‘Huid’ van sensoren maakt samenwerken met robotarm veiliger
De TU Delft heeft samen met andere partijen een prototype van een robotarm ontwikkeld die volledig is bedekt met sensoren. Daardoor zijn mogelijke botsingen tussen mensen en de robotarm in een werkomgeving, in principe automatisch te voorkomen.
Op het evenement RoboBusiness Europe 2017 (van 19 t/m 21 april in Den Haag en Delft), zullen de bezoekers op een bijzondere manier worden begroet. Dit gebeurt namelijk door een robotarm die volledige bedekt is met sensoren, die onder meer de afstand van de robotarm tot objecten of personen kunnen meten. De robotarm, ontwikkeld door de TU Delft in samenwerking met een groot aantal partners, is een van de opbrengsten van het EU-project Factory in a Day.
Een belangrijk aspect bij Factory in a Day is de veiligheid voor mensen bij het samenwerken van robots (zowel robotarmen als mobiele robots). Een mogelijke manier om botsingen van robots met mensen in de werkomgeving te voorkomen, is het plaatsen van sensoren op de robot, die de afstand tot objecten waarnemen. Daartoe heeft de Technische Universität München een’huid’ van sensoren ontwikkeld. Hierdoor kan de robot met een intelligente aansturing zelf contact/botsingen met mensen vermijden.
‘Er zijn al wel methodes om de veiligheid rond bewegende robots te vergroten, maar nog niet op deze slimme en efficiënte manier’ zegt onderzoeker Carlos Hernandez Corbato van de TU Delft. ‘De sensoren meten druk, afstand, versnelling en temperatuur. Deze robotarm heeft bovendien als groot voordeel dat hij zelfkalibrerend is.’
‘De TU Delft heeft zich vooral gericht op de software (open source) voor deze robotarm en op de integratie van alle systemen. Het systeem met sensoren is in principe van toepassing op robotarmen in allerlei toepassingen.’
Geen opmerkingen: