Ads Top

Vanessa Evers geeft tv-college


In het college van de Universiteit van Nederland vertelt Vanessa Evers hoe de Universiteit Twente robots sociaal intelligent probeert te maken. Ze laat zien hoe de wetenschap aan de ene kant heel ver is en tegelijkertijd hoe complex het is om zo’n digitale vriend te verwezenlijken. Hoe weet een robot of je lacht, huilt of boos bent en zelfs of je vecht, danst of verveeld bent? Er moeten heel veel data verzameld worden voordat een robot echt weet of je gelukkig bent, om maar wat te noemen.

Google werkt aan een kill-switch. Hiermee kunnen computers worden uitgezet op het moment dat ze in opstand komen tegen ons, de mens. Natuurkundige Stephen Hawking waarschuwde begin deze maand voor het kunstmatig-intelligent computersysteem Skynet, dat zelfbewust kan worden en zich vervolgens tegen zijn scheppers kan keren.

Volgens Vanessa Evers is dit allemaal overdreven. Er zijn bijvoorbeeld fabrieksrobots, stofzuigrobots en operatierobots die heel precies kunnen functioneren, maar het idee dat robots de wereld overnemen, is voorlopig een Hollywoodscenario. Toch streeft Vanessa naar sociaalintelligente robots, die zien wat je denkt en voelt en sociale situaties kunnen begrijpen. Hoe fijn zou het zijn wanneer je stofzuigrobot aanvoelt dat-ie niet moet gaan schoonmaken als je aan bellen bent? 

Het college van Vanessa wordt uitgezonden op vrijdag 21 oktober om 22.33 op NPO3. Vanessa behoort tot de eerste vijf wetenschappers waarvan de colleges bij Universiteit van Nederland worden uitgezonden bij de NPO.


Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.