Ads Top

Promovendus Wouter Houtman onderzocht hoe robotsystemen beter kunnen functioneren in een dynamische wereld

De meeste robots zijn momenteel te vinden in de industrie, als ondersteuning bij herhalende taken, zoals de geautomatiseerde productie van auto’s of microchips.

Maar binnen afzienbare tijd moet de robot ook zijn weg weten te vinden in een minder gestructureerde omgeving om te kunnen werken in de zorg of bij de opsporing van giftige stoffen. 

TU/e-onderzoeker Wouter Houtman onderzocht de interactie van robots met hun omgeving en ontwikkelde algoritmes om hen beter in ‘de echte wereld’ te laten bewegen. Donderdag 4 november verdedigt hij zijn proefschrift aan de faculteit Mechanical Engineering.

Voordat we robots in de echte wereld met veel variabelen en onzekerheden kunnen laten bewegen, komen we nog veel uitdagingen tegen. Juist door naar verschillende systemen te kijken - in een dynamische omgeving met snel bewegende en veranderende objecten, of een omgeving met mensen - kunnen we deze robots op meerdere fronten optimaliseren.

Met ballen links, rechts, hoog, laag, hard of zacht, en spelers die verdedigen, aanvallen of duelleren is het voetbalveld een zeer dynamische omgeving. Het is daarmee een perfect werkveld voor Houtman om de bewegingen van de autonome robots bestuderen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.