Ads Top

Robot helpt bij het 3D scannen van gebouwen en objecten

Bedrijven die een gebouw of een omgeving willen scannen, kunnen dat nu doen met behulp van een robot. 

Leica Geosystems, het bedrijf dat het scanapparaat levert, heeft voor de Spot-robot van Boston Dynamics een mobiele scanoplossing ontwikkeld. De scanner wordt op de rug van de robot gemonteerd, zodat ook constructies en ruimtes, die moeilijk te bereiken of gevaarlijk zijn, zonder problemen gescand kunnen worden.
 
3D-scannen is tegenwoordig een veelgebruikte manier om metingen uit te voeren of constructies en ruimtes in kaart te brengen. De scanners maken miljoenen opnames per seconde, die als punten worden weergegeven in een zogenaamde ‘puntenwolk’. De punten geven samen met de camerabeelden een accuraat beeld van de realiteit. De scans worden veel gebruikt in de architectuur, de bouw, de entertainmentsector, de industrie en voor de openbare veiligheid.
 
Normaal gesproken wordt de scanner op een verplaatsbaar statief gemonteerd. Voor veilige en goed toegankelijke gebieden is dit een werkbare methode. Het kan echter ook voorkomen dat de te scannen ruimte of objecten voor mensen niet goed te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan moeilijk toegankelijke terreinen, onveilige constructies of gebouwen, explosie- of brandgevaarlijke omgevingen en omgevingen die de gezondheid van mensen kunnen schaden. De oplossing van Leica Geosystems voor de Spot-robot biedt hiervoor uitkomst. De scanner op de robot kan met één druk op de knop via een tablet bediend worden. De robot kan voorgeprogrammeerde routes afleggen, waardoor metingen ook eenvoudig herhaald kunnen worden. Menselijke tussenkomst wordt op deze manier geminimaliseerd, wat - behalve de veiligheid - ook de productiviteit en de efficiency van het scanproces ten goede komt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.