Wetenschappers van de TU Delft hebben de kleinste autonome race-drone ter wereld gemaakt. De grootste uitdaging bij het maken van de drone zat in het gebruik van slechts één kleine camera en in de zeer beperkte hoeveelheid gegevensverwerking. De belangrijkste innovatie is het ontwerp van robuuste maar uiterst efficiënte algoritmen voor bewegingsvoorspelling en computervisie.
Drone-racen met menselijke piloten is een belangrijke e-sport aan het worden. De volgende stap is autonoom drone-racen, dat nu een grote uitdaging is op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelfstandige besturing. In de loop der jaren is de snelheid van autonome race-drones geleidelijk omhooggegaan. In recente autonome races vlogen de snelste drones met 2 m/s.
De meeste autonome race-drones zijn uitgerust met krachtige processoren, meerdere hoogwaardige camera’s en soms zelfs laserscanners. Hierdoor kunnen deze drones gebruik maken van de modernste oplossingen voor visuele waarneming, zoals het opbouwen van kaarten van de omgeving of het nauwkeurig volgen van de bewegingen van de drone in de loop van de tijd. De drones worden hierdoor echter ook relatief zwaar en duur.
Bij het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft wordt er gewerkt aan lichte en goedkope autonome race-drones. Zulke drones kunnen door drone-raceliefhebbers worden gebruikt om mee te trainen of om tegen te racen. Als de drone klein genoeg wordt, kan er zelfs in huis mee worden geracet.
Het drone-raceteam van MAVLab maakte de op dit moment kleinste autonome race-drone ter wereld. Deze drone heeft een diameter van 10 cm en weegt 72 gram. Met slechts één camera en zeer weinig rekenkracht aan boord vliegt hij autonoom door een racebaan met een snelheid die vergelijkbaar is met die van de snelste grotere autonome race-drones.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten