Ads Top

Voetbalrobots en zorgrobot gaan voor wereldtitel op RoboCup

Al acht jaar op rij staan de voetbalrobots van de TU Eindhoven in de finale van het WK-robotvoetbal, de RoboCup. In 2012 en in 2014 veroverden ze de wereldtitel, maar de andere zes jaren moest het team genoegen nemen met de tweede plek. Ook dit jaar mikt het team van de TU/e weer op het hoogste schavot, vooral met verbeterd balbezit. Het team rond de zorgrobot van de TU/e heeft ook goede hoop de wereldtitel te pakken in zijn categorie van RoboCup, de @Home League. De Eindhovense zorgrobot versloeg onlangs al eens de regerend wereldkampioen.

De technici van het voetbalteam hebben weer veel gesleuteld aan de robots in aanloop naar het WK van dit jaar, dat vanaf 30 juni plaats vindt in Leipzig. Vooral het balbezit kreeg aandacht. Het onderscheppen van lange passes werd beter, net als het veroveren van de bal uit een duel. Ook het behouden van de bal verbeterden de technici – de robot met de bal wordt nu zo veel mogelijk afgeschermd door een eigen teamlid. Verder zijn de Eindhovense robots ook aan de aanvallende kant verbeterd sinds het vorige WK-RoboCup. De hoge schoten op doel werden zuiverder, en er is een nieuwe vrij-trapvariant, waar drie spelers bij betrokken zijn.

De voetbalrobots zijn circa tachtig centimeter hoge, rijdende robots, speciaal gemaakt voor voetbal. Ze spelen wedstrijden van vijf tegen vijf, met een echte voetbal. Elke robot in het team denkt en speelt zelfstandig, zonder menselijke sturing. Er komen dus geen joysticks bij kijken.

De @Home League is een competitie van robots die als hulpje-in-huis functioneren. De wedstrijden bestaan uit challenges, zoals het opnemen van bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. De robot van de TU Eindhoven, AMIGO, behaalde hierin in 2014 al een tweede plaats op het WK, en versloeg eerder dit jaar de regerend wereldkampioen, op de RoboCup European Open in Eindhoven. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen bij het team. AMIGO kreeg dit jaar betere grijptechnieken, en kan beter mensen herkennen en volgen. De opvolger van AMIGO, met de naam SERGIO, is nog niet helemaal af maar doet wel al aan enkele challenges mee.

De RoboCup 2016 loopt van 30 juni tot en met 3 juli, in het Duitse Leipzig. Er worden zo’n 3500 deelnemers verwacht van meer dan 40 landen. Op zondag 3 juli zijn de finales. De wedstrijden van het Eindhovense team zijn live te volgen via de livestream van het team, op www.techunited.nl.

Het doel van de RoboCup-toernooien is de ontwikkeling van betaalbare en betrouwbare autonome robotica te versnellen. Denk bijvoorbeeld aan robots als hulp in huis, die eraan kunnen bijdragen dat senioren langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Doordat de regels steeds strenger worden én doordat de teams na de toernooien al hun kennis delen, gaat de technologie snel vooruit.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.