter David Hanson meerdere specialisten op het gebied van technologie aangetrokken waaronder OpenCog Artificial General Intelligence(AGI)-oprichter Ben Goertzal.

maandag 1 juli 2013

Robot trekt aandacht in bibliotheek

In de Nieuwe Bibliotheek in Almere Stad waren alle ogen gericht op de futuristische REEM-robot. De robot was in Almere in het kader van de internationale summercourse Caring Robots, die door Windesheim wordt georganiseerd. 'Deze robot wordt voor marketingdoeleinden gebruikt en staat op tentoonstellingen. Hij demonstreert wat er allemaal mogelijk is. De robot herkent spraak, kan een huiskamer opruimen na een feestje en een drankje halen uit de keuken. Het is maar net hoe hij is geprogrammeerd', aldus Jonathan González van PAL Robotics, het bedrijf dat eigenaar is van de REEM Robot.

zondag 30 juni 2013

Nederlandse voetbalrobots tweede op robot-WK in Eindhoven

Het robotvoetbalteam Tech United van TU Eindhoven is er op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te prolongeren. In een zinderende finale moesten de Eindhovense robots het na verlenging met 2-3 afleggen tegen het Chinese team ‘Water’ uit Beijing. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers wist RoboCup 2013 zich te ontpoppen tot een enorm publieksevent.
Vijf dagen lang was Eindhoven volledig in de ban van robots. Tijdens RoboCup 2013 streden 2500 deelnemers uit 40 landen met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots om de wereldtitel in 15 verschillende competities. “Het was fantastisch om zo’n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten”, aldus organisator René van de Molengraft. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagd evenement.
In de zogeheten Middle Size League, ook wel de ‘koningsklasse’ van het WK RoboCup genoemd vanwege het spectaculaire robotvoetbal, verdedigde Tech United de wereldtitel. Het Eindhovense team speelde een zeer sterk toernooi en wist zonder tegentreffer de finale te behalen. Tegenstander in de finale was het Chinese team ‘Water’ dat twee jaar geleden de wereldtitel veroverde.
De finale groeide uit tot een zenuwslopend schouwspel voor de overvolle tribunes in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. Binnen een minuut was de eerste tegentreffer van Nederland een feit, maar voor rust maakten de Eindhovense robots weer gelijk. In de tweede helft kwam Water wederom op voorsprong. De titel leek naar China te gaan totdat Nederland in letterlijk de laatste seconden de gelijkmaker maakte. In de verlenging kwam China voor de derde keer op voorsprong. Ditmaal was het beslissend: 2-3.
Het Eindhovense team was uiteraard teleurgesteld. Teamcaptain Robin Soetens: “Het hele toernooi hebben we mooi voetbal gespeeld maar het blijft balen dat we niet hebben kunnen winnen. Uiteindelijk wist het Chinese team toch efficiënter met de kansen om te gaan. We hebben laten zien dat de TU Eindhoven bij de wereldtop hoort op het gebied van robotica.” Het team was onder de indruk van de volle tribunes. “Het is een geweldige eer om in Eindhoven voor bijna vijfduizend mensen een thuiswedstrijd te spelen. Robotvoetbal is echt een publieksport geworden”, aldus Soetens.
De zorgrobot van de TU Eindhoven, AMIGO, haalde een fraaie derde plek in de competitie voor zorgrobots, de @Home league. Hierin streden zorgrobots met elkaar in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moesten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moesten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten. De wandelende 'humanoid'-robot TUlip uit Eindhoven, pakte de vierde plaats in de Humanoid-categorie.
Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.
Het toernooi werd georganiseerd vanuit de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. RoboCup2013 wordt gesponsord door onder meer de TU Eindhoven, ASML, MathWorks, Eindhoven365, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, 3TU, Aldebaran en Festo. Brainport regio Eindhoven mocht zich in 2011 de 'slimste regio van de wereld' noemen, door de toekenning van de titel Intelligent Community of the Year 2011.

Robot AMIGO mag koningin Maxima de bloemen aanbieden

Dat koningin Maxima bloemen krijgt aangeboden door een kind is niet bijzonder. Wel dat die eer vrijdag te beurt viel aan AMIGO, de @home-robot van de TU/e. AMIGO is het robotkind van Brainport Eindhoven.