Ads Top

Eindhovense voetbalrobots in halve finale RoboCup in China

Het voetbalrobotteam van de TU/e, Tech United, heeft op indrukwekkende wijze de halve finale gehaald van de RoboCup 2015 in het Chinese Hefei, het WK voor robotvoetbal. De halve finales worden morgen, woensdag 22 juli, vanaf 03.00 uur Nederlandse tijd gespeeld. Bij winst verdedigt het team de wereldtitel in de finale die om 07.00 uur van start gaat. De Eindhovense zorgrobots staan in hun klasse op een voorlopige tweede plaats. 

Na drie overtuigende voorrondes is Tech United een grote favoriet voor de wereldtitel in de ‘koningsklasse’ van het robotvoetbal op de RoboCup 2015. In de zogeheten ‘Middle Size League’ worden wedstrijden gespeeld door teams van vijf tegen vijf tafelhoge voetbalrobots, die geheel zelfstandig voetballen, zonder enige menselijke sturing. De Eindhovense robots, met bijnamen als Hans van Sleutelen en Robin van Perslucht, behaalden een indrukwekkend doelsaldo van 99 doelpunten voor en 8 tegen. Teamcaptain Lotte de Koning ziet 'een stijgende lijn in het toernooi'. "De laatste poulewedstrijd wonnen we met 17-0, dus we gaan met vertrouwen de halve finale in", aldus De Koning.

In de halve finale, die om 03.00 uur Nederlandse tijd begint, neemt het Eindhovense team het op tegen het Chinese team ARES. Mocht Tech United de finale halen, dan treffen ze hierin naar alle waarschijnlijkheid het Chinese team Water, hun grote concurrent die in 2013 – in Eindhoven notabene – wereldkampioen werd. In de poulefase bleek het Chinese team met 2-1 nog te sterk voor de Nederlanders, na een spectaculaire wedstrijd waarin de een na de andere robot uitviel en er zelfs één vlam vatte. De finale van de ‘koningsklasse’ zal om 07.00 uur worden gespeeld.  

Ook in de @Home-League, de RoboCup-categorie gericht op de ontwikkeling van zelfstandige robothulpjes, dingt het team van TU/e mee om de hoofdprijs. De deelnemende zorgrobots moeten op termijn oudere mensen kunnen helpen langer zelfstandig te blijven wonen, door te helpen in huis. Met hun twee zorgrobots, AMIGO en SERGIO, staat het Eindhovense team momenteel tweede – de plek waar ze vorig jaar eindigde. In de finale die morgen om 05.00 uur Nederlandse tijd begint hopen ze de achterstand op de Duitse zorgrobot Homer goed te maken.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.