Ads Top

Internationale belangstelling voor Utrechts roboticaonderzoek

Journalisten van onder andere de Vancouver Sun, Hindustan Times, CCTV (China Central Television) en de Chileense televisie waren eind juni te gast bij de faculteit Bètawetenschappen in het kader van de Mediatour Robots & Robotics.
Een week lang werd een groep van vijftien internationale journalisten en camerateams rondgeleid door Nederland om te zien wat ons land te bieden heeft op het gebied van robotica. De Mediatour werd georganiseerd door AgentschapNL. De internationale journalisten kwamen ook kijken bij het roboticaonderzoek van het departement Informatica. Robots moeten immers geprogrammeerd worden en hebben kunstmatige intelligentie nodig. ‘Eén derde van de robotica bestaat uit programmeren’, aldus dr. ir. Frank van der Stappen, universitair docent aan de Universiteit Utrecht.
De middag begon met een presentatie van Van der Stappen over hoe robots worden ingezet om objecten vast te pakken en te manipuleren. Daarna vertelde dr. Roland Geraerts, samen met twee van zijn promovendi, over crowd simulaties en waar hun simulaties allemaal al zijn ingezet.
‘Het leukste bewaren we voor het laatst’, deelde Geraerts aan het einde van zijn presentatie mee. En inderdaad, toen de groep journalisten even later het Motion Capture Lab van de Research Community COMMIT/ binnen stapten, kwamen de camera’s, telefoons en microfoons tevoorschijn. Het is natuurlijk hartstikke spectaculair om één van je collega’s in een pak te zien met tientallen bolletjes, en tegelijkertijd op het beeldscherm een dansende zombie die precies dezelfde bewegingen maakt (zie foto).
Het internationale gezelschap was enthousiast, en de organisator gaf aan in september graag terug te komen om een nieuwe groep buitenlandse journalisten een kijk te geven in het onderzoek van de Universiteit Utrecht, ditmaal op het gebied van gaming.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.