donderdag 7 januari 2016

TU Delft viert 174e verjaardag met mens én robot

Robots nemen steeds vaker deel aan ons leven, en de maatschappelijke discussie over robotisering zal zich naar verwachting ook in 2016 onverminderd voortzetten. Hoe kunnen robots onze kwaliteit van leven en werk verbeteren? Hoe zorgen we ervoor dat zij goed met ons om kunnen gaan – en andersom? En hoe ver zijn we eigenlijk precies met de ontwikkeling van slimme robots? Deze vragen staan centraal tijdens een seminar en academische plechtigheid rondom het thema Robotica waarmee de TU Delft op vrijdag 8 januari haar 174e verjaardag viert.

We leven in een wereld waarin de apparaten die we gebruiken, steeds slimmer worden. Hoe gaan wij om met deze apparaten? Zijn het slechts gebruiksvoorwerpen, of werken we met ze samen? En hoe kunnen we de controle houden over deze zelflerende apparaten? Tijdens het seminar ‘Intelligent robots: tools or team mates?’ komen onderliggende communicatie- en bedieningsprincipes aan de orde. De (internationale) sprekers zullen deze principes benaderen vanuit onder andere kunstmatige intelligentie, mens-machine interactie en samenwerking tussen mens en machine.

‘s Middags plaatst prof. dr. Robert Babuska, wetenschappelijk directeur van het TU Delft Robotics Institute, in zijn diesrede ‘Our future with robots’ de ontwikkeling van slimme robots in een breder perspectief. Hierbij legt hij uit hoe robotica zich tot het bredere begrip ‘kunstmatige intelligentie’ verhoudt, en laat hij zien hoe ver de ontwikkeling van intelligente robots nu echt gevorderd is. Aan de hand van voorbeelden illustreert hij waar we tegenaan lopen als robots niet meer los van ons werken, maar met ons werken, en hoe het roboticaonderzoek antwoorden zoekt op deze nieuwe vragen. Ook breekt hij een lans voor de stimulering en facilitering van deze ontwikkeling op nationaal niveau vanuit de overheid, om ervoor te zorgen dat Nederland in de toekomst bij de koplopers op dit gebied blijft horen.

Sebastian Thrun, professor in Computer Science aan Stanford University, spreekt tijdens het ochtendseminar over intelligente machines, en hoe deze omgaan met de weerbarstige omgevingen waarin zij steeds meer te vinden zijn. Tijdens de academische plechtigheid in de middag ontvangt hij een eredoctoraat van de TU Delft, en in zijn presentatie zal de relatie tussen onderzoek, ondernemen en onderwijs in de ontwikkeling van robotica centraal staan. Als (onder andere) professor en wetenschapper, leider van de ontwikkeling van Google’s zelfrijdende auto, en oprichter van online onderwijsplatform Udacity, wordt hij wereldwijd als pionier gezien in het verbinden van deze werelden.

Tijdens de academische plechtigheid zal rector magnificus Karel Luyben uit handen van Robert Babuska het eerste exemplaar ontvangen van een bijzonder boek: ‘Robotics for future presidents’. Dit rijk geïllustreerde boek biedt een overzicht van de wereldwijde ontwikkelingen op het gebied van robotica, inclusief een visie op deze ontwikkelingen vanuit het TU Delft Robotics Institute en een keur aan internationale experts. Hiermee biedt het onmisbare informatie aan diegenen die beslissingen nemen over de implementatie van robotica op de werkvloer en in het dagelijks leven. Aan het eind van het boek is in een compacte tijdslijn de geschiedenis van robots te zien. Het boek is in opdracht van het TU Delft Robotics Institute samengesteld door wetenschapsjournalisten Bas de Hond, Bennie Mols en Bram Vermeer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten