Ads Top

Bijna helft Nederlanders gelooft niet dat kunstmatige intelligentie het leven mooier gaat maken

49 procent van de werkenden denkt niet dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier gaat maken. Vrouwen zijn hier met 59 procent vaker van overtuigd dan mannen met 42 procent. Dat blijkt uit onderzoek van de KNVI, de Nederlandse beroepsvereniging voor informatie- en IT-professionals, onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder in loondienst. Gemiddeld denkt driekwart van de ondervraagden dat de mens altijd belangrijker zal zijn dan informatietechnologie in een werkomgeving.

Iets meer dan de helft van de werkenden denkt niet dat de invloed die robots en kunstmatige intelligentie op de samenleving gaan hebben, overschat wordt. Wetenschappers verschillen van mening over kunstmatige intelligentie en ook de publicaties over de mogelijke kansen en risico’s lopen uiteen van zeer positief tot zeer negatief. Feit is dat kunstmatige intelligentie straks in meer of mindere mate onderdeel van ons leven is.

Mensen die werken in de informatie- en communicatiebranche (73 procent), de financiële sector (71 procent) en in cultuur, sport en recreatie (65 procent) zijn het positiefst over de gevolgen van kunstmatige intelligentie. Zij denken dat kunstmatige intelligentie ons leven mooier zal maken. Het minst optimistisch zijn werknemers in de  groot- en- detailhandel (36 procent).

Het onderzoek is uitgevoerd door Panelwizard in opdracht van de KNVI onder 1271 Nederlanders van 18 jaar en ouder, werkend in loondienst. Bij de selectie van de respondenten is rekening gehouden met een representatieve spreiding wat betreft geslacht, leeftijd, arbeidsparticipatie en opleiding.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.