Ads Top

Lockheed maakt robotlander

Mars One, het project van UT-alumnus Bas Lansdorp, heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer Lockheed Martin gestrikt om een robotlander te ontwikkelen voor de bemande missie naar Mars in 2025. SSTL (Surrey Satellite Technologie Ltd.) ontwikkelt de bijbehorende communicatiesatelliet. Dat maakte Mars One bekend tijdens een persconferentie in Washington. De Universiteit Twente is de officiële science and education partner van Stichting Mars One.
Het is de bedoeling dat de robotlander en satelliet in 2018 gelanceerd worden. De twee onbemande ruimtescheepjes gaan technologieën testen en demonstreren die van belang zijn voor de latere, bemande vlucht in 2025. In dat jaar gaat een internationale bemanning van vier personen op expeditie naar Mars. De samenwerking met beide grote industriële partijen vormt een mijlpaal in de aanloop naar de bemande vlucht.
De robotlander is gebaseerd op het ontwerp van NASA’s Phoenix-Marslander. Het apparaat heeft een graafarm aan bod en zal tests uitvoeren met het winnen van water uit de Marsbodem en dunne zonnepanelen. De lander maakt voortdurend videobeelden die via een live-verbinding met de communicatiesatelliet naar aarde worden gestuurd.
Bas Lansdorp, co-founder van Mars One en UT-alumnus, is blij met de samenwerking met Lockheed Martin en SSTL. “Beide zijn erg grote spelers in hun vakgebied en hebben een uitstekende reputatie. Het gaat hier om de eerste particuliere ruimtevaartuigen die naar Mars gaan. Hun succesvolle aankomst zal een historische overwinning worden.”
Als science and education partner verweeft de UT Mars One in onderwijs en onderzoek. De vakgroep Robotica en Mechatronica levert een bijdrage aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken. De expeditie legt een grote fysieke en psychische druk op de astronauten. Het onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie gaat hen helpen te ‘overleven’ in deze nieuwe omgeving. De Mars One-expeditie komt tevens aan bod in ATLAS, het University College van de UT dat dit jaar van start ging.
Lansdorp zei eerder dit jaar blij te zijn met de samenwerking met de UT. “De Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.