vrijdag 28 september 2018

DHL zet nieuwe pickingrobot in

Pakketvervoerder DHL en Robomotive hebben een pickingrobot ontwikkeld op de DHL Supply Chain campus in het Limburgse Beringe. Deze kan dankzij een geavanceerd visiesysteem tot 600 dozen per uur verwerken.

Het picken (ophalen) van bestelde goederen is arbeidsintensief en fysiek inspannend. De pickingrobot neemt dit repetitieve werk over zodat medewerkers van DHL zich kunnen concentreren op meer complexe taken.

De robot bij DHL heeft een reikwijdte van drie meter en kan tot 120 kg tillen.

Zonder herprogrammering kunnen de artikelen in de zogenoemde flow racks makkelijk vervangen worden door nieuwe hardlopers, oftewel artikelen waar veel vraag naar is.

woensdag 26 september 2018

Levensechte robot Sophia spreekt op Forward Thinking Leadership

De meest menselijke robot ter wereld komt naar Nederland. Sociale Humanoid Sophia spreekt op het seminar Forward Thinking Leadership. Sophia komt voor deze speciale aangelegenheid helemaal over van Hanson Robotics uit Hong Kong. Ze geeft een korte presentatie en neemt vervolgens deel aan een paneldiscussie onder leiding van Jim Stolze. Het seminar, dat 28 september 2018 in AFAS Live plaatsvindt, staat helemaal in het teken van vernieuwend leiderschap.

“We zijn al bijna 2 maanden samen met Hanson Robotics bezig om Sophia naar Nederland te halen en we zijn zeer blij dat het is gelukt”, zegt Hans Janssen, directeur van DenkProducties. “Robot Sophia is een zeer spraakmakend voorbeeld van de ontwikkelingen op het gebied van Artificial Intelligence (AI). Voor veel ondernemers en managers is het nog een ver van hun bed show maar Sophia geeft dit echt letterlijk een gezicht. Dit past uitstekend in de programmering van het seminar”.

Sophia is de meest geavanceerde robot ter wereld. Ze kent meer dan vijftig gezichtsuitdrukkingen, sprak eerder de Verenigde Naties toe en verwierf zelfs het staatsburgerschap van Saudi Arabië. Tijdens het seminar houdt ze niet alleen een korte presentatie maar gaat ze ook in spontaan gesprek met Jim Stolze. Eerdere optredens van Sophia maakten veel reacties los, variërend van ‘indrukwekkend’ tot ‘beangstigend’. “Ik heb de afgelopen jaren veel mensen geïnterviewd. Van briljante uitvinders tot wereldberoemde atleten, maar dit wordt de allereerste keer met een robot. Ik kijk ernaar uit om Sophia te bevragen”, zegt Jim Stolze, moderator van het gesprek.

dinsdag 25 september 2018

Delftse drone test nieuwe sense & avoid technologie in Australische outback

Onderzoekers van de TU Delft hebben nieuwe technologie ontwikkeld waarmee een drone tijdens een autonome vlucht alle stilstaande en bewegende objecten (zoals bomen, masten, roofvogels en helikopters) in zijn omgeving registreert, en zijn eigen vliegroute daar voortdurend op aanpast. De technologie wordt tussen 24 tot en met 28 september op de proef gesteld tijdens de internationale UAV Medical Express Challenge in Australië. De nieuwe technologie, op termijn bijvoorbeeld toepasbaar bij medische noodsituaties, moet autonomie bij drones betaalbaarder maken.

De UAV Medical Express Challenge in de Australische wildernis draait om het virtueel ‘redden’ van een persoon, Outback Joe, in een overstroomd gebied in Queensland. Joe voelt zich niet lekker, en na overleg met zijn dokter is besloten om snel een bloedsample af te nemen en te laten onderzoeken. De uitdaging voor de teams is om dit sample, dat Joe zelf kan afnemen, snel naar een laboratorium te krijgen.

De deelnemende teams krijgen bij benadering de locatie van Outback Joe, die zich ongeveer 30 kilometer verderop bevindt. De drone moet Joe zelf vinden, vervolgens zo dicht mogelijk bij hem landen, maar niet dichterbij dan 30 meter. Joe moet het bloedsample afgeven aan de drone, die het mee terugneemt naar de basis voor medische analyse. En dat alles binnen een uur.


‘Nieuw is dat de drone dit jaar de missie geheel autonoom in een groot gebied moet vliegen waar ook no-fly zones zijn, waaronder dynamische no-fly zones, zoals een bewegende helikopter, luchtballon of grote roofvogel’, zegt projectmanager Bart Remes van het deelnemende Delftse team. De drone moet zelf een veilige en zo kort mogelijke route van zo’n 30 kilometer vliegen, Outback Joe herkennen, en op een veilige afstand van hem landen. 

Belangrijk is daarbij de sense and avoid-technologie. ‘We hebben in Delft veel onderzoek gedaan met drones die obstakels moeten identificeren en om ze heen moeten vliegen, licht Remes toe. ‘De drone gebruikt de eigen snelheid en richting (de vector) en de vector van alle andere bewegende objecten in het gebied, en bepaalt op basis daarvan steeds opnieuw de beste vliegroute. De kennis over dynamisch vliegen hebben we aan de TU Delft in de afgelopen jaren opgebouwd, en nu kunnen we dit uittesten in de praktijk. Dat is belangrijk want drones kunnen in medische (nood)situaties pas echt nuttig worden toegepast, als ze op een veilige manier autonoom én betaalbaar kunnen vliegen.’ 



Nieuwe Husqvarna Automower luistert naar Alexa

Husqvarna, de uitvinder van de robotmaaier, introduceert de Automower X-Line die via Amazon Alexa met spraakherkenning te bedienen is.

Je kunt het maaiprogramma van de Automower X-line eenvoudig instellen of aansturen via een app op smartphone of tablet. Nieuw is de compatibiliteit met Amazon Alexa. Dankzij de spraakherkenning kun je ook Alexa vragen om de robotmaaier aan het werk te zetten, te laten stoppen, te parkeren of informeren waar de maaier zich bevindt. Alexa antwoordt direct namens de Automower met de juiste informatie. De eerste versie is in de Engelse taal, andere talen volgen op termijn.

De Automowers trekken zich niets aan van smalle doorgangen, oneffenheden in het gazon of hellingen van 45 procent. De maairoutine van de robot wordt automatisch aangepast aan de groei van het gras. Vaker maaien wanneer het warm en vochtig is en minder vaak tijdens droge en koelere periodes. Geïntegreerde sensoren herkennen obstakels op afstand. Zo worden bomen, takken en tuinbankjes omzeild maar ook katten, konijnen of egels kunnen zich veilig over het gazon bewegen. Het premium design bevat onder meer led-koplampen zodat de machine ook ’s nachts te zien is en rubberen bumpers ter voorkoming van krasjes.

vrijdag 21 september 2018

TU Delft ontwikkelt autonome wendbare gevleugelde insectenrobot

Onderzoekers van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft hebben een vliegende robot ontwikkeld die is geïnspireerd op insecten. De robot werd voor het eerst gepresenteerd in Science (14 september 2018). In samenwerking met Wageningen University & Research is een reeks experimenten met deze autonome en zeer wendbare gevleugelde robot uitgevoerd. Daardoor begrijpen we nu beter hoe fruitvliegjes hun razendsnelle ontsnappingsmanoeuvres uitvoeren. De ontwikkeling van deze robot maakt nieuwe onderzoeken naar de vliegbewegingen van insecten mogelijk. Daarnaast zijn er, door de exceptionele vliegeigenschappen van de robot, allerlei nieuwe toepassingen voor drones denkbaar.
Dieren die kunnen vliegen, doen dit door hun vleugels snel op en neer te bewegen. Kleine soorten, zoals insecten, kunnen daardoor dicht bij een bloem zweven maar er ook meteen vandoor gaan bij gevaar. Biologen zijn altijd al gefascineerd geweest door vliegende dieren.

Ze bestuderen niet alleen de complexe vleugelbewegingen en aerodynamica, maar ook hun zintuigen en bewegingsapparaat tijdens behendige manoeuvres. Vliegende dieren vormen sinds kort ook een bron van inspiratie voor onderzoekers die zich bezighouden met de ontwikkeling van lichtgewicht drones die wendbaar, zuinig en steeds kleiner zijn.

Onderzoekers van het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft hebben een nieuwe robot ontwikkeld die is geïnspireerd op insecten. Zijn prestaties zijn haast onnavolgbaar en toch is hij vrij eenvoudig te maken. De vleugels van de robot gaan 17 keer per seconde op en neer. Hiermee genereren ze de nodige lift waardoor hij in de lucht kan blijven. Met kleine aanpassingen van de vleugelbewegingen kan de robot worden bestuurd. Het besturingsmechanisme van de robot is net als bij fruitvliegjes zeer effectief. Hij kan daardoor niet alleen zweven en alle richtingen uit vliegen, maar hij is ook nog eens uiterst wendbaar.

“Onze robot heeft een topsnelheid van 25 km/u en kan scherpe manoeuvres uitvoeren, zoals flips van 360 graden, als in een looping of een rolvlucht”, aldus Matěj Karásek, de eerste auteur van het onderzoek en hoofdontwerper van de robot. “Daarnaast is hij, met een spanwijdte van 33 cm en een gewicht van 29 gram, uiterst efficiënt, waardoor hij 5 minuten kan zweven of meer dan een kilometer kan vliegen op een volledig opgeladen batterij.”

et MAVLab werkt binnen het DelFly-project al meer dan tien jaar aan de ontwikkeling van vliegende robots die op insecten zijn geïnspireerd. Dr. Guido de Croon, wetenschappelijk leider van het MAVLab, zegt hierover: “Er zijn vele toepassingsgebieden te bedenken voor drones die op insecten zijn geïnspireerd. Ze zijn licht, veilig en een stuk efficiënter dan traditionele drones, met name voor drones met dit soort kleine afmetingen. Tot nu toe hebben deze vliegende robots hun potentieel nog niet volledig benut, omdat ze of niet wendbaar genoeg waren – zoals onze DelFly II – of te moeilijk om te bouwen.” De robot in dit onderzoek, de DelFly Nimble, borduurt voort op bestaande productiemethoden, is samengesteld uit standaardonderdelen en heeft een lange vliegduur, waardoor hij interessant is voor praktische toepassingen.

De DelFly Nimble wordt verder ontwikkeld binnen het TTW-project “To be as nimble as a bee”, een samenwerkingsverband tussen de TU Delft en de universiteit van Wageningen, en gefinancierd door NWO.

woensdag 19 september 2018

Ook UMCG laat robot 'helpen' bij operatie

Het UMCG heeft voor het eerst kankerpatiënten geopereerd met hulp van een robot. Het is de bedoeling dat dat vaker gaat gebeuren, aldus het ziekenhuis. Het ging onder andere om een 'complexe operatie', waarbij bij een patiënt een deel van een alvleesklier en een milt is verwijderd vanwege een tumor. De chirurg kan door inzet van de robot veel nauwkeuriger te werk gaan.

dinsdag 18 september 2018

Deze robot leert zichzelf om dingen op te pakken


Wetenschappers van MIT hebben een systeem ontwikkeld dat objecten leert herkennen om ze vervolgens met een robotarm op te pakken. Het idee is dat de machine zelflerend objecten inventariseert en bepaalt hoe hij ze fysiek moet manipuleren, ook als hij ze nog nooit eerder heeft gezien. Het idee is dat de robot straks zelfs uit bergen troep een specifiek object kan lokaliseren om ze op te pakken.

maandag 17 september 2018

Robotbal met programmeerbare lampjes

Programmeren kun je maar het beste zo vroeg mogelijk leren. Sphero maakt al een aantal jaren speelgoed waarmee je spelenderwijs ook nog iets leert. De bal is waterdicht en gemaakt van transparant materiaal. Binnenin vind je een 8 bij 8 lampjes groot led-display, dat je kunt aansturen. Zo kun je op het display aangeven in welke richting de bal gaat bewegen of een knipogend gezichtje erop laten zien. De Bolt is een van de grootste robots die Sphero tot nu toe heeft gemaakt. Grote kans dat ‘ie komende feestdagen bij veel mensen onder de kerstboom ligt.

vrijdag 14 september 2018

Robotstofzuiger Blaupunkt lekt wachtwoorden

Een slimme stofzuiger van Blaupunkt blijkt niet goed beveiligd te zijn. Daardoor kunnen kwaadwillenden e-mailadressen en wachtwoorden van gebruikers onderscheppen. De Consumentenbond waarschuwt daarvoor. De bond controleerde negen slimme apparaten, samen met de Finse cyberbeveiliger Nixu. Het ging niet alleen om de robotstofzuiger, Bluebot XSmart, maar ook om bijvoorbeeld een wifi-printer, een tandenborstel en een babycam. Die zijn van afstand te bedienen via smartphones en tablets.

woensdag 12 september 2018

Robocase genomineerd voor de Heritage in Motion Award

Robocase heeft een nominatie ontvangen voor de Heritage in Motion Award in de categorie ‘Games & Interactive Experiences’. Dat heeft de Heritage in Motion jury vrijdag bekendgemaakt.

Kiss the Frog en Bruns ontwikkelden de Robocase. Een interactieve vitrine met een robotarm die objecten oppakt en presenteert. Robocase brengt objecten dichter bij een bezoeker. Bezoekers kunnen een object uitkiezen en nadat de robotarm het naar een persoonlijke console heeft gebracht, beter verkennen met behulp van een multimediale presentatie. De unieke case is genomineerd voor de ‘Heritage in Motion Award’. 

De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door een geselecteerd comité van producers, directeuren en andere vertegenwoordigers van multimediale producties. Heritage in Motion is een wedstrijd voor producenten en gebruikers van games gerelateerd aan Europa’s cultureel erfgoed.

De Heritage in Motion Awards worden op 21 september 2018 in Aarhus, Denemarken uitgereikt tijdens de jaarlijkse conferentie van de European Museum Academy.

dinsdag 11 september 2018

CVA en dwarslaesie-patiënten revalideren motorisch sneller en efficiënter met behulp van robotica

Robotica is alom vertegenwoordigd in tal van sectoren, denk maar aan de magazijnen van Amazon waar robots het meeste werk verrichten. Ook In de medische sector kent robotica zijn opmars.

In het revalidatie ziekenhuis RevArte in Edegem vormen nu al robots en mensen een ideale combinatie in het revalidatieproces van patiënten.

Elke dag krijgen 200 mensen in de Benelux te kampen met een beroerte (of CVA). De gevolgen hiervan zijn vaak schrijnend, waarvan zelfs 25% met dodelijke afloop. Het revalidatieproces speelt een immens belangrijke rol om de levenskwaliteit van de patiënt zo optimaal mogelijk te maken. In dit proces maakt RevArte gebruik van robotica met hun EKSO staprobot bij patiënten met CVA of niet-complete dwarslaesie in de sub- acute (of niet-chronische) fase.

Volgens Dr. Els Van Tichelt, Revalidatie- en hoofdarts bij RevArte, brengt de staprobot een duidelijke meerwaarde: ons doel is om het stappatroon sneller te hervatten met behulp van de EKSO robot om zo ook het herstel van de hersenen sneller te activeren. Met behulp van de staprobot kunnen we al meteen na 2 tot 3 weken het looppatroon van patiënten beginnen trainen, i.p.v. soms pas na maanden. Er lopen momenteel ook studies bij de Universiteit Antwerpen omtrent dat positief effect op het herstel van de hersenen.

De EKSO robot wordt in de Benelux verdeeld via Neuro-Bionics, een sub- divisie van Ortho-Medico. Op 27 September opent RevArte zijn deuren voor professionals (geen patiënten) en pers om kennis te maken met de EKSO staprobot tijdens de Neuro-Bionics Day. Presentaties worden verzorgd door binnen – en buitenlandse sprekers.

maandag 10 september 2018

‘Robotisering geen gevaar'

‘Meer dan 90% van de Nederlandse industriële bedrijven staat positief tegenover de veranderingen die digitalisering en robotisering brengen. Meer dan de helft (53%) verwacht dat het werk van karakter zal veranderen, maar dat de werkgelegenheid gelijk blijft. één op de vijf denkt zelfs dat de werkgelegenheid er door zal toenemen.’ Dat blijkt uit een enquête onder ondernemers uit de Nederlandse industrie ter gelegenheid van de derde Dag van de Industrie die vandaag plaatsvindt.

Nederlandse industriële bedrijven hebben wereldwijd een sterke positie. De industrie verwacht deze positie uit te kunnen breiden door komende jaren met name te investeren in nieuwe producten en diensten (85 procent), nieuw personeel en opleidingen (65 procent) en energiebesparing (55 procent). Zo’n 60 procent ziet verduurzaming van producten en processen als een topprioriteit. Bij dat laatste gaat het om een breed scala aan ingrepen van verdere energiebesparing tot het realiseren van energiezuinige producten, hergebruik van grondstoffen en CO2-reductie.

vrijdag 7 september 2018

Roomba i7+ robotstofzuiger neemt ook het leeghalen van de stofbak uit handen

Mocht je geen zin hebben om te gaan stofzuigen dan is er maar een optie: kies voor een robotstofzuiger. Het bedrijf iRobot maakt het gehele proces met de Roomba i7+ nu nog gemakkelijker door ook de robotstofzuiger leeg te zuigen. Waar bij eerdere generaties de stofbak van de Roomba nog altijd leeggehaald moest worden (een hoop werk natuurlijk als je niet wilt stofzuigen), is dat bij de Roomba i7+ ook direct aangepakt. Het station voor de Roomba i7+ is er wel behoorlijk voor vergroot, er moesten immers de nodige componenten worden toegevoegd.

dinsdag 4 september 2018

Paprikaplukrobot project SWEEPER op weg naar de eindstreep

Na een zeer eerste live demonstratie van de ontwikkelde SWEEPER paprikaplukrobot op 4 juli 2018 in de kas van "De Tuindershoek" in IJsselmuiden (Nederland) en een demonstratie op 9 en 10 juli aan de bezoekers van de Agricultural Engineering Conference EurAgEng2018 in Wageningen, staan in de laatste 3 maanden van het project nog meer publieke events op het programma.

Zo is bijvoorbeeld op 12 september 2018 de volgende SWEEPER-demonstratie op het Proefstation voor de Groenteteelt in St. Katelijne Waver in België. Meer informatie en aanmelden kan op de SWEEPER website. Van 1 tot 5 oktober 2018 wordt de SWEEPER robot tentoongesteld op de toonaangevende IROS2018 robotica conferentie (International Conference in Intelligent Robots and Systems) in Madrid.

Het wetenschappelijke artikel "Design of an eye-in-hand sensing and servo control framework for harvesting robotics in dense vegetation", van de WUR auteurs Ruud Barth, Jochen Hemming en Eldert van Henten, gepubliceerd in Biosystems Engineering Journal (146 (2016) 71-84) is recent in de prijzen gevallen en heeft de "EurAgEng Outstanding Paper Award 2018" gewonnen. Dit artikel is gebaseerd op resultaten die in o.a. het SWEEPER project zijn behaalt.

SWEEPER is een partnerschap tussen Wageningen University & Research, paprikateler De Tuindershoek BV, de Umea Universiteit in Zweden, de Ben-Gurion Universiteit in Israël en het Proefstation voor de Groenteteelt en Bogaerts Greenhouse Logistics uit België. Het onderzoek is financieel ondersteund door het Horizon 2020-programma van de Europese Unie (grant agreement No 644313) en in Nederland mede door de Topsector Tuinbouw en Uitgangsmaterialen.

zaterdag 1 september 2018

Deze robotrugzak is door iemand anders te besturen

Wetenschappers van de Keio Universiteit en de Universiteit van Tokio hebben een rugzak met robotarmen ontwikkeld die door iemand anders dan de drager te besturen is. Een persoon op afstand maakt gebruik van een VR-headset en controllers om de drager bij te staan met zijn taken.