dinsdag 29 juli 2014

Zelfrijdende auto straks altijd en overal online

De vraag is niet of hij er komt, maar wanneer hij op de openbare weg rijdt: de zelfrijdende auto. Nog niet zo heel lang geleden was de zelfbesturende auto vooral te zien in films en televisieseries. Maar dat gaat binnenkort veranderen. “Er zijn nu al zelfrijdende voertuigen in afgeschermde omgevingen, zoals de bussen op Schiphol”, vertelt Jimmy Wind, Managing Director M2M bij KPN.

Inmiddels hebben allerlei partijen zich gestort op de ontwikkeling van zelfbesturende auto’s. En met succes. Vorige zomer reed een Mercedes Benz S 500 moeiteloos 100 kilometer op eigen kracht. En in De Verenigde Staten voert Google tests uit met zelfrijdende auto’s.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil de weg vrij maken voor het grootschalig testen van zelfrijdende auto’s in Nederland. Op die manier kan Nederland internationaal een voortrekkersrol vervullen, kondigde ze onlangs aan. Na de zomer maakt ze bekend waar en onder welke voorwaarden testritten uitgevoerd kunnen worden.

Communicatie is de sleutel bij het succesvol ontwikkelen van zelfbesturende auto’s. Doordat auto’s dankzij nieuwe technieken met elkaar en hun omgeving in contact staan en kunnen communiceren hoeft de bestuurder van zo’n connected car straks vrijwel niets meer te doen.

De connected car biedt KPN kansen voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, vertelt Wind. Zo moeten alle nieuwe auto’s die vanaf 2015 in Europa worden verkocht, zijn uitgerust met het waarschuwingssyteem eCall. Dat waarschuwingssysteem zorgt ervoor dat een auto zelf 112 belt bij een ongeluk. KPN levert de simkaarten die daarvoor nodig zijn en zorgt dat het signaal voorrang krijgt op het netwerk.

Het verplichte waarschuwingssysteem biedt tal van andere mogelijkheden. Wind: “Dit is de eerste stap naar een connected car voor iedereen. Als auto’s door eCall eenmaal zijn verbonden met het netwerk kan KPN veel meer diensten aanbieden, zoals infotainment en telematica.”

De mogelijkheden zijn eindeloos, zegt Wind. Dat begint bij internetradio, actuele locatie-informatie, uitgebreide navigatiegegevens en updates voor de software in de auto. KPN biedt nu al connectiviteit in de Tesla Model S met een KPN-simkaart, zodat updates binnengehaald kunnen worden. Maar het gaat nog veel verder. Wind: “Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een huis kan door een koppeling met Funda een seintje krijgen dat er in de buurt een woning te koop staat die aan de eisen voldoet.”

vrijdag 25 juli 2014

Tech United wint WK robotvoetbal met combinatievoetbal

Het robotvoetbalteam van de TU/e heeft de WK robotvoetbal in Brazilië gewonnen, de RoboCup. Het team won met 3-2 van Water, het team van de universiteit van Beijing. Het betere combinatiespel en de uitstekende keeper brachten het Eindhovense team de titel. Ook zorgrobot AMIGO zette een uitstekende prestatie neer, in de @Home-league. Hij eindigde weer hoger dan vorig jaar en werd tweede. 

Het Eindhovense voetbalteam kwam de Chinezen eerder op het toernooi al tegen en verloor toen met 3-4. De Chinezen speelden toen erg ruw, wat voor de scheidsrechters aanleiding was om in de finale sneller vrije trappen te geven voor duwen. Dat gaf de Eindhovense robotspelers meer ruimte om te combineren. “Een mooie beloning na een jaar hard werk”, aldus teamcaptain en TU/e-student Robin Soetens na de wedstrijd. “De keeper heeft ons vaak gered. Maar ook de snelheid van ons overspelen, en schieten uit de draai maakten het verschil.”

Tech United speelt nu al zeven jaar op rij in de finale, maar dit was pas de tweede keer dat het team de titel pakte. Dat gebeurde eerder in 2012. Het Eindhovense team kwam het team uit Beijing al twee keer eerder tegen in de finale van de RoboCup, in 2011 en 2013, en verloor beide keren. De Chinese robots staan bekend om hun snelheid en kracht, en hun ruwe spel. Het Eindhovense team daarentegen mikt vooral op technisch combinatievoetbal.

De robots van de TU/e spelen in de Middle Size League, de koningsklasse van de RoboCup. Ze spelen geheel onafhankelijk, zonder menselijke sturing, wedstrijden van twee keer een kwartier. De teams bestaan uit vier veldspelers, en 1 keeper met speciale ‘armen’ om de ballen tegen te houden.

Zorgrobot AMIGO zette dit toernooi zijn stijgende lijn door. Bij de eerste deelname, in 2011, behaalde AMIGO de 14de plaats. In 2012 was de Eindhovense zorgrobot 7de, en vorig jaar 3de. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het herkennen van en helpen bij een noodsituatie, en het opnemen van bestellingen voor drankjes en deze vervolgens bij de juiste persoon serveren.

dinsdag 22 juli 2014

Robotvoetballers goed van start

Foto: Bart van Overbeeke.
Het Nederlandse robotvoetbalteam van de TU Eindhoven is goed begonnen aan het wereldkampioenschap in Brazilië. Japan werd met 4-0 verslagen en ook één van de twee Chinese teams werd met 3-0 geklopt, zo liet een woordvoerder maandagavond weten.

maandag 21 juli 2014

Een Amerikaanse politicus die denkt dat zijn rivaal een robot is

Een vreemd verhaal uit de VS. Senaat-kandidaat Timothy Ray Murray heeft verklaard dat hij denkt dat zijn politieke rivaal, kandidaat Senator Franc Lucas, dood is en vervangen door een dubbelganger. Lucas zou al dood zijn sinds 2007. Ook de dubbelganger zou in 2011 in de Oekraïne zijn opgehangen en vervangen door een dubbelganger. Murray verklaart vervolgens dat hij zelf wel gewoon een mens is.

vrijdag 18 juli 2014

De bankier van de toekomst is een robot

Nu enkele Amerikaanse internetbanken 'robots' inzetten om de beleggingen van hun klanten te beheren, voorspellen ook experts bij ons dat het aantal vermogensbeheerders tegen 2030 zal halveren. Dat schrijft De Tijd vandaag. Bij Amerikaanse internetplatformen als Betterment, Learnvest, SigFig en Wealthfront is het financiële advies al in handen van robots. Beleggingen gebeuren automatisch met behulp van algoritmen. De robots zijn goedkoper dan een klassieke vermogensbeheerder en dat heeft gunstige gevolgen voor de klant: de kostprijs blijft meestal beperkt tot een commissie onder 0,3 procent van het vermogen.

donderdag 17 juli 2014

Drones voor veiligheid

De technologische ontwikkelingen op het terrein van onbemande vliegtuigen gaan razendsnel. Dat levert voor de overheid zowel kansen als bedreigingen op. En vooral ook vragen. Pieter Elands leidt namens TNO een vierjarig onderzoeksprogramma ‘Onbemande Systemen’ voor het ministerie van Defensie. Spannende technologie en inmiddels een vaste waarde in de operationele praktijk, maar wat betekent de invoering van onbemande systemen voor de organisatie, de processen en de samenwerking met andere systemen bij Defensie? Welke problemen levert dat op en hoe gaan we die oplossen? Een belangrijk resultaat van het onderzoeksprogramma is om onbemande systemen te beproeven alvorens ze aan te schaffen. Door middel van Concept Development & Experimentation (CD&E) wil het onderzoeksteam vaststellen of onbemande systemen geschikt zijn om de gewenste taak uit te voeren en zo ja hoe ze dan het beste kunnen worden ingezet.

Elands pleit voor een integrale aanpak als het gaat om de aanschaf van drones, waarbij aspecten als wijze van inzet, opleiding, personeel, exploitatiekosten, veiligheid en dergelijke worden meegenomen. Elands: ‘Het is niet genoeg om een onbemand vliegtuig aan te schaffen en je dan pas af te vragen wat je ermee kunt. Dat is heel verleidelijk op de korte termijn, maar leidt al snel tot problemen. TNO heeft al ruim vijftien jaar expertise opgebouwd op dit gebied voor Defensie. TNO wil deze kennis graag ontsluiten voor andere partijen in de veiligheidsketen, zoals politie, marechaussee, brandweer en kustwacht. Denk hierbij aan het structureren van het materieelkeuzeproces, maar ook aan wat onbemande systemen voor de organisaties kunnen betekenen en welke operationele behoeften ze kunnen vervullen, die niet met andere middelen kunnen worden ingevuld. Dat wil TNO heel graag samen met alle partijen uit de veiligheidsketen verkennen.’

Het NLR is al jarenlang vaste partner van TNO bij het onderzoek naar onbemande systemen voor Defensie. Elands: ‘Defensie heeft geen eigen R&D-organisatie. Dat is belegd bij onder andere TNO en het NLR. Het spreekt dan ook vanzelf dat we dit samen met NLR willen doen. Het gaat hierbij onder andere over hun specifieke kennis op het gebied van luchtwaardigheid en integratie in het luchtruim. Het onderwerp begint ook steeds meer te leven binnen de overheid. Er zijn veel departementen vanuit allerlei invalshoeken bij het onderwerp betrokken, waarbij er ook grote interesse is in het detecteren en uitschakelen van drones. En precies daarom zitten we samen met de spelers uit de veiligheidsketen om de tafel, om het ontsluiten van de reeds opgebouwde kennis op de best mogelijke manier te doen. We hebben echter te maken met verschillende partijen, ieder met een eigen achtergrond en taak, en dus ook mogelijk specifieke eisen bij de inzet van drones. Daarom doen we het stap voor stap. We mikken op een eerste workshop met alle betrokkenen aan het eind van de zomer.’

Maaike Lousberg (projectontwikkelaar) richt zich vooral op de verschillende toepassingen van drones in het veiligheidsveld. Lousberg: ‘Het aantal mogelijkheden van drones voor de surveillance bijvoorbeeld is groot. TNO weet alles van intelligente camera’s waarmee specifiek gedrag kan worden gedetecteerd. Als we dat combineren met een drone ontstaat er een oplossing die voor de politie echt meerwaarde heeft: goedkoper dan een politiehelikopter, langer in de lucht en onopvallend.’ Stap 1 is nu eerst de workshop: Elands: ‘In die workshop willen we met alle betrokkenen een behoeftestellingsproces doorlopen aan de hand van een aantal concrete cases. De deelnemers, die elk natuurlijk hun specifieke eisen hebben, kunnen dan van elkaar leren welke aspecten relevant zijn, en mogelijk kan het zelfs leiden tot onderlinge taakverdeling, zodat partij A drone X gaat aanschaffen en partij B drone Y

Wetenschapper maakt 'huishoudrobot' met domotica-functies

Een wetenschapper van de Amerikaanse universiteit MIT heeft een project op Indiegogo gezet om financiering te vinden voor het maken van een 'huishoudrobot' met domoticafuncties. De robot moet eind volgend jaar op de markt komen. Het project haalde binnen enkele uren het doel op Indiegogo, waardoor de robot daadwerkelijk gemaakt lijkt te gaan worden. De huishoudelijke robot heet Jibo en heeft onder meer een camera, kan reageren op spraakcommando's, fungeert als digitale assistent en kan dienen als afstandsbediening voor domotica om bijvoorbeeld lichten aan- en uit te zetten.

Nederlandse voetbalrobots willen doen wat Oranje niet lukte

Oranje is weer thuis en moest genoegen nemen met een derde plek. Maar misschien zit er deze zomer toch nog wel meer in: donderdag vertrekken de Nederlandse voetbalrobots voor hun WK naar Brazilië. En de verwachtingen zijn hooggespannen! De voetbalrobots van de Technische Universiteit Eindhoven mogen zich namelijk tot de favorieten rekenen. In 2012 namen ze de wereldbeker mee naar huis. Vorig jaar werden ze nipt tweede, achter de Chinezen. Die Chinezen zijn nu weer een geduchte concurrent, maar de Hollandse robots hebben het afgelopen jaar ook niet stilgezeten.

dinsdag 15 juli 2014

Voetbalrobots en zorgrobot op weg naar RoboCup in Brazilië

Foto: Bart van Overbeeke
TU/e-team Tech United vertrekt donderdag 17 juli naar Brazilië, naar de RoboCup 2014. De wedstrijden beginnen 21 juli, en het team hoopt op donderdag 24 juli weer in de finale te staan van de Middle Size League, de koningsklasse in het autonome robotvoetbal. De robots, die geheel zelfstandig voetballen, hebben allerlei nieuwe technieken, zoals verbeterde lobs, meer grip en betere strategiebepaling. Ook de TU/e-zorgrobot AMIGO is een podiumkandidaat in zijn categorie, de @Home-league.

Het TU/e-team behaalde in 2012 de wereldtitel, in Mexico-City. In 2013, toen de RoboCup in Eindhoven plaats vond, haalde het team weer de finale, maar verloor daarin met 2-3 van het Chinese team Water. “De Chinezen zijn ook nu weer een titelkandidaat”, vertelt teamcaptain en TU/e-student Robin Soetens. “Maar ook het team van de universiteit in het Portugese Aveiro is dit jaar sterk. We zijn ze in mei al tegen gekomen op een toernooi, en toen moest onze keeper erg vaak in actie komen en hebben we ze maar nét kunnen verslaan.”

Het Eindhovense team heeft desondanks de pijlen gericht op het hoogste schavot. De robots hebben weer veel verbeteringen, waaronder betere grip, door vernieuwde wielen. De techniek daarvoor hebben de Eindhovenaren gekregen van de Chinezen. Omgekeerd helpt het TU/e-team de Chinezen onder meer bij het ontwikkelen van spiegels voor hun camerasysteem. Dat lijkt wellicht vreemd, maar kennisdeling is een cruciaal onderdeel van RoboCup. Nadat de wedstrijden gespeeld zijn, laten de deelnemers in elkaars keuken kijken. Dit om de ontwikkeling van betrouwbare en betaalbare  robotica te versnellen, ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een virtueel doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan.

Een van de andere verbeteringen dit jaar is de hogere precisie bij lobballen. Ook hebben de robots nu een krachtiger balbehandelingssysteem, waardoor ze de bal steviger vasthebben. Het TU/e-team verloor vorig jaar van het Chinese team, onder meer doordat de Chinese robots te makkelijk de bal konden afpakken. Verder sleutelde het team aan de besluitvaardigheid bij het nemen van beslissingen, door de robot aan de bal verder vooruit te laten denken.

Daarnaast heeft de centrale RoboCup-organisatie dit jaar de regels voor het voetbal weer aangescherpt, om combinatiespel te bevorderen en deelnemers te dwingen om te blijven innoveren.  Zo mogen dribbels dit jaar niet langer zijn dan drie meter. De robots spelen geheel onafhankelijk, ze worden niet bestuurd door mensen.

Niet alleen de voetbalrobots maken goede kansen op een wereldtitel, ook zorgrobot AMIGO behoort in zijn categorie, de @Home-league, tot de kanshebbers. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Bij de eerste deelname, in 2011, behaalde AMIGO de 14de plaats. In 2012 was de Eindhovense zorgrobot 7de, en vorig jaar 3de. Het team hoopt die stijgende lijn voort te zetten, met een tweede of zelfs eerste plaats in Brazilië.

De wedstrijden op het WK RoboCup vinden plaats in het Braziliaanse João Pessoa, van 21 tot 24 juli. Voorafgaand zijn er twee ‘set-up’- dagen, en afsluitend is er een symposium voor kennisdeling. Dat de RoboCup in hetzelfde land is als het ‘echte WK’, is overigens toeval.

Als ballet en gigantische robots samenkomen

Ongelofelijke dansmoves en gigantische robots, dat klinkt als twee tegenstrijdigheden die nooit samen zouden komen. Het tegendeel is waar: Tarik Abdel-Gawad bedacht een geüpdate versie van Tchaikovsky’s ballet Francesca da Rimini, dat bekend staat om het hartbrekende onderwerp en de precisie in de bewegingen. Hij liet het stuk choreograferen door Yuri Possokhov, met in de hoofdrollen Joan Baoda en Maria Kochetkova. Het eindresultaat wordt gefilmd door een camera die door een gigantische robot wordt bestuurd.

MIT werkt aan robots die van vorm kunnen veranderen

Het technologie-instituut MIT heeft een materiaal ontwikkeld dat zowel stevig en rigide als zacht en buigzaam kan zijn. Daarmee moet het bijvoorbeeld mogelijk worden om robots te maken die zich kunnen omvormen en zich in kleine ruimtes kunnen wurmen. Volgens wetenschappers van MIT, die samenwerkten met onderzoekers van het Max Planck-instituut en Stone Brooks-universiteit, wordt het materiaal gemaakt met een soort schuimstructuur op basis van polyurethaan die wordt bedekt met een laag was.

maandag 14 juli 2014

Europese samenwerking leidt tot aanpakken bedrijven in melkrobots in Denemarken

De Deense mededingingsautoriteit heeft een dochteronderneming van de Nederlandse melkrobotfabrikant Lely Scandinavia en enkele Deense ondernemingen aangepakt voor het schenden van het Europese en Deense mededingingsrecht.

De ondernemingen spraken onder andere prijzen af en verdeelden gebieden. Eind 2011 assisteerde de toenmalige Nederlandse Mededingingsautoriteit, één van de voorlopers van de Autoriteit Consument & Markt, de Deense autoriteit bij het vergaren van bewijs in Nederland bij de Nederlandse moeder van Lely Scandinavia.

De zaak laat zien dat nationale mededingingsautoriteiten in de EU in toenemende mate en steeds hechter met elkaar samenwerken.

Wanneer doet een botsing met een robot pijn?

Waar gehakt wordt, vallen spaanders. Als mensen en robots zij aan zij met elkaar werken, kan er altijd iets fout gaan. Denk aan een botsing tussen een robot en een mens. Terwijl onderzoekers hard werken om robots zo sensitief mogelijk te maken en zo de kans op dit soort botsingen te voorkomen, is er eigenlijk nog nooit onderzocht waar de grens tussen onschuldig contact en een schadelijke botsing ligt. Wanneer gaat een aanraking van een robot een probleem worden? Hoeveel kracht moet een robot uitoefenen om een schram op de arm te veroorzaken? Of een blauwe plek op het been? Of een wond in het gezicht?

zondag 13 juli 2014

Robot schrijft de Tora over

Een robotarm beweegt van rechts naar links over het papier terwijl hij Hebreeuwse letters produceert. In het Joods Museum in Berlijn is een industriële robot bezig de Tora nauwgezet te kopiëren met pen en inkt. De Tora bestaat uit vijf boeken: Beeresjiet (Genesis), Sjemot (Exodus), Wajikra (Leviticus), Bemidbar (Numeri) en Dewariem (Deuteronomium).

zaterdag 12 juli 2014

Robot kan Angry Birds leren spelen

Het Georgia Institute of Technology heeft een robot ontworpen die kan leren om Angry Birds te spelen. Volgens de universiteit is de robot vooral ontworpen om kinderen met motorische problemen te helpen. In een video wordt uitgelegd hoe dit precies in zijn werk gaat. De robot kijkt eerst naar de veeg- en tikbewegingen van een kind dat Angry Birds speelt. Vervolgens leidt hij af of het kind hierin succesvol is.

Amazon dient formeel verzoek in voor bezorging met drones in VS

Amazon heeft de Amerikaanse luchtvaartautoriteiten formeel toestemming gevraagd om op beperkte schaal met drones pakketjes af te leveren. Vooralsnog zullen de onbemande vliegtuigjes worden ingezet rond het hoofdkantoor in Seattle. De eerste drones die Amazon testte voor zijn zogeheten Prime Air-dienst konden ruim 2,27 kilo tillen en zouden daarmee 86 procent van de via de webwinkel gekochte producten kunnen bezorgen.

woensdag 2 juli 2014

Agrarische robots van WUR scoren in Duitsland

Tijdens de DLG-Feldtagen werd parallel aan de show het Field Robot Event georganiseerd, op het terrein van Duitslands grootste openlucht-landbouwbeurs. De Wageningen Universiteit deed dit jaar voor het eerst mee met twee robots. De bestaande Bullseye en de nieuwe Trackking. Ze behaalde een zevende en tiende plaats in het algemeen klassement. Hermen de Jong, een van de teamleden, verteld wat er goed ging en het doel achter het knutselen met robots.

Google trekt robonaut terug uit militaire wedstrijd

Onderzoeksinstituut DARPA is een belangrijke speler kwijt: Google trekt zijn robot terug uit de race. De robot van Google die eind vorig jaar hoge ogen gooide bij een competitie tussen diverse soortgenoten, doet niet meer mee aan de Robotics Challenge van Amerikaans militair onderzoeksinstituut DARPA. Het bedrijf trekt de menselijke robot van Team Schaft terug, die eerder nog onder meer de Valkyrie van NASA en Google/Boston Dynamics' ATLAS versloeg.