Ads Top

Campusrobot op de Hannover Messe

Onderzoekers van de Universiteit Twente hebben binnen het project Fun Robotics Outdoor Guide (FROG) een unieke, autonome gidsrobot ontwikkeld: de campusrobot. De robot is in staat de omgeving te verkennen en groepjes mensen zelfstandig rond te leiden op culturele plekken. Hij monitort daarbij het gedrag van zijn publiek en past zich daarop aan. Een dergelijke gidsrobot is een wereldwijd unicum. Universiteit Twente laat de campusrobot zien tijdens de Hannover Messe.
De robot gaat op innovatieve wijze om met gezichtsherkenning en navigatie. Hij heeft een grappige persoonlijkheid en benadert bezoekers interactief. Waar ‘normale’ gidsrobots in bijvoorbeeld musea fungeren als mobiele audiogids, ligt bij deze campusrobot de focus juist op de sociale interactie met een klein groepje mensen.
De campusrobot geeft tijdens de Hannover Messe rondleidingen door het Holland High Tech House in hal 2.  Hij gaat de interactie aan met bezoekers en laat video's zien. Daarnaast zullen promovenda Daphne Karreman en promovendus Michiel Joosse van de Universiteit Twente (onderzoeksinstituut CTIT) onderzoek doen naar de interactie tussen de bezoekers en de robot. Hoe benaderen mensen de robot? Blijven ze op afstand? Of komen ze juist dichtbij? De campusrobot opereert op dit moment nog niet autonoom en zal voorgeprogrammeerd worden en aangestuurd worden met een afstandsbediening.
De interactie die de campusrobot aangaat met zijn omgeving, onderscheidt hem van andere gidsrobots. Prof. dr. Vanessa Evers van de Universiteit Twente, geeft aan: “De campusrobot gaat voortdurend de dialoog met zijn publiek aan en is in staat positieve en negatieve emoties te herkennen. De huidige gidsrobots zien in hun navigatie de mens vooral als obstakel en zijn alleen bezig niet tegen die mensen op de botsen. Ze staan stil om iets te vertellen en doen verder niks. Bij de campusrobot ligt de focus juist wel op interactie."
In juni zal de robot twee weken lang autonoom een pilot draaien rond het culturele erfgoed van het Alcazár Real de Sevilla, het Spaanse koninklijke paleis in Sevilla. Daarbij rijdt de campusrobot zelfstandig van en naar zijn oplaadstation en benadert en begeleidt hij de bezoekers. Vanaf september is de campusrobot op de campus van de Universiteit Twente en zal hij bezoekers rondleiden. De robot vertoont sociaal en onderhoudend gedrag en geeft kleine groepjes mensen een innovatieve beleving van de Twentse campus.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.