maandag 16 juni 2014

Mindervalide trapt WK af

Een mindervalide trapte het wereldkampioenschap voetbal in Brazilië op donderdag 12 juni af met behulp van een exoskeleton. Dat is een uitwendig skelet dat de gebruiker fysiek helpt voor ondersteuning van het lichaam of voor revalidatie. Zulke robotachtige apparaten maakten in de afgelopen jaren een snelle ontwikkeling door. In België wordt er onderzoek naar verricht door de Vrije Universiteit Brussel en KULeuven.

Exoskeletons zijn draagbare robotpakken die met motoren in de gewrichten de gebruiker fysiek ondersteunen. Personen met bijvoorbeeld een complete dwarslaesie, zoals de triatleet Marc Herremans en de mindervalide persoon op het WK, kunnen met zo’n exoskeleton weer stappen.

Zelfs personen die na een beroerte of ruggenmergletsel de mogelijkheid verliezen om te stappen, kunnen in bepaalde gevallen revalideren door intensieve training met behulp van een exoskeleton. Omdat manuele therapie veel tijd en moeite kost, worden speciale staprevalidatierobots ontwikkeld die het proces versnellen. Mensen met een spierzwakte kunnen bijvoorbeeld geholpen worden met een ondersteunend exoskeleton. Ouderen zouden daardoor langer in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven wonen. Dat is te vergelijken met een elektrische fiets die assistentie geeft bij het trappen. Maar ook mensen in de industrie of verplegend personeel kunnen met exoskeletons fysiek ontlast worden, waardoor ze gezonder kunnen werken.

De robotica-onderzoeksgroep van de Vrije Universiteit Brussel ontwikkelt vergelijkbare ondersteunende roboticatoepassingen. Ze doet dit onder het peterschap van Marc Herremans. Marc Herremans mocht 1,5 jaar geleden met een Amerikaans exoskeleton rondwandelen.

Aan de VUB ontwikkelt men de revalidatie-exoskeleton ALTACRO. Samen met de KULeuven, Sirris, SpaceApplications en Thomas More Kempen werkt de VUB ook aan een mobiel ondersteunende exoskeleton voor mensen met een spierzwakte binnen het IWT SBO MIRAD project. Het National MS Center in Melsbroek en het Revarte revalidatie ziekenhuis begeleiden de ontwikkeling van het MIRAD exoskeleton. Zij vertalen de noden van de patiënten voor de ingenieurs.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten