dinsdag 29 december 2015

UZA start met blaasverwijdering via robot

Urologe dr. Karen Fransis heeft voor het eerst in het UZA een blaasverwijdering aan de hand van robotchirurgie uitgevoerd. Hierbij werd de gehele operatie uitgevoerd zonder de buik te openen, en werden er enkel een aantal kleine sneetjes gemaakt van 8 mm voor gebruik van het robotinstrumentarium. Bedoeling is om meer patiënten met deze techniek te kunnen behandelen omdat het voor de patiënten heel wat voordelen biedt.

Ruim 18 op 1.000 mannen en 4 op 1.000 vrouwen lopen het risico om vóór de leeftijd van 75 jaar met de diagnose van blaaskanker geconfronteerd te worden. Een cystectomie, of een verwijdering van de blaas, is de hoeksteen van de behandeling van spierinvasieve blaaskanker. Ook voor niet- oncologische aandoeningen kan het nodig zijn de blaas te verwijderen.

Bij een klassieke blaasverwijdering wordt een snede gemaakt in de onderbuik, van het schaambeen tot de navel of hoger. Deze patiënten blijven gemiddeld tweeënhalve tot drie weken in het ziekenhuis. Door de techniek die Dr. Karen Fransis gebruikt met behulp van de operatierobot  – de Da Vinci Xi - gebeurt de volledige operatie in de buik en wordt de buik dus niet geopend. “Ook het inplanten van de urineleiders in een stuk darm voor een stoma, of het maken van een nieuwe blaas met een stukje dunne darm, gebeurt via de kijkoperatie en dus via kleine sneetjes. De resultaten op vlak van genezing van blaaskanker zijn zowel bij de klassieke open benadering als de techniek met de robotchirurgie gelijkwaardig. De belangrijkste voordelen van de robottechniek is het sneller herstel, minder pijn en minder bloedverlies. Het ziekenhuisverblijf wordt gereduceerd tot gemiddeld acht tot tien dagen doordat de patiënten veel sneller terug kunnen eten en actief zijn”, duidt dr. Karen Fransis. 

Dr. Fransis vervoegde in het voorjaar van 2015 het urologisch team van het UZA. Ze heeft jarenlange ervaring met robotchirurgie voor zowel oncologische als niet-oncologische robotingrepen. Voor deze techniek van blaasverwijdering volgde ze een intensieve training in een van de grootste expertisecentra voor robot geassisteerde cystectomie, het Karolinska Instituut in Stockholm.

“Niet alleen verloopt het herstel sneller, er zijn vermoedelijk ook betere resultaten mogelijk in het voorkomen van urineverlies en impotentie bij  het maken van een nieuwe blaas met dunne darm. Als we bij mannen de blaas verwijderen, verwijderen we ook de prostaat. Een belangrijk voordeel van robotchirurgie is dat we bij de verwijdering van de prostaat zo precies kunnen werken dat we in sommige gevallen de zenuwen beter kunnen sparen. Het zijn deze zenuwen die zorgen voor de erectie.”

“Door al deze voordelen voor het herstel van het functioneren van de patiënt, is het een belangrijke stap dat het UZA deze ingreep kan aanbieden. We zijn het vierde ziekenhuis in België en het eerste in de Antwerpse regio die de robottechniek gebruikt waarbij voor geen enkel onderdeel van de ingreep de buik nog geopend wordt”, besluit dr. Karen Fransis.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten