Ads Top

Twentse robot opent AEX-beurs met gongslag

Voor het eerst in de geschiedenis wordt de AEX-beurs in Amsterdam officieel geopend door een robot. Een robot van de Universiteit Twente (UT) opent vandaag met een slag op de gong de belangrijkste Nederlandse beursindex. De gongslag van de robotarm staat symbool voor de samenwerking tussen Shell en de UT in het PETROBOT-project. Robots moeten op den duur mensen vervangen bij inspecties in drukvaten en opslagtanks in de olie-, gas- en petrochemische industrie. Prof. Stefano Stramigioli van de UT is samen met zijn Zwitserse collega prof. Roland Siegward wetenschappelijk adviseur van het project. Namens Shell is Gerald Schotman, CTO Executive en Vice-President R&D en innovatie, aanwezig bij de openingsceremonie. Shell viert bovendien het honderdjarig bestaan van zijn onderzoeksactiviteiten in Amsterdam-Noord.
De Light Weight Robot (type LWR4+) is door de UT gekocht van robotfabrikant KUKA en wordt in Twente gebruikt voor onderzoeksdoeleinden. De robot is uniek omdat er speciale sensoren in de arm geplaatst zijn die de motoren in staat stellen de bewegingen met ‘gevoel’ bij te sturen. Interactie tussen mens en machine is hierdoor mogelijk. Masterstudent Jop Huttenhuis uit de vakgroepen Robotics and Mechatronics (RAM) en Werktuigbouwkundige Automatisering (WA), heeft de robot speciaal geprogrammeerd om de gongslag op Beursplein 5 uit te voeren.
Shell-topman Gerald Schotman  zal op de knop drukken waarna de robot in actie komt. Na enkele introductiebewegingen zal de robotarm op de gong slaan op de beursvloer van de Amsterdam Exchange Index (AEX). “Dit staat symbool voor de steeds groter wordende interactie tussen mens en robot”, zegt Stefano Stramigioli. “Robots zijn een goed voorbeeld van hoe hoogwaardige technologie tijdrovend en gevaarlijk werk van de mens kan overnemen. Grote energiebedrijven als Shell maken samen met academische partners als de Universiteit Twente het verschil in innovaties, welvaart en economie.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.