zaterdag 30 juni 2018

Disney ontwikkelt 'stuntrobots'

Disney Imagineering, het onderdeel van het bedrijf dat zich bezighoudt met het ontwerp en de ontwikkeling van Disney-parken, heeft zogenaamde Stuntronics ontwikkeld. Dat zijn een soort stuntrobots, die bijvoorbeeld in shows kunnen worden gebruikt. Twee Disney-medewerkers vertellen aan TechCrunch dat het Struntronics-project voortkwam uit de realisatie dat Disney-personages tegenwoordig veel meer in actie zijn. Het project was een manier om die actie over te brengen, bijvoorbeeld in shows in parken.

vrijdag 29 juni 2018

Wetenschappers hebben een vliegende robotdraak ontwikkeld

Onderzoekers verbonden aan de Universiteit van Tokio werken met hun DRAGON robot aan een vliegende draak, die dankzij een aantal gekoppelde stukken verschillende vormen kan aannemen. Het prototype maakt gebruik van een stel ventilatoren om zichzelf in de lucht te houden en van vorm te veranderen.

donderdag 28 juni 2018

Deze drones helpen badmeesters

Als badmeester heb je een belangrijke taak, maar het is niet altijd mogelijk om iedere plek van het zwembad in de gaten te houden. Een stel studenten van de TU Eindhoven heeft een combinatie van drones ontwikkeld die de badmeester hierbij kunnen helpen.

woensdag 27 juni 2018

Drones ingezet om nieuwe graanvariëteiten te bestuderen in Vlaanderen

Sinds november 2017 zet AVEVE in samenwerking met het Vlaamse onderzoekscentrum VITO drones in om de kwaliteit van nieuwe graanvariëteiten sneller en meer betrouwbaar te kunnen bepalen. e MapEO-drone vliegt op verschillende tijdstippen tijdens het groeiseizoen over de percelen en verzamelt op die manier informatie over het groeiproces van de gezaaide granen (zoals de gezondheidsindex). Op basis van deze resultaten bekijkt AVEVVE welke de beste en meest geschikte zaaigraanvariëiteiten zijn die aan de landbouwer worden voorgesteld.

dinsdag 26 juni 2018

IMSystems ontvangt groeikapitaal voor de doorontwikkeling van technologie in de robotica

Het is een ware revolutie in de robotica: de Delftse startup IMSystems, spin-off van de TU Delft, heeft een alternatief ontwikkeld voor tandwielaandrijving. Met behulp van dit nieuwe transmissiesysteem, de Archimedes Drive, wordt kracht stukken efficiënter overgebracht, in een compacter formaat en tegen lagere kosten. Dat zorgt ervoor dat de bewegingen van robots nauwkeuriger, krachtiger en controleerbaarder worden.

Met deze drive kan een productierobot tot 40 procent meer werk leveren in dezelfde tijd en komen nieuwe toepassingen in zicht o.a. binnen de robotchirurgie.

IMSystems ontvangt nu een investering van InnovationQuarter en Lucros Investment van 600.000 euro om belangrijke stappen te zetten in de productontwikkeling en het naar de markt brengen van deze technologie. De investering is bekendgemaakt op donderdag 21 juni door wethouder van Delft Bas Vollebregt tijdens het Meet the VC’s-event van YES!Delft.

Auto’s, robots en windturbines bewegen met behulp van tandwielaandrijving. Maar dat systeem heeft nadelen. Zo grijpen de tandwielen nooit helemaal precies in elkaar, wat tot krachtverlies en onnauwkeurige bewegingen leidt. Bovendien zijn de tandwielen onderhoudsgevoelig en relatief groot en zwaar.

Het Delftse IMSystems heeft die problemen nu opgelost met een nieuw aandrijfsysteem dat de wereld van de mechanica op zijn grondvesten doet schudden.

De Archimedes Drive is de eerste echte doorbraak in de wereld van transmissies in ruim zestig jaar tijd. In plaats van tandwielen gebruikt IMSystems een gepatenteerd (planetair) vertragingssysteem met gladde holle rollers van hard staal die over elkaar rollen en de krachten op basis van wrijving overbrengen. Hiermee is IMSystems in staat in een kleiner en lichter model meer kracht te leveren dan bestaande alternatieven.

Bovendien zijn de overbrengingen nauwkeuriger door het ontbreken van speling. Daarnaast heeft het systeem geen smering nodig, wat significant in onderhoud scheelt. Met de belofte dat het product qua prestaties en prijs de concurrentie ver achter zich laat, wil IMSystems een revolutie teweeg brengen in de roboticamarkt.

maandag 25 juni 2018

Utrechtse ziekenhuizen opereren met allernieuwste robot

In twee Utrechtse ziekenhuizen worden sinds kort patiënten geopereerd door de allernieuwste operatierobot. Het UMC Utrecht en het Sint Antoniusziekenhuis schaften onlangs allebei de Da Vinci 10-robot aan. Daarmee kunnen patienten nauwkeuriger, sneller en met minder pijn worden geopereerd. De nieuwe robot blijkt een veelzijdige collega te zijn, en wordt gebruikt bij complexe operaties voor alvleesklier-, lever- en darmkanker. Ook wordt gekeken of hij bij hart- en longchirurgie kan worden ingezet.

vrijdag 22 juni 2018

Deze robots zijn te besturen via handbewegingen en hersengolven

Als het aan wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology ligt hoeven we robots in de toekomst niet meer met een joystick of een andere afstandsbediening te besturen: je doet gewoon een helm met EEG-sensoren op, waarna de robot reageert op jouw gedachten en handbewegingen

donderdag 21 juni 2018

Miljoeneninvestering voor warehouserobots

De Franse start-up Exotec Solutions, maker van robots voor e-commercemagazijnen, ontvangt een investering van 15 miljoen euro. Met het nieuwe groeigeld moet de onderneming zijn activiteiten gaan opschalen. Doel: duizend robots produceren en verkopen voor eind 2019. Exotec Solutions, gelegen ten noorden van Rijsel, maakt robots voor in magazijnen die autonoom bestellingen uit de schappen halen en afleveren bij de inpaktafels.

woensdag 20 juni 2018

'Organisaties onvoldoende voorbereid op gevolgen robotisering'

Technologische ontwikkelingen, zoals automatisering en robotisering, hebben verstrekkende gevolgen voor werkprocessen en de arbeidsmarkt. Functies verdwijnen, nieuwe functies verschijnen en personeel heeft andere vaardigheden nodig. Toch staat het thema Robotisering slechts op de 21e plaats van de HR-prioriteitenlijst. Dat is een van de uitkomsten van HR Trends 2018-2019, het grootste onderzoek onder HR-professionals dat Berenschot uitvoert in samenwerking met Performa en Talentsoft.

Maar liefst 90 procent van de HR-professionals merkt nu al de gevolgen van robotisering. In 40 procent van de gevallen zijn de veranderingen vanwege technologische ontwikkelingen zelfs groot tot zeer groot. Zo leidt robotisering in 41 procent van de gevallen direct tot het verdwijnen van functies. Bijna drie kwart van de functies verandert inhoudelijk en een derde van de ondervraagde HR-professionals merkt op dat door robotisering nieuwe functies ontstaan.

Toch weet slechts 18 procent van de deelnemers aan het onderzoek wat robotisering concreet betekent voor het personeel, wat de mogelijke impact is op de bezetting, competenties, werving, scholingsbehoefte en de werkprocessen. Voor 80 procent van de HR-professionals is de impact van robotisering niet (voldoende) duidelijk.


Het lijkt alsof HR zich bij dit onderwerp in een spagaat bevindt: de impact wordt onderkend, maar toch wil of kan men er geen prioriteit aan toekennen. “Uit onze salarisonderzoeken blijkt dat ook medewerkers zich terdege bewust zijn van de impact van verdergaande digitalisering en robotisering”, aldus Hans van der Spek, vanuit Berenschot verantwoordelijk voor het onderzoek. “Zij maken zich zorgen over kunnen bijblijven qua kennis en kunde. Tegelijkertijd zijn ze teleurgesteld over de geringe ondersteuning die ze vanuit de organisatie krijgen qua advies en faciliteiten.”


Alleen in de sector Industrie en Nijverheid is sprake van enige urgentie onder HR als het over de gevolgen van robotisering en automatisering gaat. Daar stijgt het thema in 2019 naar een 12e plaats, terwijl het bij de overige sectoren rond de 20e plaats blijft steken.

dinsdag 19 juni 2018

RoboTeam Twente wacht zware opgave

Het moment is daar voor RoboTeam Twente: een jaar lang werkte het studententeam toe naar de RoboCup 2018. Dat toernooi is van start gegaan in het Canadese Montréal.

RoboTeam Twente doet mee in de Small Size League. Dat is een competitie waarin robots maximaal 15 cm hoog mogen zijn een een maximum diameter van 18 centimeter. Ambitieus als het team is, heeft het gekozen voor de A-League, de hoogste van de twee divisies. En dat betekent dus een strijd tegen de beste teams van de wereld. Een flink aantal teams is al jarenlang actief, voor Roboteam Twente is het pas het tweede jaar. Bij het debuut in het Japanse Nagoya werd het team vorig jaar veertiende in een veld van twintig deelnemers.

In het afgelopen jaar werd gewerkt aan vele verbeteringen van de robots. Verdedigend had het team de zaakjes aardig op orde, ditmaal was de aanval aan de beurt. Een nieuwe kicker, die de bal met de juiste snelheid in de juiste richting moet spelen, verbetering in de methode van het dribbelen met de bal en een vernieuwend wapen in de steekpass: zomaar wat ontwikkelingen waarmee RoboTeam Twente dit jaar voor een nog beter resultaat hoopt te gaan.

Nieuwe robotstofzuigers

iRobot Corp presenteert de nieuwe 600-serie robotstofzuigers (Roomba 671, 675 en 676). De robotstofzuigers maken het huis schoon zonder dat gebruikers daar zelf moeite voor hoeven te doen en zijn volledig connected voor smarthome-integratie.

De Roomba 671, 675 en 676 zijn compatibel met Alexa en Google Home. Via spraakbesturing kunnen gebruikers de stofzuigers starten, pauzeren en docken. Met de vernieuwde iRobot HOME-app kan de stofzuiger overal aangezet en ingepland worden voor nieuwe schoonmaaksessies. Ook toont de app waar de Roomba reinigt en geeft inzicht in de vuilste vloerdelen en schoonmaakprestaties. Wanneer taken zijn gestart en afgerond, stuurt de iRobot HOME-app automatisch een berichtje met een rapportage.

De robotstofzuigers hebben intelligente sensoren die de robot automatisch door de woning sturen. Ook onthoudt de Roomba waar hij zich bevindt en laadt hij zichzelf indien nodig tussendoor op om daarna het werk af te maken. De 600-serie staat bekend om de slimme navigatie. Ze kunnen moeiteloos onder een tafel met stoelen stofzuigen zonder dat ze komen vast te zitten. Het apparaat maakt zestig beslissingen per seconde, terwijl het onder meubels en rondom spullen navigeert. Allemaal met één druk op de smartphone, via een spraakcommando of de ‘clean’-knop op de stofzuiger.

maandag 18 juni 2018

Dit zijn de robots die in actie komen bij rampen in de VS

In deze video Great Big Story gaan we op bezoek bij ingenieur Robin Murphy, werkzaam bij de afdeling Robot-Assisted Search & Rescue van de A&M universiteit in Texas. In die hoedanigheid heeft ze aan vele rampen meegewerkt waarbij er behoefte was aan camerarobots, drones en andere technologische hulpmiddelen.

dinsdag 12 juni 2018

Groeigeld en nieuwe CEO Starship Technologies

De maker van bezorgrobots Starship Technologies maakt zich op voor de volgende levensfase. CEO en mede-oprichter Ahti Heinla doet een stap opzij voor Airbnb-veteraan Lex Bayer en wordt CTO.
Daarnaast maakt het bedrijf uit Estland een investeringsronde bekend van 25 miljoen dollar. Deze ontwikkelingen moeten het signaal afgeven dat de fase van start-up voorbij is en het bedrijf een volgende fase in gaat. Bayer richtte ooit een betaalbedrijf op en werd om zijn expertise daarover ook hoofd Payments en Business Development bij Airbnb.

maandag 11 juni 2018

Wie bang is voor de opkomst van robots, heeft een lesje geschiedenis nodig

En nu is er dus het algoritme. Eerst werd Homo sapiens zo slim dat hij de hele wereld aan zich onderwierp, vervolgens werd die slimheid in de cybernetica zelfstandig en onderwierp op haar beurt de mens. De science-fiction heeft er altijd goed garen bij weten te spinnen. Als het al geen Marsbewoners waren die hier de macht kwamen overnemen, dan waren het de robots wel – door onze eigen schuld nota bene. Als algoritme zitten ze tegenwoordig overal, en hun gestalte heeft niets meer van de menselijkheid van 3CPO of de gerobotiseerde gezichten van Kraftwerk in ‘Wir sind die Roboter’.

Gemeente Utrecht kiest voor UT-reinigingsrobot

Gemeente Utrecht tekende onlangs een contract voor de reinigingsrobot van UT-start-up KITE Robotics. Het gaat specifiek om het reinigen van de overkapping van de trappen van de Stationshal van Utrecht CS naar de nieuwe trambaan. In een vroeg stadium heeft de gemeente Utrecht nagedacht over het onderhoud. Eenvoudig automatisch schoonmaken met de reinigingsrobot geeft verlichting tijdens de exploitatie van het gebouw.

Alexander Schütte, gemeente Utrecht: “Duurzaamheid, efficiency en veiligheid, zijn voor ons belangrijke overwegingen bij het maken van systeemkeuzes. Vooral de slechte bereikbaarheid van de overkapping en de kostenbesparing die we hiermee in de exploitatiefase realiseren waren voor ons doorslaggevend bij het maken van de keuze voor de reinigingsrobot. Tevens is het eenvoudiger om de schoonmaakfrequentie te verhogen. Dat betekent een schonere omgeving voor de reizigers.”

Stefan Spanjer, directeur KITE Robotics: “Het idee voor de robot is ontstaan gedurende mijn studie werktuigbouwkunde/mechatronica aan de Universiteit Twente. Ik was er toen al van overtuigd dat robotica de toekomst zou zijn voor smart buildings. We zijn blij dat de gemeente Utrecht voor de robot heeft gekozen. De robot creëert veiligere omstandigheden en schonere gebouwen, zodat de leef- en werkomstandigheden er voor iedereen op vooruit gaan.”

KITE Robotics is gespecialiseerd in het vervaardigen van robots voor het reinigen van gevels en daken van gebouwen op een snelle, precieze, veilige en kostenbesparende wijze. KITE Robotics werkt samen met de Universiteit Twente en nam reeds diverse innovatieve awards in ontvangst, zo is het bedrijf bijvoorbeeld onlangs in de top 3 geëindigd bij de Provada start up battle.

donderdag 7 juni 2018

Menselijke robot als griezelig ervaren

Robots zijn er in alle soorten en maten. De zorgrobot is bijvoorbeeld een kleine, plastic pop die lacht en praat met ouderen: alles om een fijn gezelschap te zijn. Er zijn technologiebedrijven die een paar stappen verder gaan en kunstmatig intelligente robots op de markt brengen die nauwelijks te onderscheiden zijn van de mens. Is zo’n mensgelijkende robot bevorderlijk voor de interactie tussen mens en robot? Nee, zeggen onderzoekers van de Universiteit Utrecht in het online tijdschrift Frontiers in Psychology. Hun onderzoek is de eerste studie naar robots die zijn ontwikkeld voor interactie met mensen.

Experimenteel psycholoog Marnix Naber toont in zijn onderzoek, dat hij uitvoerde met medewerking van studenten Anne Reuten en Maureen van Dam, aan dat ‘bijna’ menselijk niet genoeg is voor de acceptatie van kunstmatige intelligentie in ons dagelijks leven.

Naber liet in zijn onderzoek mensen kijken naar verschillende plaatjes van robotgezichten, gezichten die in mate van menselijkheid van elkaar verschilden. Zo toonde hij bijvoorbeeld de iCat, een robot ontwikkeld door Philips, die niet op een mens maar op een kat uit een tekenfilm lijkt. En hij schotelde zijn deelnemers ook Saya voor, een zeer menselijke robot die ontwikkeld is aan de Universiteit van Tokyo. Naber over het onderzoeksresultaat: “Hoe meer de robot op een mens lijkt, hoe normaler de mens reageert op de robot.”

Maar er zit een addertje onder het gras, aldus Naber: “Als een robot er bijna, maar nét niet precies, als een mens uitziet, gebeurt er iets vreemds. De bijna-menselijke robot wordt dan als griezelig ervaren, alsof er iets mis mee is. Dit griezelige onderbuikgevoel werd bevestigd door een afwijkende verandering in de pupilreactie die wij bij deelnemers maten.”

dinsdag 5 juni 2018

Onderzoekers leren robots beter knuffelen


Wetenschappers van het Duitse Max Planck-instituut doen onderzoek naar knuffelen door robots. Ze zetten HuggieBot in om te kijken hoe mensen reageren op knuffels door robots en hoe ze de machines betere omhelzingen kunnen laten geven. HuggieBot, een aangepaste PR2, roept testsubjecten tot zich met een monotone 'Can I have a hug?'. Bij het onderzoek van de Haptic Intelligence Department van het Max Planck Institute for Intelligent Systems in Stuttgart, knuffelde HuggieBot vervolgens heel wat af.