Ads Top

Nederlandse voetbalrobots tweede op robot-WK in Eindhoven

Het robotvoetbalteam Tech United van TU Eindhoven is er op het WK RoboCup 2013 in Eindhoven niet in geslaagd de wereldtitel robotvoetbal te prolongeren. In een zinderende finale moesten de Eindhovense robots het na verlenging met 2-3 afleggen tegen het Chinese team ‘Water’ uit Beijing. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers wist RoboCup 2013 zich te ontpoppen tot een enorm publieksevent.
Vijf dagen lang was Eindhoven volledig in de ban van robots. Tijdens RoboCup 2013 streden 2500 deelnemers uit 40 landen met allerlei soorten voetbalrobots, zorgrobots, reddingsrobots en dansrobots om de wereldtitel in 15 verschillende competities. “Het was fantastisch om zo’n groot toernooi naar Eindhoven te krijgen en daarmee op zulke grote schaal techniek te kunnen promoten”, aldus organisator René van de Molengraft. Met een recordaantal van 40.000 bezoekers kijkt de organisatie terug op een zeer geslaagd evenement.
In de zogeheten Middle Size League, ook wel de ‘koningsklasse’ van het WK RoboCup genoemd vanwege het spectaculaire robotvoetbal, verdedigde Tech United de wereldtitel. Het Eindhovense team speelde een zeer sterk toernooi en wist zonder tegentreffer de finale te behalen. Tegenstander in de finale was het Chinese team ‘Water’ dat twee jaar geleden de wereldtitel veroverde.
De finale groeide uit tot een zenuwslopend schouwspel voor de overvolle tribunes in het Indoor Sportcentrum in Eindhoven. Binnen een minuut was de eerste tegentreffer van Nederland een feit, maar voor rust maakten de Eindhovense robots weer gelijk. In de tweede helft kwam Water wederom op voorsprong. De titel leek naar China te gaan totdat Nederland in letterlijk de laatste seconden de gelijkmaker maakte. In de verlenging kwam China voor de derde keer op voorsprong. Ditmaal was het beslissend: 2-3.
Het Eindhovense team was uiteraard teleurgesteld. Teamcaptain Robin Soetens: “Het hele toernooi hebben we mooi voetbal gespeeld maar het blijft balen dat we niet hebben kunnen winnen. Uiteindelijk wist het Chinese team toch efficiënter met de kansen om te gaan. We hebben laten zien dat de TU Eindhoven bij de wereldtop hoort op het gebied van robotica.” Het team was onder de indruk van de volle tribunes. “Het is een geweldige eer om in Eindhoven voor bijna vijfduizend mensen een thuiswedstrijd te spelen. Robotvoetbal is echt een publieksport geworden”, aldus Soetens.
De zorgrobot van de TU Eindhoven, AMIGO, haalde een fraaie derde plek in de competitie voor zorgrobots, de @Home league. Hierin streden zorgrobots met elkaar in het uitvoeren van alledaagse huishoudelijke opdrachten, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robots moesten hiervoor mensen kunnen verstaan, herkennen en volgen, en ze moesten het juiste drankje kunnen pakken tussen een hoop andere objecten. De wandelende 'humanoid'-robot TUlip uit Eindhoven, pakte de vierde plaats in de Humanoid-categorie.
Het doel van RoboCup is het aanjagen van de ontwikkeling van robottechnologie ten behoeve van onze vergrijzende samenleving. RoboCup heeft daarvoor een doel geformuleerd: in 2050 moet een team van voetbalrobots de menselijke wereldkampioen voetbal kunnen verslaan. Doordat de deelnemende onderzoekers na de toernooien telkens alle nieuwe kennis met elkaar delen, gaat de technologie snel vooruit.
Het toernooi werd georganiseerd vanuit de Technische Universiteit Eindhoven in samenwerking met onder meer de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit van Amsterdam. RoboCup2013 wordt gesponsord door onder meer de TU Eindhoven, ASML, MathWorks, Eindhoven365, gemeente Eindhoven, provincie Noord-Brabant, 3TU, Aldebaran en Festo. Brainport regio Eindhoven mocht zich in 2011 de 'slimste regio van de wereld' noemen, door de toekenning van de titel Intelligent Community of the Year 2011.

1 opmerking:

  1. Het team Swarmlab@work van de universiteit Maastricht heeft de wereldtitel gewonnen in de @work league, zie http://www.maastrichtuniversity.nl/web/Main1/SiteWide/SiteWide4/UMteamWintWereldtitelRoboCupWork1.htm

    BeantwoordenVerwijderen

Mogelijk gemaakt door Blogger.