Ads Top

Eindhovense voetbalrobots opnieuw wereldkampioen

Studententeam Tech United van de TU Eindhoven prolongeerde vandaag de wereldtitel robotvoetbal tijdens de RoboCup, het wereldkampioenschap voor autonome robots. Voor de voetbalrobots is het de vierde keer op rij dat ze het WK winnen, en de zevende wereldtitel sinds hun bestaan.
 
In het Franse Bordeaux won Tech United in de finale met 6-2 van een ander team uit de Brainport-regio, de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML. De robots waren, zeker in de eerste helft, aan elkaar gewaagd en speelden defensief sterk. Na een ruststand van 2-0 ontstonden in de tweede helft meer kansen en kon Tech United met sterke aanvallen uitlopen naar een overtuigende zege.

Met de titelwinst geeft Tech United het goede voorbeeld aan de Oranje Leeuwinnen die later deze maand het WK in Australië en Nieuw-Zeeland spelen. Niet voor niets luisteren de voetbalrobots naar namen als Lieke Motors en Jackie Groenestroom.

De zege is onder andere het resultaat van de ontwikkeling die de voetbalrobots dit jaar doormaakten. Ze zijn wendbaarder dan voorheen vanwege een nieuw platform, de zogeheten swerve drive. Deze bestaat uit drie bestuurbare wielen. Hierdoor kunnen de robots nog beter roteren. Omdat de aandrijving gebruikt maakt van twee motoren per wiel (één om het wiel in de juiste richting te zetten en een voor de uiteindelijke aandrijving), kunnen de rotbotvoetbalsters ook tot 3 keer sneller accelereren dan voorheen, met snelheden tot 7 meter per seconde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.