Ads Top

Krijg grip met een 3D geprinte robothandschoen

Je handen zijn de hele dag in beweging. Dit merk je pas goed als de functie van je hand vermindert, bijvoorbeeld door verlamming, artritis of een andere oorzaak. Studenten van de TU Delft hebben met een 3D-printer een prototype gemaakt van een ‘zachte’ robothandschoen die mogelijk de beweeglijkheid van de hand kan vergroten. Dit project wordt met acht andere studieprojecten gepresenteerd tijdens de tentoonstelling van de minor ‘Advanced Prototyping’ op dinsdag 1 november op de TU Delft.

Zachte robothandschoenen, hololenzen die een museumcollectie tot leven brengen, sterkere materialen die 3D printen makkelijker en betaalbaarder maken – de toepassing van technologieën als 3D printen en Augmented Reality (AR) lijken onbeperkt. Om beter zicht te krijgen op de mogelijkheden van deze technologieën, wordt elk jaar de minor ‘Advanced Prototyping’ georganiseerd door de faculteiten Industrieel Ontwerpen en Bouwkunde van de TU Delft. De resultaten van deze minor worden op dinsdag 1 november tussen 12:30 – 15:00 uur op de Delftse campus gepresenteerd.

‘Zachte’ robots (soft robotics), robots van zachte, vervormbare materialen, hebben eigenschappen die moeilijk zijn na te bootsen met ‘harde’ materialen die worden toegepast in conventionele robots. Door gebruik te maken van 3D printen kunnen actuatoren, sensoren en constructieonderdelen in een keer worden geïntegreerd en complexe producten vormen die toch een geheel vormen (een ‘single body’). In het project ‘Getting a grip with printed Soft robotics’ passen de studenten deze technologieën toe om een zachte robothandschoen te maken die bijvoorbeeld gebruikt kan worden bij revalidatietherapie voor de hand.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.