Ads Top

Archeologie, neurowetenschappen en robotica slaan de handen ineen voor robotonderzoek

Een consortium van zeven instituten onder leiding van Ricardo Sanz (Universidad Politécnica de Madrid) en Pablo Lanillos (Donders Instituut, Radboud Universiteit), heeft vier miljoen euro ontvangen van de Europese Innovatieraad om te onderzoeken hoe robots cognitieve vaardigheden kunnen ontwikkelen waarmee ze werktuigen kunnen uitvinden op dezelfde manier als de oermens dat zo'n drie miljoen jaar geleden deed.

Archeologie, neurowetenschappen en robotica slaan de handen ineen om licht te werpen op deze technologische sprong voorwaarts die onze voorouders wisten te nemen en om nieuwe technologie te ontwikkelen geïnspireerd op de metacognitie en het bewustzijn van de mens.

Er bestaat geen consensus over wanneer de specifieke moderne menselijke cognitieve en metacognitieve vaardigheden tot ontwikkeling zijn gekomen en wat de aanleiding was voor de oermens om werktuigen te gaan uitvinden en maken. Uit archeologisch onderzoek naar oude technologieën weten we dat er een cruciale transitie plaatsvond van het gebruiken van werktuigen, gedrag dat in de dierenwereld wijdverspreid is, naar het maken van werktuigen.

Ongeveer 3,3 miljoen jaar geleden maakten onze mensachtige voorouders de eerste werktuigen door eenvoudige stenen van scherpe randen te voorzien. Hier moeten geavanceerde technologische verbeeldingskracht en het vermogen tot redeneren aan te pas zijn gekomen.

Het METATOOL-project wil begrijpen hoe cognitie zich zo ontwikkelde dat het uitvinden en maken van werktuigen mogelijk werd en deze inzichten gebruiken als basis voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën. Zoals archeoloog Geeske Langejans het noemt: 'het verleden gebruiken om de toekomst te creëren'. Het project is specifiek gericht op de ontwikkeling van robots die beschikken over bewustzijnsvaardigheden die ze in staat stellen nieuwe werktuigen uit te vinden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.