woensdag 20 april 2022

Kinderen leren woordjes tweede taal beter met robots

 Als kinderen die gedurende lange tijd met robots om gaan, ontwikkelen ze onvermijdelijk een relatie met hen. Mirjam de Haas (Radboud) onderzocht hoe deze relatie en betrokkenheid met de robot in de loop van de tijd kan veranderen door het gedrag van de robot.

De Haas en haar team onderzochten onder meer of feedback en gebaren invloed hadden op het leerproces en betrokkenheid. Zij interviewde PABO-studenten om input te leveren voor de robots feedback en merkte dat dit effect had: kinderen waren meer betrokken met de robot en bij hun taak wanneer ze interactie hadden met een robot die de ‘door de leraar uitgekozen’ feedback gebruikte. Bovendien zeiden sommige kinderen in een interview na afloop van het experiment dat ze het fijner vonden dat de robot hen hielp bij het vinden van het juiste antwoord. Net als het gebruik van gebaren vergroot dat de relatie met de robot.

Ze ontdekte wel dat kinderen de robot vóór een experiment meer als een mens zagen dan na het experiment. Vooral jongens gingen de robot na langere tijd meer als een computer zien. De verandering van perceptie kan komen doordat de kinderen vóór het experiment zeer hoge verwachtingen hadden, die de robot niet kon waarmaken, en dat daarom kinderen hun perceptie van de robot na het experiment bijstelden.

maandag 18 april 2022

Robots gaan in de hersenen tumoren en cysten behandelen

 

De Amerikaanse startup Bionaut Labs wil klinische proeven uitvoeren op hersenpatiënten. Daarvoor gebruikt het miniatuur-robots die zich in het brein begeven.

Om de robots te ontwikkelen koos Bionaut Labs ervoor om magnetische energie te gebruiken om de robots voort te bewegen.

De robots moeten worden aangestuurd met magnetische spoelen die zich buiten de schedel van de patiënt bevinden. Volgens Bionaut Labs zou de technologie tien tot honderd keer minder energie verbruiken dan MRI-scans.
 

donderdag 14 april 2022

Dronevlucht Antea Group gaat testfase in

 

De 750 kilometer lange dronevlucht tussen het Friese Oranjewoud en Kopenhagen gaat de testfase in.

Op woensdag 13 april heeft bij Nijmegen een eerste testvlucht plaatsgevonden in het testgebied van Rijkswaterstaat.
 
Tijdens de testvlucht zijn vliegopties met verschillende waarnemingen onderzocht: EVLOS (Extended Visual Line of Sight), waarbij de dronepiloot in verbinding staat met waarnemers op de grond en BVLOS (Beyond Visual Line of Sight), waarbij de drone buiten het zicht van de piloot vliegt. De uiteindelijke keuze zal mede afhankelijk zijn van wat er binnen de huidige Europese wet- en regelgeving mogelijk is.
 
De gedroomde dronevlucht komt met deze testvlucht steeds dichterbij. De route is op hoofdlijnen bekend. Ook vinden er gesprekken met de autoriteiten in Duitsland en Denemarken plaats.

Sociale robot wordt beter door inzet digital twins

De inzet van digital twins biedt innovatiekansen voor robotica in de zorgsector. Dat blijkt uit onderzoek binnen het zogenoemde Robots4Care-project.

Met digital twins wordt bedoeld een digitaal kopie die in eenheid functioneert met de werkelijkheid. De combinatie moet zorgen voor betere data-inzichten en werken op afstand. Bij robots bieden ze kansen voor een robuustere aansturing. Vanuit het Robots4Care-project wordt nu gekeken naar mogelijkheden om nog meer data op te halen in de digital twin.

Het project Robot4Care wordt gevoerd vanuit het lectoraat High Tech Embedded Systems en is onderdeel van het grotere project Digital Twin Academy, dat middels toegepast onderzoek en kennisdeling digital twins wil ontsluiten voor het bredere publiek. Andere Fontys-lectoraten en instituten dragen bij aan het project, zoals het lectoraat Mens & Gezondheid.

woensdag 6 april 2022

Financiering voor Surgical Robotics Lab

Het Surgical Robotics Lab van de Universiteit Twente onder leiding van Sarthak Misra maakt deel uit van een consortium dat een Horizon Europa-beurs heeft ontvangen. Hun project met de naam: RĒGO is geselecteerd voor financiering in het kader van de oproep: “De grenzen verleggen van robotica-cognitie. Digitale en opkomende technologieën voor concurrentievermogen en geschikt voor de groene deal."

De ambitie van het RĒGO-project is om de volgende generatie AI-aangedreven interactieve miniatuur multi-robotsystemen mogelijk te maken.

RĒGO gaat een innovatieve set microscopisch kleine zwermen robots ontwikkelen voor samenwerkingstaken. Deze zwermen worden draadloos aangestuurd door elektromagnetische velden en beheerd door mensen via intuïtieve behendige interfaces en interactieve technieken. Het project zal leiden tot het creëren van toepassingsspecifieke microrobotische zwermen die zich richten op de uitdagingen van minimaal invasieve chirurgische procedures. Daarnaast zullen katalytische zwermen worden bestudeerd op hun potentieel in toepassingen van waterbehandeling.

maandag 4 april 2022

Boston Dynamics start verkoop van Stretch-robot

Boston Dynamics is begonnen met de verkoop van zijn Stretch-robot. Deze autonome robot bestaat uit een arm met vacuümgrijper op een mobiel platform en is gemaakt om goederen te verplaatsen in magazijnen.

Stretch wordt vanaf dit jaar aan bedrijven geleverd. DHL, Gap, H&M en Maersk hebben al een robot aangeschaft. Deze bedrijven mochten de robot ook al sinds de lente van 2021 testen.

vrijdag 1 april 2022

EEVE brengt de robot revolutie bij je thuis

Robot bouwer EEVE positioneert zich als leverancier van multifunctionele en betaalbare robots voor het grote publiek. EEVE ontwikkelde de voorbije drie jaar succesvol een autonoom navigerende robot met maaifunctie.

Na de presentatie van het Willow X concept in 2021, toont het Belgische EEVE voor het eerst een werkend prototype van Willow X aan het publiek. Daarmee is het startschot gegeven van de race naar de gunst van iedereen die vervelende klussen liever over laat aan een robot.