vrijdag 29 augustus 2014

Nederlandse student gaat rijk worden met robotvogels



Een student van de Universiteit van Twente heeft een robothavik gebouwd die zo echt lijkt dat 75 procent van de vogels voor hem vluchten. De vogel komt uit een 3D-printer en is niet alleen een mooie gadget, hij kan ook op vliegtuigen en boerderijen ingezet worden om daar zwermen te verjagen. 'Nu is er ook een natuurlijke reden voor vogels om weg te blijven', zegt Nijenhuis tegen Wired.

Ook Google test bezorgdrones

Google is in navolging van Amazon begonnen met het testen van bezorgdrones onder de noemer Project Wing. Het gaat om een hybride toestel dat het midden houdt tussen een helicopter en een vliegtuig. Het bedrijf blijkt het toestel al twee jaar in Australië te testen, samen met Unmanned Systems Australia, zo ontdekte The Atlantic. De drone landt niet, maar laat een pakje via een touw naar beneden zakken.

Dominee: God is een drone

Als je God toch eens ergens mee zou moeten vergelijken. Waarom dan geen drone? De onbemande vliegtuigjes zijn voor de Texaanse Ed Young een controversieel doch bruikbaar metafoor in zijn kerkdiensten voor duizenden bezoekers van de Fellowship Church. Net als een drone is God alwetend, alomtegenwoordig en almachtig, predikt de aanhanger van het evangelisch christendom in drie kerklezingen.

vrijdag 22 augustus 2014

Drone fans willen helderheid scheppen voor consumenten

Drones zijn razend populair en vliegen letterlijk de winkel uit. Toch tast de consument over het wettelijk toegestane gebruik van zijn drone volledig in het duister en dit terwijl er wel boetes door de overheid worden uitgedeeld. Een groep drone-liefhebbers bundelt krachten om helderheid te scheppen voor consumenten.

Drones zijn ongekend populair bij consumenten. Het steeds toegankelijkere prijsniveau en de toenemende functionaliteiten maken de drone tot de ideale gadget. Zo zijn er drones die volledig voorgeprogrammeerd zonder bestuurder kunnen vliegen en verschijnen binnenkort de eerste drones op de markt die een gebruiker automatisch volgen. Laatstgenoemde drones worden ongetwijfeld zeer populair bij action sporters voor het filmen van hun stunts.

Terwijl de techniek zich blijft ontwikkelen en drones als warme broodjes over de toonbank vliegen, tast de consument nog volledig in het duister over het wettelijk toegestane gebruik van drones. Er is veel onduidelijkheid over de regelgeving voor het gebruik van drones door consumenten. De huidige regels berusten op de regelgeving voor modelvliegen, welke niet voldoende aansluit op dit nieuwe fenomeen.

Ondanks de onduidelijke regelgeving worden er wel boetes uitgedeeld door justitie. Zo werd begin augustus een hobbyist uit Nijkerk beboet voor het vliegen met zijn drone. Justitie spoorde de Nijkerker op naar aanleiding van luchtopnames op YouTube die hij had gemaakt van een brand in Bunschoten eerder dit jaar. De luchtfotograaf hing een boete van maximaal 7800 euro boven het hoofd, maar kwam er met een tweetal boetes van 300 euro enigszins goed van af.

Afgelopen weekend werd ook in Den Haag een 45-jarige man gearresteerd voor het vliegen met een drone. De man vloog met zijn drone tijdens de jaarlijkse vuurwerkshow in Scheveningen en werd op staande voet aangehouden. Volgens de politie was de man in overtreding van de Regeling Modelvliegen.

Op basis van de Regeling Modelvliegen zijn er momenteel nog vele vraagstukken voor consumenten. Om enige structuur in deze wirwar van regelgeving te krijgen, hebben vele drone liefhebbers hun krachten gebundeld in een online informatie platform. Dit nieuwe platform is niet alleen een informatiekanaal, maar zal ook als spreekbuis voor de consument fungeren in de richting van betrokken instanties om bepaalde vraagstukken te beantwoorden.

Op Drones.nl kunnen consumenten alle informatie vinden die zij nodig hebben op het gebied van drones. Naast de laatste updates op het gebied van regel- en wetgeving, biedt het nieuwe platform ook onafhankelijke reviews van populaire consumenten drones, een collectie aan drone video's en het laatste drones nieuws. Ook kunnen consumenten iedere vraag op het gebied van onbemande voertuigen stellen in het openbare drones forum.

De nieuwe online portal is een initiatief van een uitgebreid team van drone liefhebbers. De redactie bestaat onder andere uit luchtfotografen, droneshop eigenaren en drone liefhebbers. In de eerste dagen na livegang werd de website al door duizenden geïnteresseerden bezocht.

Informatiemiddag en demonstratie paprika-oogstrobot op 4 september

Op donderdag 4 september organiseert Wageningen UR Glastuinbouw een informatiemiddag over de resultaten van het Europese onderzoeksproject Clever Robot for Crops (CROPS). Het onderzoek heeft onder andere geleid tot de ontwikkeling van de paprika-oogstrobot, die tijdens de bijeenkomst wordt gedemonstreerd. De informatiemiddag vindt plaats bij Demokwekerij Westland in Honselersdijk. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is noodzakelijk.

Na 3,5 jaar onderzoek is de integratie van de ontwikkelde modules van de oogstrobot afgerond. Onlangs is de performance van de robot in een commerciële kas onderzocht voor wat betreft oogstsucces, cyclustijden en oorzaken van fouten. De resultaten van deze experimenten, inclusief een economische analyse, worden tijdens de informatiemiddag van 4 september gepresenteerd. Ook wordt er een demo met de robot gegeven. Deze demo zal in de expositiehal plaatsvinden, dus niet in een paprikagewas.

De informatiemiddag vindt plaats in het Innovatie en Demonstratiecentrum (IDC) Robotica dat gevestigd is in Demokwekerij Westland, Zwethlaan 52, 2675 LB Honselersdijk. Daar wordt de robot op dit moment tentoongesteld. De tentoonstelling en de informatiemiddag vallen binnen het 'Robotica en mechatronica evenement glastuinbouw'.

zondag 17 augustus 2014

Een robot als kamermeisje

In het Aloft Hotel in het Californische Cupertino (waar ook Apple's hoofdkantoor staat) wordt komende week als test een robot ingezet voor roomservice. De Botlr is bijna een meter groot en heeft een cilinder-achtige vorm. Hij rijdt zelfstandig door de gangen en neemt de lift om mensen van nieuwe spullen te voorzien. De robot is gemaakt in Silicon Valley door het bedrijf Savioke. De machine heeft een scherm en laadruimte waar bijvoorbeeld toiletartikelen, kranten en flesjes in bewaard kunnen worden. Een soort vuilnisbak waar je juist dingen uithaalt in plaats van er ingooit.

Nu ook drone-vertising


Drone-vertising + Wokker from HB on Vimeo.

Drones, rondom de regelgeving, waar, wanneer en tot welke hoogte er gevolgen mag worden, is nog veel te doen maar na Cat-vertising, boob-vertising is er nu ook Drone-vertising. In Rusland was er de eerste “drone-vertising” campagne voor ‘Wokker,’ het fastfood bedrijf zet drones is om de rijst en noodle gerechten te promoten.

vrijdag 15 augustus 2014

Zwerm van 1024 microrobots maakt autonoom 2d-figuren

Onderzoekers aan de Harvard University hebben een autonoom opererende robotzwerm ontwikkeld die allerhande 2d-vormen aan kan nemen. De zwerm bestaat uit 1024 zogenoemde kilobots, eenvoudige robots die via infrarood onderling communiceren. De onderzoekers van Harvard introduceerden al in 2011 de eerste 25 kilobots. Deze robots kunnen zich voortbewegen door middel van vibrerende voetjes. De kilobots communiceren onderling via infraroodontvangers en -zenders. Dankzij het eenvoudige ontwerp kost een enkele kilobot slechts 14 dollar, omgerekend zo'n 10 euro.

donderdag 14 augustus 2014

Robots sluipen vannacht door Tate - en u kunt ze besturen



Tot zondag sluipen vier kleine robots na sluitingstijd door de museumgangen van Tate Britain, bestuurd door bezoekers die na 22.00 uur Britse tijd, 23.00 uur in Nederland, voor een paar minuten de controle kunnen overnemen. Met de camera en de schijnwerpers kan je van achter je computer bijvoorbeeld de Turnercollectie bekijken, of een ander licht op de sculpturen van Henry Moore werpen. Tot vier uur 's ochtends. Dan is het museum weer het domein van de bezoekers.

dinsdag 12 augustus 2014

Onbemande vliegtuigjes helpen bij reddingsoperatie

Op woensdag 13 augustus doen internationale experts op het gebied van autonome vliegtuigtechnologie mee aan een competitie waarin ze een reddingsoperatie nabootsen. De wedstrijd vindt plaats op het militaire oefenterrein Oostdorp. Micro-vliegtuigen (Micro Air Vehicles, MAV’s) kunnen in de toekomst een belangrijke rol gaan spelen in reddingsoperaties. Ze kunnen autonoom belangrijke observaties doen en bijvoorbeeld in huizen op zoek gaan naar eventuele slachtoffers. De TU Delft is organisator van de wedstrijd en het bijbehorende congres.

De wedstrijd op het oefenterrein is onderdeel van de International Micro Air Vehicle Conference (IMAV 2014), die voor de derde maal in Nederland gehouden wordt, van maandag 11 t/m donderdag 14 augustus. De TU Delft heeft veel ervaring met microvliegtuigen en treedt daarom op als organisator van deze bijeenkomst. Het bekendste voorbeeld van Delftse technologie op dit gebied is de DelFly, een vliegtuigje waarmee wetenschappers de fladderbewegingen en intelligentie van kleine vliegende insecten trachten na te bootsen en te doorgronden.

Voor een zo’n realistisch mogelijke vergelijking met een civiele ramp, zoals een aardbeving, vindt de wedstrijd plaats in het oefendorp Oostdorp. Op dit oefenterrein van Defensie zijn vierendertig woningen gebouwd in een dorpse setting. De teams krijgen verschillende opdrachten. Met de informatie die de teams via hun micro-vliegtuigen verkrijgen, moet een gedetailleerde kaart gemaakt worden waarop te zien is welke wegen nog begaanbaar zijn. In een aantal huizen moet gecheckt worden op gewonden en één huis moet gedetailleerder in kaart worden gebracht. Ook moet vastgesteld worden of het voor reddingswerkers veilig is om naar binnen te gaan in verband met instortingsgevaar. Hoe kleiner de vliegtuigjes zijn en hoe autonomer ze de opdrachten correct kunnen uitvoeren, hoe meer punten ze verdienen.

Micro-vliegtuigen zijn voorbeelden van drones: onbemande vliegtuigen. Maar deze wedstrijd en het bijbehorende congres onderscheiden zich van andere drone-evenementen omdat ze volledig zijn gefocust op micro-vliegtuigen kleiner dan 80 centimeter. Er is te zien welke technieken in de komende jaren toepasbaar worden. Vijf jaar geleden lag de focus nog vooral op het autonoom laten vliegen van de MAV’s; dit jaar kunnen de vliegtuigjes autonoom vliegen maar moeten ze dat ook in complexe omgevingen kunnen, zoals in gebouwen en een drukke stad. Daarbij ligt de uitdaging vooral bij de sensoren die de omgeving waar moeten nemen en intelligente algoritmes om met die informatie om te gaan.

vrijdag 8 augustus 2014

Robot zet zichzelf in elkaar en wandelt weg

De robot-apocalyps komt steeds dichterbij. Deze robot kan zichzelf al zonder mensenhulp in elkaar vouwen, om vervolgens weg te lopen alsof er niks aan de hand is. Pleh. Door Origamitechnieken te gebruiken hebben wetenschappers van Harvard en MIT een robot ontwikkeld die zichzelf in vier minuten tijd operationeel maakt. De robot bestaat uit één vel papier dat na wat complexe vouwen transformeert tot een krab-achtig android.


woensdag 6 augustus 2014

Robot kijkt door muren heen

Robots kunnen door muren kijken via Wifi en zo 'zien' wat er in afgesloten ruimtes staat. In de toekomst zou de technologie zelfs kunnen worden ingezet bij het redden van mensen onder het puin van ingestorte gebouwen. De Universiteit van Californië experimenteert met robots die uiteindelijk mensen (al dan niet bewegend en levend) kunnen opsporen in afgesloten ruimes. De eerste testen zijn bemoedigend: de robots kunnen nu al vaste objecten in een afgesloten ruimte in kaart brengen en dus een redelijk accurate plattegrond leveren van gebouwen die nog niet door hulpverleners zijn betreden, meldt Engadget.

maandag 4 augustus 2014

Robot in de 
fabriek, vaklui op bouwplaats

Industrialisering in de bouw is voornamelijk voorbehouden aan de prefabricage van bouwdelen. Daar doen robots ook hun intrede. De vraag is welke invloed dat heeft op de bouwplaats. Eén van de vragen daarbij is of architecten, uitvoerders en constructeurs zich moeten aanpassen aan de robots. Hierover lopen de meningen uiteen. “Bij de prefabricage van bouwdelen is de invloed van de robot aan de orde. Maar het is de vraag of de maatschappij zit te wachten op verdere robotisering”, zegt architect Jan Brouwer, emeritus hoogleraar Bouwtechnologie van de TU Delft en oprichter van Booosting, Stichting Industrieel Bouwen Nederland

zondag 3 augustus 2014

'Robots maken een einde aan de moderne slavernij'

De grootste dooddoener over de massale vernietiging van banen door automatisering en robottisering is dat daar vanzelf iets voor in de plaats komt.Tenslotte gebeurde dat ook na de uitvinding van het wiel, de stoommachine en de computer. De jachteconomie werd de landbouweconomie. Daarna kwam de industriële economie en toen de diensteneconomie. Het is een kwestie van tijd dat de digitale economie een nieuw luilekkerland van betaalde banen schept.

Robot liftend halverwege Canada

Hitchbot, een robot die helemaal alleen van Oost naar West-Canada lift, is al halverwege zijn ruim zesduizend kilometer lange reis. De robot, gemaakt van onder meer een vuilnisemmer en een taartstolp, heeft onder meer spraakherkenning en een led-scherm als gezicht. Met ingebouwde camera's en mobiele internetverbinding houdt Hitchbot de wereld via Twitter, Instagram en zijn eigen site op de hoogte van zijn reis.