Ads Top

Strategisch Onderzoekscentrum voor de Maakindustrie gelanceerd

Professor Joris De Schutter van de Robotics Research Group stelt een servicerobot voor die een menselijke operator helpt om een plaat van de ene ruimte naar de andere te brengen. De robot heeft twintig motoren, waardoor hij de vrijheid heeft om te beslissen hoe hij aan de opgelegde taken zal voldoen. De demonstratie is een voorbeeld van synergie tussen mens en robot: de robot helpt om het voorwerp te dragen, maar de mens behoudt de controle over de taak.
Op maandag 20 oktober werd het nieuwe Strategisch Onderzoekscentrum voor de Maakindustrie voorgesteld. Flanders' DRIVE, FMTC en laboratoria van de vijf Vlaamse universiteiten bundelen daarin hun krachten. Bedoeling is om een onderzoeksnetwerk van het niveau van imec en iMinds te realiseren.

De maakindustrie biedt in Vlaanderen werk aan ongeveer 200.000 mensen in 5.700 bedrijven, actief in de voertuig- en machinebouwindustrie en andere hoogtechnologische sectoren. Ze is goed voor 45% van de export van het Vlaams gewest en vertegenwoordigt 40% van de investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Tijdens de voorstelling van het centrum werden enkele staaltjes van toptechnologie gedemonstreerd, zoals robots die een vlottere en veilige samenwerking tussen mens en machine mogelijk maken, toepassingen van 3D-printing, en intelligente monitoringsystemen voor autonome voertuigen en voor het opsporen van productiefouten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.