vrijdag 29 juli 2022

Dode spinnen als zombierobots

Dode spinnen in plaats van robotarmen, het klinkt onconventioneel, maar mogelijk een slimme oplossing voor verschillende problemen.

In een publicatie in Advanced Science tonen onderzoekers van de Rice University aan hoe dode spinnen met behulp van een met lucht gevulde spuit kunnen worden gebruikt als hydraulische grijpers. Necrobiotica, zo wordt het concept genoemd.

donderdag 28 juli 2022

Kunsthuid zweet op commando

De doorontwikkelde kunsthuid zweet waar en hoeveel de onderzoekers willen. Dit staat in het Angewandte Chemie artikel van Danqing Liu en eerste auteur Yuanyuan Zhan.

Een kunsthuid die op commando kan zweten kan tal van praktische toepassingen hebben. Een gelijkmatig zwetende kunsthuid kan helpen om de oppervlakte van robots te koelen. In sociale toepassingen kan het helpen om de robot zo mens-realistisch mogelijk te maken, en dan hoort zweten erbij. Of denk aan speciaal verband dat gecontroleerd medicijnen kan afgeven aan de menselijke huid, of aan een wondoppervlakte zoals een brandwond.

Die toepassingen worden alleen maar concreter doordat ze met deze nieuwe vinding in staat zijn om tot op enkele micrometers nauwkeurig te kunnen controleren waar de kunsthuid vloeistof uitscheidt. Dat niet alleen, maar de onderzoekers controleren nu ook hoeveel en hoelang de vloeistof door de kunsthuid wordt vrijgegeven, waar de vloeistof zich verzamelt en wanneer het tijd is om de vloeistof weer te absorberen.

maandag 25 juli 2022

Imec stapt in internationale AI-robotica onderzoeksgroep

Onderzoeksorganisatie imec stapt in het zogenoemde euROBIN-netwerk. Het netwerk specialiseert zich in internationaal onderzoek naar AI-robotica.

De organisatie omvat 31 partners in veertien landen. Voor België wordt de bevoegde partner dus imec.

'Onze onderzoekers in robotica en AI werken aan applicaties zoals cobots, exoskeletten, sociale robots, droens en zachte robots. Met euROBIN willen we het onderzoek naar mensvriendelijke robotica versnellen.'

zaterdag 16 juli 2022

Zowel Eindhovense voetbalrobots als zorgrobot prolongeren wereldtitel in Bangkok

De RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots, is voor studententeam Tech United van de TU Eindhoven een groot succes geworden. Zowel de voetbalrobots – met namen als Lieke Motors, Jackie Groenestroom en Vivianne Wielema – als zorgrobot HERO prolongeren in Thailand hun wereldtitel. Daarmee is Tech United voor de zesde keer wereldkampioen robotvoetbal. Bij de zorgrobots was het de tweede WK-titel.

In het robotvoetbal waren de Eindhovense robots dit jaar duidelijk een klasse apart, veel wedstrijden werden met grote cijfers gewonnen. Ook de finale werd zeer overtuigend gewonnen: het werd 15-0 tegen een ander team uit Nederland, de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML. In een eerdere confrontatie, tijdens de voorrondes, wonnen de ASML Falcons nog met 4-3, maar dit had alles te maken met een fout in de software die Tech United in die wedstrijd parten speelde en in de finale was verholpen. Lieke Motors was de ster in de eindstrijd met 5 doelpunten.

Tijdens het WK robotvoetbal spelen de robots geheel autonoom wedstrijden van vijf tegen vijf door gebruik te maken van sensoren en andere innovatieve software. Afgelopen jaar verbeterde Tech United de voetbalrobots op verschillende vlakken, zoals dribbelen en verandering van de tactiek tijdens de wedstrijd. Het uiteindelijk doel van het team is om in 2050 met autonome voetbalrobots de menselijke wereldkampioen te kunnen verslaan.

dinsdag 12 juli 2022

Robots voor het spoor

Robots die samen met mensen op en rond het spoor werken. Toekomstmuziek? Niet als het aan ProRail ligt. Men is druk aan het testen om met bots als SPOT en ANYmalD werk veiliger en efficiënter uit te voeren. Maar daar is nog wat voor nodig…

De bestaande robots zijn helaas nog niet spoor-proof, vertelt projectleider Michiel Stam, die samen met zijn collega’s de proeven uitvoert. “Als ik deze robot nu op een autonome missie stuur dan gaat hij die uitvoeren, maar ligt er ergens een obstakel, dan loopt hij misschien het spoor in. Ook is het navigeren zelf van autonome robots nog niet op zo’n niveau, dat ze gegarandeerd uit het spoor of de zogeheten profielvrije ruimte blijven. Dit zijn zaken die nog beter ontwikkeld gaan worden. En bedenk: een mens kan situaties inschatten, creatief denken, en dat kan een robot nog helemaal niet.”

maandag 11 juli 2022

Ketchupfles laat zachte robots soepel lopen

Een slim ontworpen drukventiel laat zachte robots zonder computerbesturing reageren op hun omgeving. Hoe dat werkt, leggen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) uit in een recent verschenen artikel in het vakblad Matter.

Het onderzoek van Bas Overvelde, hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering, en promovendus Luuk van Laake brengt robots die bewegen en voelen als levende wezens dichterbij. Zulke ontwerpen zijn beter geschikt voor het verkennen van ruig en onbekend terrein of voor medische toepassingen.

Robots worden nog steeds voornamelijk geassocieerd met harde machines, aangestuurd door een centrale computer die over elke stap moet nadenken. Levende wezens bewegen juist soepel doordat er intelligent gedrag zit ingebakken in hun lichaam, wat ook ideaal is voor robots die voortdurend omgaan met mensen, zoals in de medische zorg. Het onderzoeksveld van soft robotics werkt dan ook aan robots van zachte, flexibele materialen die zonder aansturing van buitenaf reageren op veranderingen in hun omgeving.

Het hart van de nieuwe zachte robot is een 'hysteretisch ventiel', zoals de onderzoekers hun uitvinding noemen in hun vakpublicatie. Buitenstaanders kunnen het ventiel herkennen als een variant op de opening van een ketchupfles. Dat zorgt ervoor dat je ketchup makkelijk kunt doseren en dat de vloeistof niet lekt, Moderne flessen zijn aangepast zodat ze zo min mogelijk sputteren, maar Overvelde en collega’s vroegen zich juist af of je met dit normaal gesproken ongewenste gedrag een robot kunt laten bewegen.

vrijdag 8 juli 2022

Ook in Thailand verdedigt Nederland komende week een grote voetbaltitel

De Oranje-leeuwinnen staan aan de vooravond van het EK in Engeland, maar zij zijn niet de enigen die namens Nederland als titelverdediger op een groot eindtoernooi gaan starten. 

Een kleine 10.000 kilometer verderop, in Bangkok om precies te zijn, speelt Tech United van de TU Eindhoven komende week, van 13 t/m 16 juli, om de wereldtitels robotvoetbal en zorgrobot tijdens RoboCup 2022. Tijdens het vorige WK in 2019 wisten ze beide titels te winnen. Kunnen ze die knappe prestatie dit jaar herhalen?

Eerlijk is eerlijk, de voetbalrobots hebben nog niet dezelfde fluwelen techniek als de vrouwen van Oranje, maa

r ze worden wel elk jaar een stukje beter en geavanceerder. Vorige maand speelde Tech United zelfs voor het eerst tegen een professioneel vrouwenteam van vlees en bloed, als afsluiting van het gewonnen EK robotvoetbal in Portugal.
Tegen de vrouwen van voetbalclub Vitória SC behaalden de voetbalrobots een knap gelijkspel (4-4) en wonnen ze zelfs de strafschoppenreeks, al moet daarbij worden aangemerkt dat de voetbalsters van Vitória SC niet op volle kracht speelden. Bekijk hier een samenvatting.

De wedstrijd tegen Vitória SC mag dan de boeken ingaan als een demonstratiewedstrijd, het feit dat de voetbalrobots in staat zijn om menselijke speelsters knap partij te bieden, zegt wat over de progressie die Tech United en het robotvoetbal doormaken. “Het is een mijlpaal. De robots zijn dus betrouwbaar genoeg om dit te kunnen.

In Bangkok komt ook de zorgrobot van Tech United in actie, in de zogeheten @Home-competitie. Hierbij moeten robots verschillende huishoudelijke taken uitvoeren en worden ze door een jury beoordeeld. De zorgrobot van Tech United, HERO, is ook hier de titelhouder, maar de concurrentie is dit jaar groot.

woensdag 6 juli 2022

Nieuwe robots voor Amazon

Amazon neemt een nieuwe generatie robots in bedrijf. De nieuwe kastendragers, want daar worden ze voor gebruikt, zijn anders dan hun voorgangers omdat ze zich vrij tussen mensen door bewegen. Voorheen hadden de karretjes duidelijke markeringen nodig om mee te navigeren.

dinsdag 5 juli 2022

Sociale robots kunnen kinderen nog niet echt boeien

Kinderen komen steeds vaker in aanraking met zogenoemde sociale robots, bijvoorbeeld op school, in ziekenhuizen en zelfs thuis. Kinderen blijken een robot zelden af te wijzen vóór een interactie en in de eerste twee weken van gebruik. Maar dit gebruik loopt na die eerste enthousiaste reactie hard terug, blijkt uit onderzoek.

Sociale robots zijn robots die fysiek aanwezig zijn en interactie met mensen kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen stellen of een gesprek voeren. Ze proberen zoveel mogelijk te handelen zoals mensen dat doen: zoals bewegen in de ruimte en reageren op spraak.

Communicatiewetenschapper Chiara de Jong ontwikkelde eerst een meetinstrument voor het betrouwbaar meten van acceptatie. Vervolgens vroeg ze een groep van 570 kinderen in de leeftijd van acht en negen jaar of ze een Cozmo robot thuis wilden uitproberen.

Deze sterke afname na het eerste enthousiasme verraste De Jong, ‘want kinderen trekken wel erg naar andere technologie, zoals games en tablets.’ Dat de nieuwigheid er wel af was, of dat de robot niet aan de verwachtingen voldeed, waren niet de belangrijkste verklaringen voor deze afname. Vooral de competitie met ander speelgoed en apparaten bleek van invloed, en het gebrek aan een motivatie om de robot te gebruiken.'