Ads Top

Robotvoetbalteam toont nieuwste technieken, voor vertrek naar WK

Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven laat vavond, dinsdag 17 juni, op de fan-avond zien wat de robots allemaal kunnen en waarin ze beter zijn geworden sinds vorig jaar. Van 21 tot en met 24 juli speelt het team op de WK voor robots, de RoboCup, in Brazilië, en daar gaat het voor niets minder dan de wereldtitel. 

Ook zorgrobot AMIGO is te zien op de fan-avond, en ook die gaat voor competities naar Brazilië. Iedereen is welkom op de fan-avond. Wie altijd al wilde weten hoe het kan dat deze robots volledig zelfstandig kunnen voetballen, moet zeker komen kijken.

Publiek is welkom vanaf 17.00 uur en kan dan een frietje eten bij een frietkraam. Om 18.00 uur beginnen de demonstraties. Eerst laat de autonome zorgrobot AMIGO zijn vaardigheden zien, gevolgd door zijn opvolger, SERGIO. Daarna komt het voetbalteam aan bod. De demonstraties duren tot circa 19:30 uur, waarna er nog tot 21.00 uur de gelegenheid is om onder het genot van een hapje en een drankje zelf de robots van dichtbij te bekijken, penalty’s tegen ze te schieten en foto’s te maken.

In 2012 veroverde het Eindhovense team de wereldtitel robotvoetbal, in Mexico-City. Het lukte in 2013 niet die titel te prolongeren, toen de RoboCup in Eindhoven plaats vond. Het TU/e-team was verliezend finalist tegen het Chinese team Water. Dit jaar wil de ploeg de titel weer pakken, en daarvoor is flink gewerkt aan de robots.

Een van de verbeteringen dit jaar is de hogere precisie bij lobballen. Ook hebben de robots nu een krachtiger balbehandelingssysteem, waardoor ze de bal steviger vasthebben. Het TU/e-team verloor vorig jaar van het Chinese team, onder meer doordat de Chinese robots vrij makkelijk de bal afpakten. Verder sleutelde het team aan de doortastendheid bij het nemen van beslissingen. Door de robots verder vooruit te laten denken twijfelt de robot aan de bal minder lang over wat hij gaat doen. Een ander verbeterpunt is betere grip, door nieuwe wielen. Daarnaast is er gewerkt aan de mogelijkheid om bij dode spelmomenten de robots vanaf de zijlijn aanwijzingen te geven. De robots spelen verder geheel onafhankelijk, ze worden niet bestuurd door mensen.

Om teams extra te stimuleren nieuwe techniek te ontwikkelen bedenkt de organisatie ieder jaar een extra uitdaging. Naast de wedstrijden op een volledig vlakke ondergrond moet in Brazilië ieder team een actie op een kunstgrasveld laten zien. Hiervoor heeft het TU/e-team samen met Prodrive Technologies een nieuwe robot ontwikkeld. Deze heeft vier wielen die, net als bij een auto, via veren en dempers aan het chassis vast zitten. Daardoor kan deze robot beter omgaan met oneffenheden in het veld. De nieuwe robot wordt ook gedemonstreerd op de fan-avond.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.