woensdag 26 februari 2020

RoboTeam Twente gekwalificeerd voor WK robotvoetbal

RoboTeam Twente, een van de studententeams van de Universiteit Twente, mag voor de vierde keer op rij deelnemen aan het hoogste niveau robotvoetbal, de RoboCup 2020.

Vanaf 23 juni zal het team in het Franse Bordeaux een gooi doen naar het kampioenschap voor de Small Size League. Met de kwalificatie is Twente wederom vertegenwoordigd in de hoogste divisie.

Kwalificatie betekent dat de Twentse studenten behoren tot de absolute wereldtop. Casper de Regt, teammanager van RoboTeam Twente: “Het betekent dat onze innovaties van een hoog niveau zijn. Daarmee laten wij ook zien dat Nederland en de regio Twente een belangrijke, internationale rol spelen in de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie.”

vrijdag 14 februari 2020

Eerste klinische test met TU/e robot voor microchirurgie succesvol

Foto: Bart van Overbeeke
Supermicrochirurgie – operaties aan vaten met een diameter van 0,3 tot 0,8 millimeter – wordt bemoeilijkt door de trillingen van de hand van de chirurg. Om dit probleem te omzeilen kunnen robots worden ingezet om de chirurg tijdens de operatie te assisteren. Een voorbeeld van een dergelijke robot is MUSA: 's werelds eerste robot voor supermicrochirurgie, mede ontwikkeld door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en TU/e spin-off MicroSure. MUSA is onlangs gebruikt in de eerste klinische studie naar supermicrochirurgie met robotondersteuning ter wereld, die plaats vond in nauwe samenwerking met Maastricht UMC+.  De onderzoekers hebben aangetoond dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten.

MUSA is een compact en licht apparaat dat bevestigd kan worden aan een operatietafel, en kan worden geïntegreerd in een operatiekamer zonder dat de opstelling van deze ruimte hoeft te worden aangepast. De robot kan vijf keer zo nauwkeurig opereren als de menselijke hand. Dit is mogelijk door de grotere handbewegingen van de chirurg om te zetten in de kleinere, nauwkeurige bewegingen van de chirurgische instrumenten en de kleine, inherente trillingen van de menselijke hand eruit te filteren. MUSA werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven, TU/e spin-off MicroSure, en plastische chirurgen van Maastricht UMC+ (MUMC+).

Een voorbeeld van een behandeling waarbij robot-geassisteerde microchirurgie uitkomst kan bieden, is de ingreep waarmee lymfoedeem (vochtophoping) in de armen wordt verminderd. Lymfoedeem komt vaak voor na behandeling van borstkanker als de lymfeklieren in de oksel worden verwijderd of bestraald. Vrouwen die lymfoedeem ontwikkelen na borstkankerbehandeling dragen om die reden vaak levenslang armkousen. In sommige gevallen kan lymfoedeem worden behandeld met een lymfoveneuze anastomose (LVA) operatie; een procedure waarbij een verbinding wordt gemaakt tussen de lymfevaten en zeer kleine bloedvaten om het overtollige lymfevocht af te voeren. De diameters van beide vaattypen voldoen aan de criteria voor supermicrochirurgie.

Onderzoekers van MUMC+ onderzochten de veiligheid en haalbaarheid van robot-geassisteerde chirurgie met MUSA door robot-geassisteerde en manuele procedures voor de behandeling van borstkanker gerelateerd lymfoedeem met elkaar te vergelijken. De artsen testten LVA operaties met en zonder ondersteuning van MUSA bij twintig patiënten. Criteria voor de evaluatie van de behandelingen waren de kwaliteit en duur van de operaties, en de score op een lymfoedeem vragenlijst en een lymfoedeem index die één en drie maanden na de operatie werden ingevuld door de patiënt.

De studie bevestigt dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten. Uitgebreide vervolgstudies in meerdere centra zijn nodig om de verschillen tussen operaties met en zonder robotondersteuning nader te onderzoeken.

maandag 10 februari 2020

Robot die bloed prikt blijkt accurater dan menselijke werkkrachten

Je kent het vast wel; je moet bloed laten prikken en je kijkt er niet bepaald naar uit. Nog erger wordt het wanneer de verpleger in kwestie je ader niet meteen weet te lokaliseren, waardoor die een paar keer in je lijf moet prikken. Onderzoekers van het Mount Sinai ziekenhuis hebben nu echter een robot ontwikkeld die onder je huid kan kijken en beter bloed kan prikken dan menselijke werkkrachten. Een goede bloedafname lijkt misschien banaal vergeleken met andere medische ingrepen, maar wanneer een staal niet helemaal correct wordt afgenomen, kan dat leiden tot infecties en zelfs tromboses.

vrijdag 7 februari 2020

NS zoekt partner voor uitbreiding drone-vluchten



NS zoekt een partner voor het uitbreiden van drone-inspectievluchten. Sinds de zomer van 2019 inspecteert NS regelmatig gebouwen met behulp van dronevluchten. NS beheert honderden gebouwen, van onderhoudsloodsen tot stationslocaties. De eerste ervaringen zijn veelbelovend: het is veiliger, zorgt voor minder overlast en kost minder tijd. NS wil nu het aantal drone-inspectievluchten uitbreiden en start hiervoor een marktconsultatie via Tenderned.

NS heeft twee dronepiloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van 3D mapping, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS wil dit nu verder uitbreiden met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Door de inzet van drones zijn er geen hoogwerkers en steigers meer nodig. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.

donderdag 6 februari 2020

Mkb-plusfaciliteit verstrekt eerste financiering

De mkb-plusfaciliteit van de provincie heeft een eerste financiering verstrekt aan Microsure in Eindhoven. Dit bedrijf maakt operatierobots en kan dankzij de financiering een volgende stap zetten in ontwikkeling en verkoop van hun product.

Microsure heeft financiering opgehaald bij samenwerkende investeerders: het Europese Investeringsfonds (EIF) in samenwerking met provincie en rijk, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en een technologiefonds Innovation Industries. Directeur Ilker Soydan: ‘Microsure kan door de samenwerking met deze investeerders een groter aandeel verwerven de markt voor robotchirurgie. We willen voorzien in de groeiende vraag van zorgverleners naar technologische toepassingen om hun werk sneller, beter en betaalbaarder te maken.’


dinsdag 4 februari 2020

Hoeveel vertrouwen Nederlanders op robots in het dagelijks leven?

Van de humanoïde Sophia tot de stofzuigerrobot en de collaboratieve robotarm - robots zijn tegenwoordig in veel verschillende vormen en situaties te vinden. Uit een recent onderzoek van OnePoll in opdracht van reichelt elektronik blijkt dat 70 procent van de ondervraagden denkt dat robots het dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken, desondanks geeft 61 procent aan geen huishoudrobots te willen aanschaffen in 2020. Ook blijkt dat de Nederlandse bevolking in de toekomst wel openstaat voor automatisering in de logistiek en in de productie- en zorgsector.

Het gebruik van robots in particuliere huishoudens is nog niet gemeengoed. In totaal heeft iets meer dan een derde (35 procent) van alle Nederlanders een robot - alleen onder 25- tot 34-jarigen heeft bijna de helft (49 procent) een robot. Daarmee loopt Nederland achter op andere onderzochte landen wat betreft het gebruik van huishoudrobots.

De robots worden door 25- tot 34-jarigen het meest gebruikt voor schoonmaken (35 procent) en tuinonderhoud (36 procent). Van alle ondervraagden geeft 28 procent aan dat ze robots gebruiken voor games. Ondanks dat het gebruik van robots nog geen standaard zijn in de meeste Nederlandse huishoudens, worden ze wel steeds meer geïntegreerd met verschillende gebieden van het dagelijkse leven: door taken voor ons uit te voeren, hulp te bieden in de zorg of gebruik in de hobbysector. 

Wat betreft de algemene tevredenheid van de consumenten over de prestaties van de robots is het oordeel over het algemeen positief.

Deze trend is niet zo duidelijk als het gaat om nieuwe aankopen. Zo kan slechts 15 procent van de ondervraagden zich voorstellen dat ze in de komende twaalf maanden een robot voor hun huishouden aanschaffen. De prijs van de robots ontmoedigt velen om tot aankoop over te gaan, 58 procent vindt robots te duur. Meer dan de helft (51 procent) heeft er nog geen behoefte aan en meer dan een tiende (12 procent) heeft geen vertrouwen in robots.

Bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders heeft aangegeven maximaal tussen de 100 en 500 euro aan een robot besteden. Daarnaast overweegt 30 procent een budget van 500 tot 750 euro. Maar liefst 10 procent zou tussen 750 en 1.000 euro uitgeven aan een robot. Deze vrij hoge budgetcijfers suggereren dat hoge kwaliteit en innovatieve functies belangrijk zijn voor de respondenten.

De algemene bevolking ziet vooral de volgende voordelen: Hulp bij fysiek zware arbeid (62 procent), tijdsbesparing (52 procent), het uitvoeren van monotone taken (40 procent), automatisering van bepaalde taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen (37 procent).

maandag 3 februari 2020

Hotel in China zet robot in voor roomservice vanwege Coronavirus

Vanwege het Coronavirus zitten in Wuhan, waar het virus uitbrak, duizenden mensen in quarantaine. Ze mogen hun huis niet uit om verspreiding te voorkomen. In Hangzhou mogen meer dan 200 hotelgasten hun kamer niet verlaten, vanwege het virus. Daar wordt een robot ingezet. De robot die maaltijden aflevert aan de hotelgasten, heeft zelfs een naam. Hij introduceert zichzelf namelijk voordat hij langskomt: “Hallo iedereen, schattige kleine pinda serveert je nu een maaltijd. Geniet ervan en als je nog iets nodig hebt, dan kun je via WeChat contact opnemen met een van onze medewerkers”.