Ads Top

Nieuwe robotarm stoomt HvA-studenten klaar voor de toekomst

In de werkplaats van de HvA-faculteit Techniek huist sinds kort een robotarm, die deze maand officieel is onthuld. Studenten en onderzoekers van de hogeschool kunnen dankzij de robotarm met de nieuwste technologieën gaan ontwerpen. De robotarm kan straks – met hun input- onder meer grijpen, stapelen, plastic vervormen, kloppen, zuigen, frezen, lasersnijden en zelf voorwerpen herkennen.

“Stephen Hawking zei dat robots uiteindelijk mensen gaan vervangen,” zegt lector Inge Oskam bij de feestelijke onthulling van de robotarm. “Deze robot gaat ons niet vervangen, maar ons wel verder naar de toekomst leiden van ons toegepast onderzoek.”

De robotarm van bijna twee meter staat achter een glazen wand in de kelder van HvA-gebouw Leeuwenburg. Bij de opening staat het publiek achter het raam, want de ruimte moet verlaten zijn voordat de robot in actie komt. De beveiliging en begrenzing van de robotarm zijn geregeld door studenten Elektrotechniek (Engineering). Dat is geen overbodige luxe, want de robotarm kan in potentie rondmaaien met wel zeven meter per seconde.

Bij de opening bouwt de robotarm een muur van bakstenen in een net patroon; een opdracht die van tevoren door studenten is geprogrammeerd. De HvA’ers gaan zelf alle mogelijkheden van de robotarm opbouwen. Zo werken Elektrotechniek-studenten (Engineering) momenteel aan verschillende koppen die je op de robotarm kunt bevestigen, zoals een grijper of een zuiger. Studenten Technische Informatica (HBO-ICT) ontwikkelen de software en de designflow in de computer, waarop de robotarm reageert. Zij ontwerpen ook een digitale vision-aansturing, waarmee de robotarm voorwerpen zelfstandig kan herkennen.

En dan zijn er nog geheel nieuwe toepassingsmogelijkheden te verzinnen: die gaan studenten van de afstudeerrichtingen Robotica (HBO-ICT) en Mechanica (Engineering) uitdenken, ontwerpen en bouwen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.