Ads Top

Monteurs zijn niet bang voor robots

Monteurs zien robots als welkome hulpjes op de werkvloer. Het liefst willen ze een robot die hen helpt met de administratie, of een graafrobot. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van vier bedrijven uit de nutssector.

Robots roepen soms weerstand op: ze zouden al het werk overnemen en mensen overbodig maken. Vooral middelbaar beroepsopgeleiden - zoals monteurs- zouden het gevaar lopen hun baan aan een robot te verliezen. Maar wat denkt de monteur hier eigenlijk zelf over? Een team van vier nutsbedrijven (waterbedrijf Brabant Water, energienetwerkbedrijf Alliander, kabel- en telecombedrijf Kabelnoord en afvalbedrijf Twence) vroeg meer dan 150 monteurs naar hun ideeën over robotisering.

Allereerst blijkt dat monteurs niet bang zijn voor de komst van meer robots. 80 procent ziet niet gebeuren dat robots hun werk overnemen.. Ze zien robots niet als een gevaar, maar als een kans om hun werk te verlichten. Igor van Gemert, senior adviseur innovatie bij Alliander vat het mooi samen: “Ik geloof niet dat robots een monteur kunnen vervangen, wel dat het ze het werk een stuk lichter, interessanter en veiliger maken.”

Monteurs zien mogelijkheden in robotisering waar hun werk saai, zwaar of gevaarlijk is. Uit het onderzoek blijkt dat monteurs gemiddeld één  dag in de week kwijt zijn aan administratie en dat dit niet bepaald hun grootste hobby is: negen op de tien monteurs vindt het vooral saai. Veruit de favoriete robot bij de monteurs is dan ook een robot die hierbij een handje helpt: geen typmiep, maar een tikrobot.

Ook een graafrobot staat op het verlanglijstje. Maar liefst negen op de tien monteurs heeft te maken met fysiek zwaar werk, zoals handmatig graven. Bij één op de drie monteurs staat een graafrobot bovenaan de wensenlijst.

Het onderzoek naar robotisering is een initiatief van projectbureau CrossOver, dat samenwerkingsverbanden tussen organisaties organiseert - in dit geval tussen Nederlandse energie-, netwerk-, afval- en waterbedrijven. Dinsdag 1 december presenteert CrossOver de resultaten van het onderzoek tijdens een expertbijeenkomst bij werkgeversorganisatie WENb/WWb in Arnhem. Het onderzoeksteam gaat die middag samen met experts en monteurs aan de slag met het maken van prototypes van de gewenste robots. Deze worden tijdens de eindpresentatie van CrossOver op vrijdag 11 maart 2016 aan het publiek gepresenteerd.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.