donderdag 13 februari 2014

Mars One haalt 313.749 dollar op met crowdfunding

Mars One, het project van UT-alumnus Bas Lansdorp, begint steeds meer vorm te krijgen. De crowdfunding campagne is onlangs beëindigd en heeft ruim 313.000 dollar opgeleverd. Het geld is bedoeld voor de eerste belangrijke stap: de Marslander en de satellietmissie in 2018. De Universiteit Twente is de officiële science and education partner van Stichting Mars One.
Eerder al werd bekend dat Mars One de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin strikte om de robotlander te ontwikkelen voor de bemande missie naar Mars in 2025. SSTL (Surrey Satellite Technologie Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet. De crowdfunding campagne is eind vorig jaar opgezet om de robotlander en de satelliet te financieren, die in 2018 gelanceerd worden. Lockheed Martin en SSTL zijn inmiddels een mission concept study gestart en zijn begonnen met de voorbereidingen. Twee onbemande ruimtescheepjes gaan technologieën testen en demonstreren die van belang zijn voor de latere, bemande vlucht in 2025. In dat jaar gaat een internationale bemanning van vier personen op expeditie naar Mars. De samenwerking met beide grote industriële partijen vormde een mijlpaal in de aanloop naar de bemande vlucht.
Mars One maakte tevens bekend dat er wereldwijd nog 1058 overgebleven kandidaten voor de Marsmissie in 2025 zijn. Meer dan 200.000 kandidaten hadden zich aangemeld. Bas Lansdorp: “Die selectie zorgt voor een eerste, heldere blik in hoe de menselijke nederzetting op Mars eruit zal gaan zien. Het aantal aanmeldingen was overweldigend en een selectie maken, is een grote uitdaging. We kijken nu wie daadwerkelijk fysiek en mentaal geschikt is en wie de Marsmissie duidelijk wat minder serieus nemen.”
Afgewezen kandidaten kunnen in een later stadium alsnog geselecteerd worden. De selectiecriteria voor Mars One zijn hier te vinden.
Als science and education partner verweeft de UT Mars One in onderwijs en onderzoek. De vakgroep Robotica en Mechatronica levert een bijdrage aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. De expeditie legt een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Het onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie gaat hen helpen te ‘overleven’ in deze nieuwe omgeving. De Mars One-expeditie komt tevens aan bod in ATLAS, het University College van de UT dat dit jaar van start ging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten