Ads Top

7 ton voor onderzoek geavanceerde naalden voor robotgestuurde hersenchirurgie


Onderzoeker Sarthak Misra van het Universitair Medisch Centrum Groningen en de Universiteit Twente heeft een Europese subsidie van 713.000 euro toegekend gekregen. Hiermee gaat hij de komende vier jaar onderzoek doen naar de ontwikkeling van flexibele naalden voor robotgestuurde neurochirurgie die voorzien zijn van sensoren. Misra’s onderzoek maakt deel uit van het Europese project EDEN2020, waarin hij met onderzoekers van zeven Europese universiteiten en onderzoeksinstituten de krachten bundelt.

Een minimaal-invasieve neurochirurgische ingreep, bijvoorbeeld het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen, moet zeer nauwkeurig gebeuren. Met behulp van MRI kan de locatie van een tumor of ander letsel in de hersenen exact worden bepaald, maar een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald doel mist. Ook is het niet mogelijk om exact te weten waar een naald zich in de hersenen bevindt tijdens een neurochirurgische ingreep.

Met de subsidie wil Misra een robotgestuurde naald ontwikkelen die is voorzien van sensoren. Daarmee kan op de micrometer (1/1000ste millimeter) nauwkeurig tijdens de ingreep met behulp van echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt en kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen. De dunne naald is flexibel en kan daardoor, in tegenstelling tot de huidige naalden, beter door weefsel manoeuvreren, waardoor gevoelig weefsel vermeden kan worden. De naald waar Misra onderzoek naar doet kan in het lichaam een afstand van ongeveer 15 centimeter afleggen.

Misra doet al geruime tijd onderzoek naar flexibele, robotgestuurde naalden en de toepassing ervan. Zo ontwikkelt hij aan het onderzoeksinstituut MIRA (instituut voor Biomedische Technology en Technische Geneeskunde) van de Universiteit Twente een robotgestuurd systeem dat met behulp van flexibele naalden magnetische deeltjes in het menselijk lichaam kan injecteren, waarmee het toedienen van medicatie zeer nauwkeurig gedaan kan worden. Sinds 2014 is Misra ook verbonden aan het UMCG, waar hij onder meer samenwerkt met de afdeling neurochirurgie en de afdeling radiotherapie om de kennis en ervaring uit de klinische praktijk te gebruiken bij zijn onderzoek.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.