Ads Top

Netwerk van sociale robots begeleidt mensen met een verstandelijke beperking

De Stichting Philadelphia Zorg, die zich vooral richt op de ondersteuning van mensen met een verstandelijke beperking, heeft een robotnetwerk in gebruik genomen. De bewoners krijgen bij toerbeurt hun eigen sociale robot toegewezen. Met de robot Phi, een variant van Pepper, is al een jaar lang geëxperimenteerd.

Greet Prins, voorzitter Raad van Bestuur Stichting Philadelphia Zorg, verscheen gisteren met Phi op het podium van eHealth Convention in Amsterdam. Het bijzondere is volgens haar dat de sociale robot met eigen software op maat kan worden geprogrammeerd. De inhoudelijke bijdrage van wat Phi moet kunnen komt dus helemaal van cliënten, medewerkers en verwanten zelf.

Philadelphia vindt het belangrijk dat cliënten en medewerkers in de praktijk kennis maken met sociale robotica. Een sociale robot richt zich voornamelijk op het leren herkennen van emoties en kan daar ook op reageren. De robot is met andere woorden zelflerend. Prins moest wel toegeven ‘dat we nog aan het begin staan en de robots dus nog veel fouten maken.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.