zondag 29 november 2020
Robots melden zich op de winkelvloer
Nu zijn Nederlandse consumenten nog redelijk sceptisch.
Dat stelt de expertgroep Robots in Retail. Het is een initiatief van INretail, de Retailagenda, Thuiswinkel.org, Tuinbranche Nederland en Techniek Nederland. Zij treden op als gastheer, het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam als voorzitter. Feitelijk borduurt de groep voort op de expertgroep Innovative Retail Technology, die de afgelopen twee onderzoeksjaren onderdeel was van het programma.
woensdag 25 november 2020
Co-op breidt robotbezorging uit
Co-op, niet te verwarren met de Nederlandse supermarktketen Coop, begon deze robotbezorgservice in 2018 in Milton Keynes.
Sindsdien hebben ruim 500.000 leveringen plaatsgevonden in die regio. Het bezorggebied is nu uitgebreid naar Northampton, waar ongeveer 5.000 klanten hun boodschappen kunnen laten bezorgen door de autonome karretjes.
maandag 16 november 2020
Nieuwe drones voor politietaken
Drones zijn goed in taken die voor de mens gevaarlijk, vies of moeilijk vol te houden zijn en kunnen daarnaast taken effectief en efficiënt uitvoeren. Het werk van de politie vraagt om moderne technologische hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten, handhaving van en toezicht op de openbare orde en veiligheid.
Eind 2017 had de politie 10 operationele drones. Op dit moment (oktober 2020) heeft de politie circa 60 operationele drones en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren gaat groeien naar meer dan 100 drones. In heel 2019 waren er 556 operationele inzetten en in 2020 (jan t/m sep) waren er 790 operationele inzetten. De verwachting is dat operationele inzetten in de toekomst gaan toenemen. Door de groeiende behoefte aan drones heeft de politie een Europese aanbesteding in de markt uitgezet.
donderdag 12 november 2020
Malta kiest voor droneplatform van Gents bedrijf
Concreet komt er in Malta een online portaal waar aanbieders van drones zich op een eenvoudige manier kunnen aanmelden.
UT verbetert de mobiliteit van paretische patiënten
Deze exoskeletten werken min of meer zonder diepgaande kennis van het lichaam van de patiënt.
Promovendus Guillaume Durandau van de Universiteit Twente voegt controllers toe aan draagbare robots zodat intuïtieve menselijke controle mogelijk is.
Durandau rust draagbare robots uit met digitale neuromusculoskeletale modelgebaseerde controllers om robuuste en intuïtieve menselijke besturing van draagbare robots mogelijk te maken. Na een letsel dat neuromusculaire laesies veroorzaakt, zoals een beroerte, vindt het grootste deel van het herstel van de motorische capaciteit plaats in de eerste zes maanden na het incident. Na deze periode wordt de patiënt als chronisch beschouwd en is er weinig verdere verbetering te verwachten.
Slechts 10 procent van de beroertepatiënten herstelt volledig, de rest zal met een of andere beperking moeten leven. Een van de belangrijkste aandoeningen is een afname van de mobiliteit als gevolg van spierzwakte of verlies van spiercontrole. Om het effect van de beperking te helpen verzachten zijn hulprobots zoals exoskeletten ontwikkeld.
dinsdag 10 november 2020
Maritieme waterstofdrone TU Delft vliegt groener
Onderzoekers van de TU Delft hebben samen met de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland een waterstofdrone ontwikkeld die verticaal kan opstijgen en landen, en urenlang horizontaal als een vliegtuig kan vliegen op waterstof.
De eerste succesvolle tests vonden plaats in een van de meest uitdagende scenario’s: vanaf een varend schip op volle zee. Hiermee komen ook maritieme toepassingen binnen handbereik, en wordt een nieuwe stap genomen in de verduurzaming van de luchtvaart.
De volledig elektrische drone weegt 13 kg en heeft een spanwijdte van 3 meter. Hij is ook heel veilig: hij vliegt met 12 motoren, en kan zelfs bij uitvallen van enkele motoren nog veilig landen op bijvoorbeeld het achterdek van een schip.
De drone is uitgerust met een 300 bar 6,8 liter carbon composiet waterstofcilinder. De cilinder levert de waterstof op lage druk aan de 800 watt brandstofcel, die de waterstof omzet in elektriciteit.
De enige uitstoot die daarbij vrijkomt is zuurstof en waterdamp. Naast de brandstofcel die elektriciteit levert aan de motoren is er ook een set batterijen die tijdens het verticaal opstijgen en landen samen met de brandstofcel de motoren van extra energie voorziet.
De kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van de drone kan worden gebruikt om de luchtvaart groener te maken.
Robotbedrijf Boston Dynamics mogelijk alweer verkocht
Boston Dynamics begon als een project aan het MIT en werd in 2013 gekocht door Google. De onderneming trok vooral de aandacht vanwege de vierbenige Spot, die opvallend dierlijk gedrag vertoont.
Sinds juni wordt Spot geleverd aan Amerikaanse klanten.
In 2017 kocht techgigant SoftBank het bedrijf toen Google zich realiseerde dat robots niet kon de kernactiviteiten behoorden.
Aspirant-koper Hyundai zit ook in de robots: het bedrijf presenteerde al eens het Elevate concept, eveneens een apparaat met robotbenen.
dinsdag 3 november 2020
Rocking Robots lanceert internationaal platform over robotics, AI en RPA
Het gebruik van robots, AI en RPA maakt een onstuitbare groei door. De huidige coronacrisis blijkt juist als katalysator te fungeren voor deze trend. Servicerobots desinfecteren ziekenhuizen en andere locaties met behulp van UV-straling, AI wordt ingezet bij het onderzoek naar medicijnen, en RPA softwarerobots vangen de toegenomen administratieve lasten bij de overheid over.
Het platform Rockingrobots.com zal net als de Nederlandse editie nieuws, trends, achtergronden en praktijkverhalen brengen in de vorm van artikelen en videoreportages. Het platform zal bovendien in aparte secties content maken voor de markten in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken, waar veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van robotics, AI en RPA.