Ads Top

Twentse robotvogel helpt op Canadese luchthaven

Edmonton International Airport in Canada wordt de eerste luchthaven ter wereld die de Robird van UT-spinoff Clear Flight Solutions dagelijks gaat inzetten. De levensechte robotvogel gaat vanaf binnenkort echte vogels op het vliegveld verjagen.

“Dit is een historische stap voor de Robird, ons bedrijf en de hele luchtvaarindustrie”, zegt Nico Nijenhuis, CEO van Clear Flight Solutions. “We vliegen met onze Robirds en drones al op veel plekken, maar de stap naar dagelijkse integratie op een luchthaven is enorm. Er is al jaren veel interesse van luchthavens. Dat we nu in Canada beginnen met de integratie van onze operaties op een groot vliegveld, is geweldig.”

De Robird wordt op Edmonton Airport onderdeel van een groot droneproject, waarin drones ook worden ingezet voor observatie van wilde dieren, gebouweninspectie en 3D-metingen. De eerste drie maanden wordt de Robird nauwkeurig gemonitord tijdens het verjagen van vogels, om zo de inzet verder te optimaliseren. Er is bovendien intensief contact met piloten en vliegmaatschappijen, die bekend moeten worden met de procedures. Edmonton zet momenteel al geluidseffecten en lasers in om vogels te verjagen. Clear Flight Solutions heeft de afgelopen tijd onderzocht hoe deze middelen elkaar kunnen versterken.

Clear Flight Solutions ontving voor de inzet van de robird speciale toestemming van Transport Canada, het Canadese overheidsministerie dat verantwoordelijk is voor wetgeving, beleid en diensten voor transport op onder meer de luchthavens.
‘Wereldklasse’


‘Wereldklasse’

Clear Flight Solutions werkt in dit project samen met Aerium, een bedrijf uit Canada dat zich richt op service voor unmanned aircraft systems (UAS).
“We gingen naar Japan om de nieuwste technologieën te verkennen, maar kwamen thuis met visitekaartjes van CFS”, vertelt Jordan Cicoria van Aerium. “De Robird is de ontbrekende schakel in ons geïntegreerde servicemodel voor drones. De samenwerking met CFS heeft ons de kans gegeven om een positieve, milieuvriendelijke impact te hebben op de industrie op en rondom het vliegveld.
Deze samenwerking brengt industriële ervaring en technologie van wereldklasse bij elkaar. Samen kunnen we maatschappelijke problemen het hoofd bieden.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.