Ads Top

Een revolutie in robotica: robots die als mensen interacteren

Robots worden al lange tijd gebruikt in de auto-industrie en doen de laatste jaren hun intrede in nieuwe toepassingsgebieden zoals de logistiek. De huidige robots hebben echter nog veel beperkingen. Ze voeren meestal één handeling of een vaste reeks handelingen uit en herhalen deze telkens op dezelfde manier. Om robots te verbeteren, moeten ze meer op mensen gaan lijken. Denk bijvoorbeeld aan snelle interacties en ruimtelijk inzicht.

Alessandro Saccon, universitair hoofddocent nonlinear control and robotics aan de faculteit Werktuigbouwkunde van de TU/e, rondde het I.AM-project af dat zich expliciet richt op het verbeteren van snelle fysieke interacties.

'Traditionele robots zijn niet ontworpen om dynamisch te interageren met hun omgeving; snel contact maken met de omgeving wordt over het algemeen koste wat het kost vermeden. Wij richtten ons juist op de interactie met de omgeving. We onderzochten hoe robots bijvoorbeeld zware objecten snel kunnen oppakken en er tegelijkertijd voor kunnen zorgen dat de uitvoering van dit soort bewegingen betrouwbaar blijft, ondanks verstoringen en onnauwkeurigheden in de waarneming. Een voorwerp kan zwaarder zijn dan de robot had verwacht, of de robot gaat ervan uit dat een voorwerp zich op een bepaalde plek bevindt, maar zit er net iets naast. Hoe maak je deze bewegingen robuust ondanks dergelijke onzekerheden? Dat is een van de dingen die we grondig hebben onderzocht.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.