Ads Top

95 procent van beslissers in de industrie heeft interesse in cobots

29 procent van de bedrijven in de industrie maakt al gebruik van een industriƫle of servicerobot, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Daarnaast komt uit het onderzoek naar voren dat in de bedrijfstakken waarin robots het meest worden ingezet, de ingebruikname vaak geen invloed had op het aantal banen. Echter, robots hadden bij een kwart van de industriƫle bedrijven die robotica gebruikten, wel degelijk gevolgen voor het aantal banen.

Toch heeft 95 procent van beslissers in de industrie interesse in ‘collaboratieve robots’ oftewel ‘cobots’, blijkt uit onderzoek van reichelt elektronik. Cobots zijn robots die samenwerken met mensen en ze zijn, in tegenstelling tot robots, gericht op ondersteuning van menselijke werkzaamheden. Door de introductie van cobots kunnen juist nieuwe banen worden gecreĆ«erd.

De meerderheid van de Nederlandse bedrijven (52,5 procent) maakt nog geen gebruik van robots. Redenen die hiervoor worden gegeven, zijn met name de te hoge aanschafkosten (46 procent), mogelijke incompatibiliteit met bestaande systemen (33 procent) en gebrek aan interne kennis en kunde (32 procent). Van de ondervraagden geeft echter meer dan de helft (55 procent) aan in de komende twaalf maanden voornemens te zijn nieuwe robots aan te schaffen of bestaande roboticaoplossingen uit te breiden.

Van de ondervraagden die geĆÆnteresseerd zijn in cobots, is ongeveer de helft (47 procent) van plan om in de komende twaalf maanden al cobots binnen het bedrijf te introduceren, waardoor nieuwe banen gecreĆ«erd worden. De cobots kunnen impact hebben in verschillende industrieĆ«n en de manier waarop gewerkt wordt, omdat de mensen dan samen met de robot werken in plaats

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.