Ads Top

Straks vliegen drones door de kas

In het kader van het topsectorenbeleid is Wageningen UR Glastuinbouw gestart met het Programma Precisietechnologie Tuinbouw. Binnen het vier jaar durende programma werkt Wageningen UR samen met het bedrijfsleven aan de realisatie van een tiental applicaties in de tuinbouw. Straks vliegen drones door de kas, navigeren spuitmachines autonoom door de boomgaard en het aardbeienveld, wordt er geschoffeld op basis van vision en wordt broccoli automatisch selectief geoogst.
Voor de glastuinbouw wordt er naast drones ook gewerkt aan vision applicaties voor de 3D oriëntatie van groenten, kwaliteitsinspectie van glasgroente en manipulatie met behulp van vision van jonge planten. Het vierjarige programma bedraagt € 3,5M, waarvan ruim de helft bestemd is voor onderzoek naar basistechnologie door Wageningen UR. Een groep uit het tuinbouwbedrijfsleven doet hiervoor een cash bijdrage aan Wageningen UR van meer dan 50%.
Partijen delen gemeenschappelijke oplossingen in de basistechnologie zoals de ontwikkeling van veiligheid bij autonome navigatie, vision oplossingen bij kwaliteitsdetectie op de lopende band, het maken van goede beelden in het veld onder alle weersomstandigheden en ontwikkeling van nieuwe algoritmen en technieken om meer uit de spectrale beeldinformatie te halen.
Coördinator Erik Pekkeriet verwacht dat de meeste projecten zeer kansrijk zijn en daadwerkelijk in de praktijk geïmplementeerd zullen worden en dat is een mooie opsteker voor de Nederlandse tuinbouw.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.