Ads Top

Bijna een derde hoogopgeleiden ziet op termijn robot baan overnemen

29 procent van de Nederlandse hoogopgeleiden is bang dat de opkomst van AI er op termijn voor kan zorgen dat hun baan verdwijnt. Dit blijkt uit recent onderzoek van executive searchbureau Whyz onder 1.089 hoogopgeleiden uit verschillende branches. De vrees voor robots die hun baan overnemen is het hoogst onder financials, informatie- en communicatieprofessionals.

In het onderwijs is deze bezorgdheid echter een stuk minder aan de orde. Slechts 13 procent van de onderwijsprofessionals is onder de indruk van de baanbedreigende risico’s door AI. Ook in de industrie maakt men zich met 20 procent weinig zorgen over de toekomst.

Hoewel bijna een derde van de hoogopgeleiden zich zorgen maakt over de toekomst van zijn of haar baan, denkt 36 procent van hen dat samenwerken met robot op basis van kunstmatige intelligentie kwalitatief beter werk oplevert. Toch zegt 86 procent van de ondervraagden in de toekomst liever geen robot als baas te hebben. Grote tegenstanders zijn financials en het onderwijs (beide 91 procent). Opvallend is dat de bouw met 29 procent een grote voorstander is van robots als leidinggevenden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.