Ads Top

Markt commerciële drones groeit naar 38 miljard euro

De markt voor commercieel dronegebruik groeit razendsnel. Momenteel is deze branche wereldwijd goed voor een omzet van bijna 16 miljard euro, in 2024 gaat het al om bijna 38 miljard euro. Drones worden nu vooral ingezet in de energiesector, de bouw en de landbouw, sectoren die de komende jaren voorop blijven lopen op dit gebied. Dat blijkt uit onderzoek van het Duitse onderzoeksbureau Drone Industry Insights.

De volledige resultaten van het onderzoek worden bekendgemaakt op Commercial UAV Expo Europe, die van 8 tot en met 10 april in de RAI Amsterdam plaatsvindt. Dan wordt per land, sector en per toepassing duidelijk hoe de drone-industrie zich heeft ontwikkeld en zich de komende jaren gaat ontwikkelen. De belangrijkste doeleinden waarvoor drones wereldwijd worden gebruikt zijn het maken van luchtfoto’s, inspecties, landmetingen en het in kaart brengen van zaken. Voorbeelden hiervan zijn het inspecteren van infrastructuur, het inmeten van bouwplaatsen en het monitoren van gewassen. Zo zijn drones in staat om ziektes van gewassen aan het licht te brengen.

Tussen 2018 en 2024 wordt de markt voor commercieel dronegebruik meer dan drie keer zo groot. Volgens CEO en oprichter Kay Wackwitz van Drone Industry Insights zijn er meerdere redenen voor die groei. Ten eerste de toenemende acceptatie van het belang en nut van drones. “De dronetechnologie wordt steeds meer geaccepteerd. De commerciële dronemarkt zit nog in de fase van early adopters, maar gaat spoedig over in een fase van early majority.” Dat zijn volgens de innovatietheorie van socioloog Everett Rogers de voorlopers die ervoor zorgen dat het product wordt opgenomen en massaal wordt verkocht. Landen als de Verenigde Staten, Japan, China, maar ook Frankrijk en Duitsland zullen hierbij het voortouw nemen.

Daarnaast spelen allerlei ontwikkelingen in India een rol. Daar gaat het luchtruim op korte termijn openen voor het commercieel gebruik van de onbemande luchtvaartuigen. “Dat opent een grote markt voor zowel fabrikanten als dienstverleners”, aldus Wackwitz.

Het onderzoek geeft niet alleen harde cijfers, maar schetst ook allerlei trends. Als voorbeeld noemt Wackwitz drones die worden ingezet om (medische) goederen of mensen te vervoeren. Die gaan een grote vlucht nemen in landen waar geen infrastructuur is of waar het verkeer in dichtbevolkte gebieden compleet vastloopt. “In Rwanda is er een netwerk aangelegd waarbij drones van het ene naar het andere ziekenhuis vliegen met medicijnen. Levensreddende acties dus. In het regenseizoen zijn wegen onbegaanbaar. En in het bergachtige Zwitserland vervoert het bedrijf Matternet bloedmonsters en andere spoedeisende spullen van en naar ziekenhuizen, klinieken en laboratoria.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.