Ads Top

Duurzaam robotisch textiel bij Fair FashionTech

Van hightechrobotvest tot gepersonaliseerde schoen. Tijdens Fair FashionTech op 8 februari in DesignLab University of Twente namen onderzoekers en mode-experts het publiek mee in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van smart textiles en wearable technology. Rode draad van Fair FashionTech: hoe maken we de textielwereld – één van de meest vervuilende industrieën op deze aardbodem – duurzamer? Enkele highlights van het evenement.

“Ik was de laatste in de klas met een smartphone,” bekent Hellen van Rees tot vermaak van de aanwezigen. Toch vervult de Twentse modeontwerpster een spilfunctie in de ontwikkeling van het hightechrobotvest voor postuurcorrectie, samen met onderzoeksters Geke Ludden en Angelika Mader. Onder belangstelling van fashion techies, regionale en landelijke media lanceert het trio tijdens Fair FashionTech hun prototype voor het project ‘Textile Reflexes’, onderdeel van het EU Horizon 2020 project WEARSustain.

Het idee voor de stof van het robotvest komt van Van Rees’ hand. “Ik maak graag nieuwe stoffen van ongebruikelijke materialen, met duurzaamheid in het achterhoofd.” Zo ontstaat haar idee om van textielafval beweegbare vierkantjes te maken.

Onderzoekster Geke Ludden vertelt dat zij en collega Mader geboeid waren door het materiaal. "Daar kunnen we wat mee, dachten we. De vraag rees hoe je bewegend textiel inzet om tactiele feedback aan de drager van het textiel te geven."

Houdingcorrectie leek het trio een goed idee als eerste case voor een prototype. De basis voor het robotvest was gelegd. Mader en Ludden voegden ontwerpverfijning en hardware toe. Nu zorgen elektronica en een kleine computer in de kleding ervoor dat de bewegende vierkantjes naar elkaar toe kunnen trekken. Het robotvest geeft je letterlijk een duwtje onder in je rug als je houding niet goed is.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.