Ads Top

Zelfrijdende auto straks altijd en overal online

De vraag is niet of hij er komt, maar wanneer hij op de openbare weg rijdt: de zelfrijdende auto. Nog niet zo heel lang geleden was de zelfbesturende auto vooral te zien in films en televisieseries. Maar dat gaat binnenkort veranderen. “Er zijn nu al zelfrijdende voertuigen in afgeschermde omgevingen, zoals de bussen op Schiphol”, vertelt Jimmy Wind, Managing Director M2M bij KPN.

Inmiddels hebben allerlei partijen zich gestort op de ontwikkeling van zelfbesturende auto’s. En met succes. Vorige zomer reed een Mercedes Benz S 500 moeiteloos 100 kilometer op eigen kracht. En in De Verenigde Staten voert Google tests uit met zelfrijdende auto’s.

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) wil de weg vrij maken voor het grootschalig testen van zelfrijdende auto’s in Nederland. Op die manier kan Nederland internationaal een voortrekkersrol vervullen, kondigde ze onlangs aan. Na de zomer maakt ze bekend waar en onder welke voorwaarden testritten uitgevoerd kunnen worden.

Communicatie is de sleutel bij het succesvol ontwikkelen van zelfbesturende auto’s. Doordat auto’s dankzij nieuwe technieken met elkaar en hun omgeving in contact staan en kunnen communiceren hoeft de bestuurder van zo’n connected car straks vrijwel niets meer te doen.

De connected car biedt KPN kansen voor het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, vertelt Wind. Zo moeten alle nieuwe auto’s die vanaf 2015 in Europa worden verkocht, zijn uitgerust met het waarschuwingssyteem eCall. Dat waarschuwingssysteem zorgt ervoor dat een auto zelf 112 belt bij een ongeluk. KPN levert de simkaarten die daarvoor nodig zijn en zorgt dat het signaal voorrang krijgt op het netwerk.

Het verplichte waarschuwingssysteem biedt tal van andere mogelijkheden. Wind: “Dit is de eerste stap naar een connected car voor iedereen. Als auto’s door eCall eenmaal zijn verbonden met het netwerk kan KPN veel meer diensten aanbieden, zoals infotainment en telematica.”

De mogelijkheden zijn eindeloos, zegt Wind. Dat begint bij internetradio, actuele locatie-informatie, uitgebreide navigatiegegevens en updates voor de software in de auto. KPN biedt nu al connectiviteit in de Tesla Model S met een KPN-simkaart, zodat updates binnengehaald kunnen worden. Maar het gaat nog veel verder. Wind: “Wie bijvoorbeeld op zoek is naar een huis kan door een koppeling met Funda een seintje krijgen dat er in de buurt een woning te koop staat die aan de eisen voldoet.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.