Ads Top

Robot-WK in Eindhoven verwacht zo'n 2500 deelnemers uit 40 landen

Na Singapore, Istanbul en Mexico City vindt de RoboCup dit jaar plaats in Eindhoven, van 26 tot en met 30 juni. Dit WK voor autonome robots trekt naar verwachting zo’n 2500 deelnemers uit ongeveer 40 landen. Zij gaan de strijd aan met hun reddingsrobots, zorgrobots, dansrobots en natuurlijk voetbalrobots. Het team van de TU Eindhoven verdedigt er de wereldtitel robotvoetbal, die afgelopen jaar in Mexico werd veroverd. Het doel van RoboCup is de ontwikkeling van goedkope en betrouwbare robottechnologie te versnellen ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. Het hele toernooi is gratis toegankelijk voor publiek.
Er zijn verschillende soorten robotvoetbal op de RoboCup. Er zijn drie competities voor zogenaamde 'humanoids', wandelende robots met armen en benen. Daarnaast is er de Middle Size League, waarin het meest spectaculaire voetbal wordt gespeeld. De TU Eindhoven is momenteel wereldkampioen in deze ‘koningsklasse’. De wedstrijden worden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. Het spel is snel, tactisch en spannend om te zien. Ook zijn er ‘Simulation Leagues’ (waarin computers het tegen elkaar opnemen in de virtuele wereld), en er is een Standard Platform League, waarin alle deelnemers met dezelfde robots voetballen – de programmering van de robots maakt hier het verschil. Om een indruk te krijgen van het toernooi, kijk naar deze trailer: youtu.be/WTGAxlzSH0Y
In de @Home-competitie gaan zorgrobots de strijd met elkaar aan in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moeten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moeten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten.
De Rescue League draait om reddingsrobots. Deze robots moeten slachtoffers vinden in een nagebootste rampsituatie, erachter komen hoe ze eraan toe zijn, en tegelijk de omgeving en gebouwen in kaart brengen, en daarna verslag uitbrengen. Dit soort robots is hard nodig in rampsituaties, zoals bij het ongeluk met de kerncentrale van Fukushima.
Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.
Naast de beschreven 'Major Leagues', waarin vooral universiteitsteams uitkomen, zijn er ook Junior-competities voor middelbare scholieren. Meer dan 1000 scholieren, uit allerlei landen, komen met hun robots naar Eindhoven voor wedstrijden in de Junior-categorieën voetbal, redding en dans.
De deelnemers aan RoboCup 2013 komen uit landen over de hele wereld, waaronder Brazilië, China, Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Mexico, Spanje, Portugal, Nederland, Zuid-Korea, Italië, Oostenrijk, Thailand, Indonesië,  Iran, Australië, Japan, Verenigd Koninkrijk, Pakistan, Macao, Singapore, Zweden, Frankrijk, Kroatië, Israel, Slovenië, Taiwan, Roemenië, Zwitserland, Colombia, Chili en India. Nederland is vertegenwoordigd door meerdere teams van verschillende universiteiten.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.